Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

KROKODIL I KLEPTOKRATIJA
Autor: Aziz Hurem
Objavljeno: 30. September 2016. 17:09:08

„KO ĆE KOGA SMIJENITI – DODIK INZKA ILI INZKO DODIKA“


Aziz HUREM: Bošnjaci se danas nalaze u skoro istoj ili sličnoj poziciji u kojoj su se muslimani nalazili u ranom islamskom periodu. Dakle: obespravljeni, u malom broju, napadani, proganjani, prevareni, izmanipulisani, suviše iskreni a samim time i naivni, bez pravih i iskrenih prijatelja,... A uz to još i razjedinjeni po raznim osnovama (interesnim, kulturnim, socijalnim, regionalnim, ekonomskim, političkim itd.).
Na jednom dijelu tihe i mirne rijeke Nil u Egiptu, tamo gdje skoro pa, rekao bih miruje i gdje su klimatski uslovi (vlažnost, temperatura i ostali faktori,) odgovorajući imamo na desnoj obali na jednom mjestu insekte koji noču svijetle poput naših svitaca koji su nas fascinirali kad smo bili djeca, i koje smo zvali – svijetnjaci- ili svitci. Dočim!

Na istom mjestu, ali, samo na suprotnoj obali imamo malo jače i krupnije insekte koji se ovima hrane. Pa tako, tek i upravo, što ovi jedni ogladne, ovi drugi su već zasvijetlili i daju im nesvjesno znak gdje se nalaze kako bi ovi preletjeli Nil i pojeli ih utovljavajući svoju glad.
Ovi što svijetle se razmnožavaju jako brzo, tako da, kada ne bi bilo ovih drugih koji ih tamane ovi prvi bi za kratko vrijeme zaprijetili užoj okolini.

Dugo sam razmišljao o ovom fenomenu ravnoteže. Ne bivši u tom momentu svjestan činjenice da je ravnoteža na svakom mjestu zemaljske kugle izražena i jako vidljiva, iskusio sam da insan čini mnogo poteza u životu ne znajući i ne sluteći da mu poneki od tih određuju sudbinu i tok života.

--Možda je ne logično ali je sigurno indikativno da ako to sve preslikamo na jedan mali evropski narod/odnosno konkretno na Bošnjake postoje neke koincidencije u svezi sa ovim prethodnim koje nas upzoravaju na našu naivnost, nehat i letargiju. Pa ipak smo mi najmanje ili uopće nikako krivci za sve što smo preživjeli. Gladnih i sitih je bilo od postanka Svijeta, a, biće ih sve do Sudnjeg dana i sve ovo možemo posmatrati u mikro - i u makro - dimenziji, no da se vratimo naslovu.

Bošnjaci se danas nalaze u skoro istoj ili sličnoj poziciji u kojoj su se muslimani nalazili u ranom islamskom periodu. Dakle: obespravljeni, u malom broju, napadani, proganjani, prevareni, izmanipulisani, suviše iskreni a samim time i naivni, bez pravih i iskrenih prijatelja,... A uz to još i razjedinjeni po raznim osnovama (interesnim, kulturnim, socijalnim, regionalnim, ekonomskim, političkim itd.).

-Ne želim da vraćam slike naše teške prošlost, ali Bošnjak mora da zna, -ponavljam,- mora da zna i ne smije da zaboravi da su oni najprvi i najbliži njima, kako sam rekao na početku, s kojima su bukvalno dijelili svakodnevicu, da su ti i takvi, nad njima izvršili jedanaest genocida u poslednja dva stoljeća. Direktni stratezi, projektanti i izvođaći ovog pogroma nad Bošnjacima su bili Srbi odnosno četnici uz značajnu asistenciju i blagosiljanje Srpske crkvene oligarhije i jugoslovenske crvene monarhije. To se zna, i treba da se zna. Pa zato dokle god to bude neko tajio i zamotavo u neke slučajne i drugorazredne krivce je znak i slutnja da bi se to isto moglo ponovo desiti i da očekujemo ponavljanje.

Tako je bilo i zadnji put prije dvadeset god. na koncu dvadesetog vijeka. Jedan mali evropski narod, koji nije nikom činio zla ni hinlu. Ubijani, rastjerivani, istjerivani, uništavani, silovani, mučeni, obespravljeni, pljačkani, raseljavani,... I na kraju bili prinuđeni i prisiljeni da se zavatanišu diljem bijelog Svijeta od Melburna / Australije do Vankuvera / Canade.

