Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
OPSADA SARAJEVA U VREMENU AGRESIJE SRJ - SRBIJE I CRNE GORE 1992. - 1995.
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Intervjui

Nedim Ademović za TV1
DODIK NE MOŽE BIRATI MJESTO SASLUŠANJA, MOŽE BITI PRIVEDEN
Autor: TV1.ba
Objavljeno: 05. October 2016. 01:10:38


Ukoliko se predsjednik RS Milorad DOdik ne odazove ni drugom pozivu Tužilaštva BiH na saslušanje u Sarajevo, SIPA će ga sasvim sigurno privesti, istakao je za TV1 stručnjak za ustavno pravo Nedim Ademović. Dodikova bojazan od dolaska u Sarajevo nije, objašnjava Ademović, opravdan razlog za nedolazak na saslušanje.

Tužilaštvo BiH nije potvrdilo, ali ni negiralo da je Dodiku već upućen drugi poziv na saslušanje kao osumnjičenom u vezi s neprovođenjem Odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana RS. Mediji će, kažu, ostati samo na jučerašnjoj informaciji.

"Tužilaštvo BiH nastavlja aktivnosti provođenjem istražnih radnji i ispitivanjem osumnjičenih. Osumnjičenom Miloradu Dodiku bit će upućen ponovni poziv za ispitivanje u Tužilaštvu BiH", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

BiH je jedinstven pravni prostor, jasni su stručnjaci. Zbog toga entitetske granice državnom Tužilaštvu i SIPA-i ništa ne predstavljaju.

"Ovaj novi poziv pretpostavljam da ima određenu svrhu i cilj. Svi, pa i predsjednik entiteta, ukoliko se ne odazove na poziv Tužilaštva, može biti priveden. Ne sumnjam da će to biti slučaj ukoliko predsjednik RS bude negirao nadležnosti Tužilaštva BiH", istakao je Ademović za TV1.

Dodk je već nekoliko puta ponovio da u Sarajevo na saslušanje neće. Razlog je, navodno, strah, nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istakao da bi Dodik mogao završiti ka Muamer Gadafi.

"Ja kao predsjednik Republike ne želim i neću otići u federalno Sarajevo i prostorije Tužilaštva, ali sam spreman bilo gdje u RS, gdje odredi Tužilaštvo BiH, doći i dati izjavu", kazao je ranije Dodik.

Moguće je, smatra Ademović, da se Dodik ustvari boji da bi mogao biti zadržan u pritvoru. Kategoričan je, lokaciju saslušanja osumnjičeni ne može birati.

"Sama bojazan da bi mu se moglo nešto desiti u Sarajevu ne može biti opravdan razlog da ne dođe. Ukoliko nije neki drugi praktičan razlog", smatra Ademović.

U BiH mora postojati jednakost pred zakonom, jasan je Ademović. Ne smije niko biti privilegovan i negirati nadležnosti i nalege pravosudnih i policijskih institucija.Ostali prilozi:
» BOŠNJACI, DOMOVINA BOSNA IZNAD SVEGA!
Bošnjaci.Net | 28. April 2017 03:12
» FEJZIĆ JE ZAROBIO ISLAMSKU ZAJEDNICU
Vijesti | 26. March 2017 18:04
» SUPRUGA MI TOLERIRA LJUBAVNICU
Eset Muračević | 10. February 2017 20:32
» TVORAC ČUDESNIH TRODIMENZIONALNIH SLIKA
Mick-Mirsad Maslić | 02. February 2017 15:20
Ostali prilozi istog autora: