Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Pred parlamentarne izbore u CG
SRAMNE PORUKE VISOKIH KADROVA IZ U CG KADRIBAŠIĆA I KAJOSHAJA
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 16. October 2016. 08:10:32


U jednomjesečnim predizbornim utrkama za parlamentarne izbore u Crnoj Gori koji se održavaju u nedjelju, 16. oktobra od strane onih koji se nazivaju političarima nema čega se nismo naslušali. Udarali su stranka na stranku, koalicija na koaliciju, političari na političare… srpski četnici na crnogorske četnike i obrnuto… ratni zločinac i zločinci na žrtvu, hohštapleri, lopovi i vođa nafijaškog kartela na poštene… izdajnici, pijuni i špijunu udarali su na borce za ljudska prava, patriote, odvažne … Mediji su objavljivali, a čitaoci, gledaoci i slušaoci trpili…
Sada građani koji su ionako svedeni na socijalni štap, iz cijelog toga političkog kupleraja trebaju izabrati one koji će ih naredne godine predstavljati.
Da se pogrešno ne shvatimo, ovih izbora građani imaju izbor između onih koji ih tri decenije vode u propast, onih koji obećavaju i onih koji tek stupaju na političku scenu, koji ako budu izabrani, uvest će moral, rad, poštenje i borit će se za uspravljanje poniženog i porobljenog naroda i građana u CG i Sandžaku.
Radi onih neupućenih, ali i onih koji jesu: Političari koji su do ovih izbora pripadali režimskoj koaliciji, koji godinama guslaju o građanskoj Crnoj Gori, naglašavamo da je upravo politika vladajuće hunte ovu državu udaljila od građanske i uvukla u apsolutno jednonacionalnu “tor”državu. Iako je politički vrh CG ratnih 90-tih pripadao ratnom veliko srpskom i crnogorskom genocidnom ešalonu (Bulatović, Đukanović, Marović, Vujanović…) na čijem čelu je bio balkanski kasapin Slobodan Milošević, time su svih godina do 2006. bili protiv nezavisnosti CG. Nakon krađe projekta nezavisnosti CG, i sticanje nezavisnosti, svih godina ratni ešalon na čelu sa Đukanovićem nastojali su da sagrade državu jednoga naroda, tj. crnogorskog, dok su u taj nacionalni projekt za sobom uvlačili podobne Bošnjake, Albance i Hrvate koji su im puhali u jedra, dok su isti itekako vodili računa o ličnom položaju, s druge strane potpuno su zapostavili poziciju svojeg naroda u državi. Naglašavamo, posebno tzv. bošnjački predstavnici koji su radi ličnog šićara zaboravili i pod noge gurnuli narod ali i regiju Sandžak. Jednostavnijim jezikom IZDALI SU SANDŽAK I BOŠNJAKE.
S druge strane, vasojevićki Srbi i iz drugih djelova CG, godinama guslaju i mitinguju kličući čas Beogradu čas Moskvi o propalom i poraženom velikonacionalističkom planu, sa željom da žive u jednoj državi. Ali dobro poznajući mentalni sklop toga naroda, jasno je da će poraz proglasiti pobjedom, ako ne sada možda za 600 godina. Tako je bar do sada bilo, živi bili pa vidjeli.
U svakom slučaju da se zna, što se tiče prijethodnih i ovih izbora, u Crnoj Gori nema niti jedne građanske stranke, odnosno sve su veliko-nacionalističke - srpske i crnogorske, odnosno to su stranke srpskih zapuštenih bradatih četnika i obrijanih crnogorskih četnika. Sa aspekta bošnjačke žrtve genocida - i jedni i drugi su u portekle tri decenije zajedno i složno učestvovali u svakom genocidu nad bošnjačkim narodom, kako je u zločinačkom “Gorskom vijencu” opjevao pravoslavni pop i genocidni pjesnik Njegoš, srpski ili crnogorski sve jedno kako ga svojetaju.
Na političkoj sceni ovih izbora su još dvije stranke sa bošnjačkim prefiksom, koje se smatraju nacionalnim strankama, BS i najmlađa BDZ, koja se smatra velikim osvježenjem na uzburkanoj političkoj sceni, od koje se očekuje ulazak u Skupštinu i uvođenje moralnih i ljudskih normi. Tu još nekoliko albanskih stranaka, itd…
U crnogorskim ili srpskim strankama isključivo radi lične koristi djeluje nekoliko pojedinaca sa bošnjačkim odnosno muslimanskim imenima. S obzirom da ništa do sada niti su tražili za Bošnjake, odnosno prava Bošnjaka, time je više nego jasno da su uspjeli ostvarti samo ličnu korist. A o pljačkama i korupciji možda se pozabave pravosudne institucije, samo da padne režim koji sve uspješno kontroliše tužilaštvo i sudstvo. Radi se o sljedećim strankama koje bar čestite Bošnjake za predstojeće izbore ne trebaju zanimati: DPS, SDP, Socijaldemokrati, DF, Pozitivna, URA, SNP, Liberali…

Ukazali smo površno na političke stranke i pojedince; to nas je potaklo na par istupa na socijalnim mrežama ali i na političke istupe na džumama u jednom dijelu vjerskih objekata, odnosno džamija u Sandžaku i CG. Zato nam jeste namjera da Bošnjacima, vjernicima, i oni koji budu čitali da ukažamo, na par neprimjernih slučajeva u kojima prednjače nekoliko kvazi imama Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, koji zloupotrebljavaju častan poziv imama, džube i ahmediju, a uz to i džamiju - kao vakuf svih muslimana, te uzvišna mjesta minber i mihrab. Nećemo da vjerujemo da se iz vrha Mešihata iz bilo kojeg razloga dirigiraju parade nekulture i “silovanje” mozgova vjernika i javnosti od nekoliko imama koji propagiraju govore otvorene mržnje koji izlaze iz njihovih usta. Ne možemo da vjerujemo da iste osobe nakon tokvog izliva mržnje imaju hrabrosti stati pred mihrab da predvode vjernike u namazu, posebno da uče Allahove riječi iz Kur’ana azimušana. Nismo sigurni da čelništvo Mešihata u CG ima uvidu sva obraćanja imama, (i hutbe) koje drže sa minbera naših džamija, posebno istupe po socijalnim mrežama gdje se vrlo često upuštaju u rasprave, zakačke, psovke…. Da li uopće Mešihat IZ u CG ima uređen pravilnik o radu imama i da li imaju bilo kakvu kontrolu nad zaposlenima kada su u pitanju njihovi istupi na socijalnim mrežama ali i medijima? Da li u instituciji Mešihata IZ u CG ima reda ko i kada treba da istupi ili pak istupa par hodžica, kako to sada čine pljuvajući i psujuću koga stignu, dok za uzvrat drže imamske pozicije, čak glavnog imama ili pomoćnika reisa za odnose sa inostranstvom i hadž.

KADA PLJEVALJSKI GLAVNI IMAM KADRIBAŠIĆ, PSUJE MRTVU MAJKU REISU-L-ULEMI I UREDNIKU BOŠNJACI.NET

Dobili smo originalan kopiran tekstić sa Facebook profila izvjesnog Samira Kadribašića koji je glavni imam Islamske zajednice u Pljevljima. Pomenuti je glavni imam u nadaleko čuvanoj Husein pašinoj džamiji.
Pogledao sam upisani komentar koji me nije iznenadio. Zašto, pročitat ćete u nastavku! Ipak, priznajem da se jesam se iznenadio da taj kvazi hodžica na svome profilu ima sliku u čijoj pozadini je Kaba, najuzvišenije mjesto na dunjaluku, gdje se slikao prilikom obavljanja pete islamske dužnosti, tj. hadždža. Može li ljudski um da zamisli da onaj koji je obavio hadždž, ne samo da pomisli, već da javno napiše poruku mržnje i ponižavanja drugih, dugačijih, vjernika, muslimana, kojima nije dorastao ni do vrha đona cipele.
Kadribašić u poruci, na nivou svojeg mentalnog sklopa, koja je objavljena na Facebooku preporučuje. citiramo: “Glasajte koga hoćete, samo nemojte BDZ: nepismene, nekulturne, polubrazovane zanatlije i propale udbaše.
Eto toliko od mene!”
– kraj citata.

NO COMMENT!!!

Da li se ovakav pojedinac može smatrati imamom ili tek povratnikom sa hadža, hadžijom? Oni kojima Kadribašić šalje poruku, u čijoj je pozadini su sveta muslimanska mjesta Mekka i Kaba, sigurno im je već jasno da se radi o jednom šarlatanu, čije je putovanje na hadždž je financirano iz tuđeg džepa. Hoćemo da vjerujemo da taj aranžman odlaska na hadždž nije dobio za višegodišnje istupe i pljuvanja na socijalnim mrežama.Slučaj koji ću sada napisati u kratkim crtama vezan je upravo za Kadribašića, više od godinu dana držim van šire javnosti, možda je ipak vakat da se sazna koje, šta je i kakav je!!! Nakon ovoga, mogu mu njegovi pretpostavljeni učvrstiti ili potpuno skinuti liš!
Nešto prije godinu dana, u ono ‘moderno doba’ kada su pojedine hodže, tada bez brade, sa visoke deredže IZ u CG optuživali one sa bradama, lijepeći im etikete isilovci, teroristi, vidite kako izgledaju… tada u procesu dodvoravanja reisu Rifatu Fejziću, i sticanja povjerenja, raspojasao se i Samir Kadribašić, koji se potpisuje kao glavni imam Islamske zajednice u Pljevljima. Doduše, i Fejzić je do prije par godina bio na repertoaru oblajavanja ovog imama.
Helem, potpisniku ovih redova jedan vjernik iz New Yorka, rodom iz Gusinja, koji Kadribašića na FB ima(o) za “prijatelja” ukazao je na pljuvački repertoar ovog mediokriteta koji ostavlja za sobom po Facebooku, pominjući i Bošnjaci.Net. Obratio sam mu se kratkom porukom, više dobronamjerno i da se ne brine o nama, jer ekipa Bošnjaci.Net radi i ide naprijed… očekivao sam sa druge strane da se radi o insanu koji obavlja časnu imamsku dužnost, računajući da prvenstveno vodi računa upravo imamskoj dužnosti. Ali nakon slanja poruke, odgovorio mi je sa tako prostačkim i vulgarnim jezikom, psovkama, optužbama, potvorama. Istina je da sam se iznenadio na takav lavež, ali se nisam zbunio, jer po prirodi posla kojim se časno bavim, bez oraha u džepovima, znam kako se odnijeti u takvim situacijama. Obično takvima podmetnem debelo meso, neka se dave. Dakako, Kadribašić sa gadljivostima nije prestajao, pa evo da citiram bar jedan dio: “Čuh od prijetelja da si nekada davno želio da svijet čuje za tebe”, nastavljaući: “Vrijeme ti je da ušetaš u tržni centar i razneseš se”. Ovaj bijednik da je za zehru bio prisebniji mogao se bar raspitati kod svojeg reisa, ali nije, jer on sve zna…

Naglašavajući mu da slobodno nastavi da širi gluposti i potvore…pored svih uvreda i vulgarnosti između ostaloga možete vidjeti iz dijela prepiske, psovao je mrtvu majku bivšem reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću i meni.

Zbog javnosti i same IZ stid me je objaviti koje je sve gadosti i psovke tada uputio protiv reisa Cerića, moje malenkosti i muftije Zukorlića, do kojeg se inače na iftarima šunjao i govorio hvalospjeve.Čitatelja radi, jedan od uvjeta odlaska na hadždž, jeste da ako se putnik namjernik bilo kojoj osobi zamjerio da prije odlaska treba zatražiti halala, dakako radi primanja hadždža. Sada, posebno vjernici, mogu se pitati, kako je ovakav imam mogao da ode na hadždž. Ne samo da nije zatražio halala od onih koje je potvorio, psovao i blatio, već blati i nakon povratka sa hadždža?
Zar IZ aranžmane koje dobija nije bilo preče poslati na hadždž nekog čestitog vjernika iz sandžačkih gradova: Gusinja, Plava, Rožaja, Petnjice, Bijelog Polja, Pljevalja… koji je u teškoj socijalnoj situaciji i pitanje je da li će ikada uspjeti toliko novca zaraditi i uštedjeti da otputuje na hadždž?! Najzad vidjet ćemo, da li će nakon objavljene dijela prepiske ovaj mediokritet biti smijenjen ili će pak biti unaprijeđen na veći tron od strane čelnika Mešihata za uspješno blaćenje vjernika, članova IZ, najzad i onih ili onog koji je u bezbroj navrata branio i brani čast vjernika, instituciju IZ…

Još da napomenemo, kada se ovaj kvazihodžica tucao jaja sa zlikovcem vladikom Filaretom, mileševski episkop SPC, koji je uz Amfilohija i Patrijarha, jednan od najvećih podstrekača rata na BiH i genocida nad Bošnjacima, šutili smo zbog IZ i časnog imamskog poziva.


Žrtve genocida se zaborave kad hodža i četnički ratnik tucaju jaja


Čitatelja radi još da pojasnimo da Husein pašina džamija u Pljevljima je jedan od najznačajnih islamskih vjerskih objekata na prostoru Sandžaka, Crne Gore ali cijelog Balkana. Ovu džamiju je sagradio Husein Paša Boljanić iz sela Boljanići, blizu Pljevalja u periodu 1573 i1594. Kao vrhunski spomenik kulture ova džamija je pod zaštitom države i UNESCO-a.

Cijeneći važnost ovog islamskog objekta, kao vjernik najzad i član Islamske zajednice tamo i u New Yorku, s pravom smatram od vakta Husein paše Boljanića do danas, većeg ološa nije preskočio prag ove džamije. O njegovim mahinacija, malverzacijama, kockarskim prohtjevima, dugovanjima… neke druge prilike.

Molimo Allah dž.š. da nas oslobodi ovakvih neznalica i smutljivaca. Amin!

KAJOSHAJ, LERI BOSNJAKËT REHAT!

Omer Kajoshaj početkom septembra, kako piše na službenoj stranici Mešihata, imenovan je za pomoćnika reisa za odnose sa inostranstvom i hadž. Izgleda njegov najveći uspjeh u dosadašnjoj burnoj karijeri u IZ, na naučnom planu i djelovanju, je navijački istup na Facebooku, koji u Kadribašićevom stilu također savjetuje za koga (ne)treba glasati, citiramo:

- “Glasajte, u nedjelju, za koga god hoćete ali Vas molim nemojte glasati za Hazbiju Kalača i BDZ, jer, koliko vidim, i dalje njihov jedini neprijatelj je Islamska zajednica”, kraj citata pomoćnika reisa za odnose sa inostranstvom i hadž.Nismo uspjeli utvrditi da li Kajoshaj, bar ako je naslutiti po prezimenu da je Albanac, koji na svojem Facebooku promovira crnogorstvo i DPS kadrove, sa ovakvim porukama nastoji zavesti red među Bošnjacima.

Zar je moguće da kadar Islamske zajednice, Kadribašić i Kajoshaj, preporučuju Bošnjacima da glasaju za bilo koga, čak za dželate naroda našega koji su u vrhu DPS-a, DF… samo da ne glasaju za čestiti kadar BDZ-a.

Pomoćnik reisa u CG Kajoshaj ima sreće što ne živi u vaktu u kojem je živio, njegov imenjak, pravdenik hazreti Omer, inače bi zbog ovakve izjave kandžijom fasovao od Plava i Gusinja do Dukagjina.

Zgražavajuće je kakve poruke dolaze od pojedinaca okićeni titulama čak u samom vrhu IZ u CG. Neće proći puno vremena kada ćemo IZ braniti od ovakvih kadrova.

Za očekivati je da se vrh Mešihat IZ u CG ogradi od upisanih komentara visokih kadrova, dakako i psovki i potvorenja, izuzev ako ne stoji iza njihovih istupa.

Ipak neovisno na ovakve nebuloze koje se prosipaju iz praznih mozgova, Bošnjaci će izaći i glasati, dakako za svoje nacionalne stranke i kandidate.

Bošnjaci u Sandžaku i CG, izbori su pred vama. Vjerujemo da znate, ali ponovo naglašavamo, sve ove nacionalne stranke: DPS, SDP; Socijaldemokrati, Pozitivna, URA, DF, SNP… i albanske nacionalne stranke, svi su usmjerene na glasove Bošnjaka. To potvrđuje i kupovina glasova i namjera dovođenja emigranata, koje je vladajuća Đukanovićeva stranka DPS utvrđenim zakonom na posljednjem popisu svrstala u OTPISANE, ali samo im trebaju za jednu upotrebu - glasanje.

Nikada do sada na nijednim izborima od uvođenja višepartijskog sistema nije zabilježeno da je jedan Crnogorac ili Srbin glasao za SDA, ili kasnije kada je osnovana BS.

Tačno je da BS sa Husovićem na čelu nije ispunila ni minimum obećanja o kojima su govorili na izborima prije četiri godine. Husović se sa par pojedinaca zakopao oko Đukanovića i na “bijeli hljeb”, zaboravljajući na nacionalne prioritete i šta su obećali, potpisali i sakrili. S druge strane, prije svega narod Rožaja i Bihora, prepušten sam sebi i neimaštini krenuli su u masovni egzodus ka državama Europe tražeći spas, azil, da prežive sa svojim porodicama. Čak što više tako alarmatno stanje i brojke bošnjačkog naroda koji je krenuo u egzodis drastično su umanjivane od strane Rafeta Husovića. Ako je Husović morao kao Đukanovićev potpredsjednik Vlade CG da umanjuje cifre, što bar kao predsjednik BS nije saopćio istinu.

Nećemo ovog puta njegovom agitovanju za izgradnju tzv. Crnogorske kuće u New Yorku, u sredini u kojoj živi 30-tak hiljada Bošnjaka i Albanca, potomaka žrtava genocida iz plavsko-gusinjskog kraja, i to baš u momentu kada je kupljena velika Baptistička crkva, i kada je ova zajednica činila sve da je adaptira i renovira u džamiju i Bošnjački islamski kulturni centar. Inače to je četvrti objekat, vakuf Bošnjaka u New Yorku. Niti ćemo sada o visokim funkcionerima koji su sa pojedinim gnjidama iz New Yorka i crnogorskim histeričarom negirali genocid nad Bošnjacima i Albancima, ali istima nije smetalo da drmnu pozamašne svotice novca.

Dakako da nam je jasno da BS ima dobrih kadrova ali moraju uraditi kadrovske promjene u ovoj stranici, smijeniti sve one koji su ovu stranku učinili privjeskom Đukanovićevog DPS i privatnog državnog aparata.

BDZ je nova snaga na političkoj sceni i mnogi je smatraju velikim osvježenjem. Ova stranka također ima dobar kadar, čestite ljude i vjernike, koji slove da ne prodaju vjeru za večeru. U politiku isključivo ulaze radi borbe za prosperitet bošnjačkog naroda. Smatramo da zaslužuju povjerenje glasača, ako ne budu ispunili obećanje naći će se na tapetu bošnjačkih kritika.