-Zašto i kako su četnici mogli i smjeli da se usude da naprave tolike masakre od Drine do Une, a tako i šire na cijeloj teritoriji bivše Jugoslavoje –od Kosova i Sandžaka do Slovenije?

Njihova ekonomska, vojna, brojčana,... premoč im je to omogučila. Prljava politika puna vještih laži kojom su uvjeravali cijeli Svijet da su samo oni u pravu a, svi ostali jugoslovenski narodi u krivu im je i ovaj put 1991-95. pošlo za rukom. Samim time da je tzv. JNA od osnivanja UN-plavih šljemova imala svoje oficire u sastavu mirovnih snaga kao i večina zemalja članica UN-a koje su bile raspoređene u kriznim žarištima diljem Svijeta imala iskustva kako i kada snage UN-a (ne)djeluju te, shodno tome su se četnici i vladali u poslednjoj agresiji na sve nesrpske jugoslovenske države i narode – a po instrukcijama oficira JNA. Dakle četnici su znali da su UN-snage samo posmatrači dok su svi ostali vjerovali da će ih ti posmatraći uzeti u zaštitu ako i kada zatreba – na žalost iznevjereni su bili. Znali su četnici da mogu i smiju pljačkati i humanitarne konvoje namijene gladnoj djeci i nemočnima i da im za ta djela niko ništa niti hoće niti može. Znali su da oni UN-snage mogu čak i linčovat i zarobit što su na kraju i uradili – pa opet poj’o vuk magarca. I za najsvirepija zlodjela nisu imali homo-hominis sluha pa su tako iz dana u dan sve više ogrezli u krvi činili i počinili i genocid.

Danas, skoro da se ponavljaju iste igre. Bosanski, a zapravo samo Bošnjački političari ponovo vide visokog predstavnika kao nekoga ko sve može i hoće. Pa, najvjerojatnije je da on mnogo šta može ali neće, te stoga se rušitelji Bosne i ponašaju kao slonovi u staklari.

Bošnjački političari nikako jedan put da shvate da imaju posla sa banditima, otprilike sličnim ili istim onima koji su linčovali holandske vojnike, pljačkali konvoje i sijali smrt. Bošnjački političari još uvijek vjeruju vuku i ostalim divljim zvijerima iako su ih nekoliko puta iste smrtno ujedale, ili možda još uvijek vjeruju da će visoki predstavnik smijeniti baju i njegov tim. Nikako da preuzmu loptu i krenu u kontra napad. Vjeruju da će se slonovi početi malo finije ponašati, a, oni čas razbiju ovo čas ono „staklo“. Samo je svim Bošnjacima i jednom broju srba i hrvata u interesu opstanak Bosne kao države. Da je tako svjedoče nam održavanje zadnjeg referenduma, prijetnja referendumom za otcjepljenje, nepoštivanje sudskih odluka, razni istupi i prijestupi na TV i u javnosti.

Sve mi ovo pomalo liči na jedan vic: kada je jedan zapadnjak u svojoj naivnosti htio da pripitomi krokodila. Od malehna ga je tetošio, hranio, čisti, kupao i naučio ga da sa njim spava u istoj sobi pored njegovog kreveta. Krokodil je narastao ali njegov vlasnik nije primijetio da mu prijeti opasnost po život. I sve je tako funkcionisalo. Ali? Ali, jedno jutro se krokodil prvi probudio.

--Od slonova i krokodila ne možemo očekivati da se ponašaju kao janjad. Od onih koji su se izjasnili i pokazali kakve su im namjere i ciljevi ne možemo očekivati da nas zavole. Ali zato možemo im u najmanju ruku kazati isto ono što i oni nama. Na primjer: zaprijetiti referendumom u Sandžaku, te da je Sandžak u sastavu Bosne još od turskog vakta – ako nije danas a, onda biće sutra sigurno, i da naši Bošnjaci u Sandžaku isto tako mogu i umiju provesti referendum, itd, itd.

Jasno, ne dvosmisleno i glasno treba svakom staviti do znanja da Bošnjaci nisu svitci sa Nila iako im je svijetao obraz. I znamo, da ste vi koji ste nas pljačkali cijelo dvadeseto stoljeće još davno ogladnili ali to je vaš problem – zasučite rukave.

Naravno, teško im pada pravna država i vladavina prava. Umjesto demokratije njima više odgovara anarhija. Umjesto istine i poštenja više im odgovara laž i prevara. Umjesto zdrave i poštene ekonomije njima više odgovara kleptokratija (vladavina pljačkaša i kradljivaca)Upravo ova kleptokratija je bila izražena od 1918 do 1990. Savezna administracija i sva ministarstva, vojska, policija, granice, turizam, školstvo, zdravstvo, sudstvo, i ... i ... su zapošljavali stotine hiljada beogradskih službenika. Sve ove institucije i službe su finansirali Slovenci, Hrvati, Bošnjaci, Albanci, -... ali devedesetih godina prošlog stoljeća kada su osjetili da im se to sve izmiče ponijeli su se kao i onaj krokodil.

Dakle – uvaženi gospodine Incko! Požurite vi smijenite baju -znamo mi da Vi to možete – ukoliko to ne uradite „možda će on smijeniti Vas“.Ostali prilozi:
» POMENULO SE...
Fatih Hadžić | 11. December 2018 00:57
» OSLOBAĐANJE BOSNE OD DUHOVNOG KOLONIJALIZMA
Akademik dr. Ferid Muhić | 10. December 2018 21:18
» DEROGIRANJE DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Armin Čusto, dipl.iur. | 10. December 2018 20:18
» ZAR I TI PROFESORE, ŠAĆIR-BEŽE
Mr. Milan Jovičić | 10. December 2018 19:19
» MIJATOVIĆ JE ODGAJAN NA IDEOLOGIJI OCA NACIJE DOBRICE ĆOSIĆA
Elmedina Muftić | 10. December 2018 03:11
» NE SMIJEMO DOZVOLITI DA SE GAZI ČAST BOSANSKIH GENERALA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. December 2018 13:08
» PADAJU SRPSKE OPTUŽBE PROTIV BOSANSKIH SINOVA, HEROJA I VITEZOVA
Mirsad Mahmutović | 06. December 2018 03:20
» APSOLUTNO SUPROTNO MIŠLJENJE
Ajša Čišija | 06. December 2018 02:16
» OPREZ - NJEMAČKI CERTIFIKATI U SANDŽAKU SU VEĆINOM FALSIFIKATI
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 05. December 2018 20:54
» RAĐA SE NOVO JUTRO, BOSNO I HERCEGOVINO
Ibrahim Osmanbašić | 05. December 2018 16:43
» ZAKONSKI SUKOB INTERESA
Hakija Đozić | 02. December 2018 23:27
» NOVO RUKOVODSTVO SVJETSKE UNIJE ISLAMSKIH UČENJAKA
Dr. Ali Mohiuddin Al-QurraDaghi | 02. December 2018 15:17
» GOSPODINE HARADINAJ, IZUZMITE BOSNU IZ STOPOSTOTNE TAKSE!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. December 2018 13:13
» ČAVKARICA, SEDAMDESET SEDAM GODINA ČEKANA POEMA
Said Šteta | 02. December 2018 12:57
» DIJASPORA U KOLIMATORU
Nedžad Ćeman | 02. December 2018 12:37
» KAKO SE DESIO POKUŠAJ CIJEPANJA DŽEMATA GRADAC
Kemal Toković | 30. November 2018 15:17
» PRIČA IZ BIHORA: MODERNIM SAOBRAĆAJNICAMA U BOLJU BUDUĆNOST
Dr. Šemsudin H. Hadrović | 29. November 2018 15:03
» TRI SU SORTE LJUDI
Ajša Čišija | 29. November 2018 14:12
» POSTIZBORNA ANTIDRŽAVNA I ANTIBOŠNJAČKA HAJKA
Elmedina Muftić | 28. November 2018 20:43
Ostali prilozi istog autora:
» ....ON MENI NEMA BOSNE!
26. November 2018 19:06
» BOSANSKA ZBILJA
31. August 2018 13:55
» PRINCIP JE UBIO PRINCA
29. June 2018 15:50
» ZAŠTO NAS UBIJAJU
21. June 2018 18:40
» RAMAZANSKA PRIČA 2
11. June 2018 17:32
» RAMAZANSKI DERT
17. May 2018 14:51
» POSTI NE ZNAČI GLADOVATI
30. April 2018 21:20
» ŠTA REČE PA ŽIV/A OSTADE
06. April 2018 15:38
» NEIZLJEČIVE BOLESTI
22. March 2018 20:42
» PAS MU MATER ....
15. February 2018 22:09
» POLITIČKI MATADORI
06. February 2018 15:13
» ZAMRŠENI MEĐUNARODNI ČVOROVI
12. January 2018 18:02
» ‘ODŽA ‘USKIĆ
06. December 2017 20:26
» UHODE
03. November 2017 13:02
» NOVAC KOJI NE POSTOJI
29. September 2017 18:15