Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

Mogući scenariji za "dan posle" referenduma o Danu Republike Srpske, prema izvorima Danasa
DAN POSLIJE: SUSPENZIJA TUŽIOCA PA PRIVOĐENJE DODIKA
Objavljeno: 25. September 2016. 00:09:32
*U danu poslije referenduma slijedi pokretanje postupka za suspenziju Gorana Salihovića, nakon čega će biti priveden predsjednik RS; *Aleksandar Popov: Valentin Incko ima ovlašćenja za Dodikovu smjenu
Postupak za suspenziju glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića biće pokrenut u ponedjeljak, nakon čega bi trebalo da uslijedi hapšenje predsjednika RS Milorada Dodika zbog održavanja referenduma uprkos zabrani Ustavnog suda.Kako Danas saznaje, postupak za suspenziju glavnog tužioca BiH pokrenuće se zbog sumnje u korupciju, jer je Salihović stopirao sve istrage koje su pokrenute protiv Dodika zbog finansijskih malverzacija. Inače, glavni tužilac BiH Goran Salihović nalazi se pod istragom disciplinskog tužioca nakon što su to odlučili čelnici pravosudnog i bezbjednosnog sektora u BiH na sastanku održanom u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, tokom avgusta ove godine.

Nakon njegove suspenzije sledi privođenje Milorada Dodika zbog održavanja referenduma u RS o danu tog bosanskohercegovačkog entiteta, zbog kršenja Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma. Danasovi izvori napominju da se bez smjene glavnog tužioca ne može očekivati "adekvatna reakcija državnih organa BiH", jer postoji osnovana sumnja da Salihović ne radi u javnom, već interesu Dodika, što je pokazao stopiranjem istrage o finansijskim malverzacijama predsjednika RS.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, za Danas kaže da se poslije referenduma može očekivati da se postojeća kriza podigne na viši nivo.

- Tri lidera tri konstitutivna naroda će nastaviti da međusobno igraju pingpong sve sa pričom da štite interese naroda. Dan Republike Srpske se ne maže na hljeb. Dodik će nastaviti sa svojom pričom i prikrivanjem svih krivičnih prijava protiv njega. Međunarodna zajednica uvijek neblagovremeno i neadekvatno reaguje. U ovom slučaju je pokazala svoju nemoć. Incko bi trebalo da smeni Dodika jer na to ima pravo i to može uraditi na osnovu bonskih ovlašćenja koja to predviđaju za kršenje zakona, Ustava i Dejtonskog sporazuma, a ovo je kršenje i jednog i drugog. On je jedini koji prema dužnosnicima u BiH nije preduzimao nikakve mjere. Sjetimo se da je 1999. bio smijenjen predsjednik RS kao i predsjednik Skupštine RS, a 2005. hrvatski član Predsjedništva BiH – objašnjava Popov.

On očekuje da će Dodik krenuti u homogenizaciju naroda u RS jer će napad na njega predstaviti kao napad na cio narod, što rade i ostali lideri.

- Sve će to dalje uticati na nastavak neizvesnosti u BiH. Tome doprinose i dezintegracijski procesi u EU kao i sile, Rusija i Turska, koje žele da ojačaju svoj uticaj na ovim prostorima – kaže Popov.

On dodaje da kriza pomalo odgovara i političarima u regionu jer se kroz naslove u dnevnoj štampi na kojima se pominje rat fokus građana skreće sa podizanja životnog standarda, radnih mjesta i ekonomije na brigu hoće li biti rata ili ne.

Ograničenje kretanja

Beogradska štampa piše da bi ograničenje slobode kretanja Dodiku moglo da bude najoštrija politička posljedica nakon održavanja referenduma 25. septembra o Danu Republike Srpske. On pod pretnjom hapšenja ne bi mogao da putuje u Sarajevo, ali ni u one zapadne zemlje koje se oštro protive referendumu, pišu Novosti. Dodik je u četvrtak u Moskvi nakon susreta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom izjavio da će za građane RS u Rusiji biti otvorena mogućnost da glasaju u ovoj zemlji. Građani se izjašnjavaju o pitanju "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?" Glasanje će biti organizovano i u više gradova u Srbiji. Ustavni sud BiH proglasio je odluku Skupštine RS o 9. januaru, kada pada i slava Sveti Stefan, neustavnom.
Desnica je najavila okupljanja u znak podrške Dodiku - SRS Vojislava Šešelja organizuje u subotu miting u Bajinoj Bašti, a Naši i Obraz u Beogradu, piše danas.rsOstali prilozi:
» KAPITULACIJA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE
Aziz Hurem | 14. May 2018 17:05
» EMINI BAJRAMOVIĆ POTREBNA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 14. May 2018 16:52
» VAŠAR U SRBISTANU
Al Jazeera | 11. October 2017 15:22
» ONLINE UPITNIK ZA MAPIRANJE BH. DIJASPORE
B.net | 26. September 2017 20:25