Pozivamo vas da glasate za BDZ - 15!!!, ako ne želite da glasate 15, onda glasajte BS – 14!!! U svakom slučaju glasajte za svoje dok se god u CG ne poboljšaju odnosi prema Bošnjacima, ekonomski razvoj i ulaganja u svim gradovima u Sandžaku u kojima žive Bošnjaci i drugi narodi. Dosta je bilo zamazivanje očiju sa srčom zejtina i puteve asvaltom.

Da završimo sa jednim događajem koji su prepričava. Kažu u Bijelom Polju: – “Razgovarali sinoć DB-ovci sa jednim čovjekom. Razgovor je trajao preko 2h, lomili su ga i ubjeđivali ga da glasa DPS. Bez obavljenog posla otišao kući, i sutra dan su ga ponovo pozvali i pitali na čemu je? On im je rekao: "Ja bih zaplakao u onoj kabini ako bi zaokružio bilo koga osim BDZ - 15".

Ovo govori da Bošnjaci više ne pristaju da ih bilo ko lomi.Ostali prilozi:
» DAMIR NIKŠIĆ - KUKAVICA I DEZERTER
Elmedina Muftić | 19. February 2019 16:26
» "BORO, JA JESAM SRBIN, ALI ZA TEBE SAM UVIJEK BOSANAC"
Ajša Čišija | 19. February 2019 16:04
» CRNO-ZELENI PELIKAN, SA ZELENIM MASTILOM!
Mr. Milan Jovičić | 19. February 2019 15:29
» KOSTAJNIČKA NOĆ UŽASA
Ferhat Korajac | 15. February 2019 17:23
» PSIHIČKI GENOCID
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. February 2019 15:48
» KOLORITNA DUGA, NAŠIH ZABLUDA!
Mr. Milan Jovičić | 13. February 2019 14:00
» KAD GA MILJENKO JERGOVIĆ UPRSKA
Šemso Agović | 11. February 2019 19:51
» SRPSKI I SVJETSKI REVIZIONISTIČKI HOHŠTAPLERI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. February 2019 19:12
» RAZNORAZNE VIBRACIJE SA SVRHOM DOBIJANJA INFORMACIJE
Ajša Čišija | 11. February 2019 17:44
» RAZMISLI, ČOVJEČE!
Mehmed Meša Delić | 11. February 2019 17:02
» NAZIV ENTITETA REPUBLIKA SRPSKA JE NEODRŽIV
Prof. dr. Jusuf Mulić | 10. February 2019 15:26
» BOŠNJAČKA BORBA ZA IME, DOMOVINU I DOSTOJANSTVO
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 10. February 2019 00:36
» INZKO, ODLAZI SA POZICIJE VISOKOG PREDSTAVNIKA U BIH!
Džebrail Bajramović | 09. February 2019 20:25
» OD RAIFA DO VIZNIH BARIJERA: OD BOSNE S LJUBAVLJU KOSOVARIMA
Dr. Muljaim Kaćka | 08. February 2019 18:58
» TRADICIJE, JEZIK I UMJETNOST
Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 06. February 2019 21:42
» MAKEDONIJA U NATO: ZORAN ZAEV JE PARADIGMA VELIKOG DRŽAVNIKA
Dženis Šaćirović | 06. February 2019 17:30
» SELMA, NE NAGINJI SE KROZ PENDŽER!
Mr. Milan Jovičić | 06. February 2019 17:14
» CRNA GORA U PARADOKSU RAZUMNOG KRIMINALIZOVANJA SVIJESTI
Hazbija Kalač | 05. February 2019 17:14
» PRINCIPI LJUDSKOG BRATSTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. February 2019 20:25
» RUSIFIKACIJA UKRAJINE KULTURNI I IDENTITETSKI GENOCID
Božidar Proročić | 04. February 2019 16:55
Ostali prilozi istog autora:
» PATOLOŠKI LAŽOVI
08. August 2018 20:17