Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Hamza ŠKRIJELJ, izvođač ilahija i kasida u povodu promoviranja novog spota posvećen svim majkama
„KASIDA MAJCI“ UNIVERZALNA PORUKA SVIMA
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 19. October 2016. 18:10:15
U povodu promocije novog video-spota „Kasida Majci“ koji je posvećna majci i svim majkama, razgovarali smo sa izvođačem Hamzom Škrijeljom, koji nam je otkrio tajnu nastanka pomenute kaside čije stihove potpisuju Jahja Fehratović i Hamza Škrijelj, muziku je napisao Eldin Bihorac, dok video produkciju Edin Bačevac.
Spot i izvođenje mladog Hamze Škrijelja naišao je na veliko oduševljenje ljubitelja duhovne muzike.


HAMZA ŠKRIJELJ: Majka je ostala sama, dok su djeca krenula u svijet tražeći svoju nafaku. Ona živi i stari sama, čekajući evlad da dođe iz daleka, međutim, smrt je ta koja je došla prije. Mislim da se uz ove dvije interpretacije, dosljedno vjeri i tradiciji, na prefinjen način zaokružila priča o tome da djeca, a i roditelji trebaju znati da je porodica na prvom mjestu, te da sva nafaka i bereket proizilaze iz sloge u njoj. Kako moj tim voli da kaže, Kasida Majci je poklon svim majkama svijeta, ali i podsjetnik onima kojima su majke još uvijek žive da ih dobro paze, jer bi neko dao sve što ima da vrati svoju majku bar na još jedan dan.


Bošnjaci.Net: Hamza, srdačno ti čestitamo na još jednom odličnom spotu i prekrasnom izvođenju „Kaside o Majci“. Reci nam čime su autori stihova bili inspirisani za jednu ovakvu pjesmu posvećenu majci i majkama?

HAMZA:
Hvala lijepa! Svjedoci smo da se ne tako dovoljno govori o značaju roditelja. Često roditelji zbog svoje nesloge naprave takve životne odluke da na kraju djeca najviše ispaštaju. S
Mislim da se uz ove dvije interpretacije, dosljedno vjeri i tradiciji, na prefinjen način zaokružila priča o tome da djeca, a i roditelji trebaju znati da je porodica na prvom mjestu, te da sva nafaka i bereket proizilaze iz sloge u njoj. Kako moj tim voli da kaže, Kasida Majci je poklon svim majkama svijeta, ali i podsjetnik onima kojima su majke još uvijek žive da ih dobro paze, jer bi neko dao sve što ima da vrati svoju majku bar na još jedan dan.
druge strane, moderno doba dovelo je do toga da se u znatno manjoj mjeri roditelji poštuju nego što je to bio slučaj ranije. Kasida Majci nastala je kao, mogu slobodno reći, nastavak projekta cjelokupne priče o porodici. Prije nekoliko mjeseci moj prijatelj i kolega Eldin Huseinbegović objavio je pjesmu „Biser“ koja govori o tome kako su, rastankom roditelja, djeca ostala da čeznu i pate za majkom, dok je Kasida Majci inspirisana otprilike sličnim motivima, s tim što je u ovom slučaju majka ostala sama, dok su djeca krenula u svijet tražeći svoju nafaku. Ona živi i stari sama, čekajući evlad da dođe iz daleka, međutim, smrt je ta koja je došla prije. Mislim da se uz ove dvije interpretacije, dosljedno vjeri i tradiciji, na prefinjen način zaokružila priča o tome da djeca, a i roditelji trebaju znati da je porodica na prvom mjestu, te da sva nafaka i bereket proizilaze iz sloge u njoj. Kako moj tim voli da kaže, Kasida Majci je poklon svim majkama svijeta, ali i podsjetnik onima kojima su majke još uvijek žive da ih dobro paze, jer bi neko dao sve što ima da vrati svoju majku bar na još jedan dan.

Bošnjaci.Net: Vjeruje da će biti našim čitateljima interesano da iz prve ruke saznaju proces nastajanja kaside?
HAMZA:
Ovo je numera na kojoj smo zasigurno najduže radili. Prvenstveno, jer je planirana da bude kruna dosadašnjeg rada, pa je i muzička ekipa, kao i sama produkcija ovoga puta podignuta na veći nivo. Ovo je rijedak, ako ne i jedinstven slučaj da se prema ideji i scenariju spota osmišlja tekst i prave muzika i aranžman. Uglavnom se odradi numera u cjelosti, pa se tek onda razmišlja o priči spota koja bi je zaokružila. Tekst potpisuje profesor jezika i književnosti, uvaženi dr. Jahja Fehratović, koji je već ranije pisao neke od mojih numera, kao što su Kasida o Hadžetu i druge, moja velika podrška i potpora u radu, čovjek kojem se u bilo koje doba mogu obratiti za pomoć ili savjet. Muziku je radio moj producent, osoba koja je komponovala sve numere sa prethodnog albuma, gospodin Eldin Bihorac. On je zaslužan i za aranžman, uz pomoć mladog muzičara Osmana Abdelmukarama, koji su, ujedinjenim snagama, gotovo sve numere sa prvog albuma učinili posebnim. Producent, često volim da kažem, nije samo moj poslovni saradnik – on je već odavno dio moje porodice, jer se naša saradnja svodi prije svega na bratski odnos, a kada je tako, onda je uspjeh uz Allahovu dž.š. pomoć neminovan.Bošnjaci.Net: Riječi Kaside Majci opjevane tvojim melodičnim glasom nose i dirljive slike spota. Ko vam je sve pomogao da složite taj vedeo mozaik?
HAMZA:
Uz veliku emociju koju nosi sama kasida, spot je taj, prema riječima rodbine, prijatelja i kolega, koji često tjera na suze. Za video produkciju zaslužan je moj prijatelj Edin Bačevac, poznatiji kao Red In, koji je i ranije radio skoro sve video spotove sa prethodnog albuma. Sam spot je jedna retrospektiva života mladića koji je svoju nafaku krenuo da traži po svijetu,
Često volim reći da je Sarajevo grad gdje sam ispunio sve svoje snove. Allah me je počastio da sam i muzičku karijeru otpočeo u tom gradu, ali i da sam upoznao i ženu svog života, suprugu Dženitu. Odnedavno sam i ugovorom vezan za Sarajevo, obzirom da sam ga sklopio sa agencijom „Produkcija“, tako da je sada i menadžerski tim u „gradu mojih snova“. Sve kaside, uključujući i Kasidu Majci, snimljene su u Sarajevu, dok je sam spot sniman, pored Sarajeva, još i u Dortmundu i Novom Pazaru.
zaboravljajući često na majku koju je ostavio u porodičnoj kući. Ulogu tog mladića sam prezeo na sebe, iako sam po prirodi jako vezan za majku i uvijek sam uz nju. Kako su mu dunjalučke vrijednosti bile važnije od majčine blizine, majka je preselila na Bolji svijet, čekajući ga i čeznući za njim. Došao je, ali ovog puta prekasno. Gospođa Muradija Nokić glumi staru majku koja je nekako i najveća emocija ovog spota. Nakon smrti svoje majke prisjeća se svog djetinjstva i trenutaka u kojima je majka uvijek bila uz njega. Mladića iz djetinjstva odglumio je Mehmed Trtovac, inače biser našeg projekta. Djeca su, zaista, naše najveće bogatstvo. Meša je, mogu slobdno reći, iako najmlađi i prvi put u svemu ovome, bio najveći profesionalac, obzirom da su kadrovi sa njim snimljeni sa najmanje potrošenog vremena. Mladu majku glumi moja prijateljica, za koju smo moj tim i ja smatrali da će najbolje ponijeti tu ulogu. Riječ je o Meki Dečković. Posljednji kadrovi spota predstavljaju sadašnjost, gdje se pojavljuje moja supruga u par kadrova. Mali Mehmed, koji je glumio mene iz djetinjstva, sada glumi našeg sina, a poruka je jasna: „Sada smo mi roditelji i znamo kako je kad trebate vaše dijete.“ Ono što me posebno raduje jeste činjenica da su se svi glumci u spotu srodili sa svojim ulogama.

Bošnjaci.Net: Koja je ključna poruka kaside i spota?
HAMZA:
Mislim da je sama Kasida Majci univerzalna poruka svima. Nekada ljudi shvate neke stvari tek onda kada to bude kasno. Zato, pazimo svoje roditelje, jer od njihove dove zavisi naša budućnost.

Bošnjaci.Net: Gdje su snimani kasida i spot?
HAMZA:
Često volim reći da je Sarajevo grad gdje sam ispunio sve svoje snove. Allah me je počastio da sam i muzičku karijeru otpočeo u tom gradu, ali i da sam upoznao i ženu svog života, suprugu Dženitu. Odnedavno sam i ugovorom vezan za Sarajevo, obzirom da sam ga sklopio sa agencijom „Produkcija“, tako da je sada i menadžerski tim u „gradu mojih snova“. Sve kaside, uključujući i Kasidu Majci, snimljene su u Sarajevu, dok je sam spot sniman, pored Sarajeva, još i u Dortmundu i Novom Pazaru.

Bošnjaci.Net: Da li ste imali pomoć i podršku od prijatelja i ljubitelja duhovne muzike
HAMZA:
Da, svakako, sve je lakše kada iza vas stoji institucija. Na prvom mjestu želio bih da istaknem hadži Smaja Srdanovića i njegovu porodicu iz New Yorka koji su finansijski iznijeli ovaj zaista veliki projekat. Veliku logističku pomoć i podršku imao sam od „Sandžak Media Centra“, u kojem sam i uposlen kao novinar, te od krovne institucije, Mešihata IZ-e u Srbiji, na čelu sa muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem. Butik "Blanco fashion room" zaslužan je za moj izgled tokom spota. Veliku snagu i vjetar u leđa daje nam podrška najvećih u ovom poslu, poput Eldina Huseinbegovića i Armina Muzaferije. Oni su tokom cijelog projekta bili uz mene, dajući svoju nesebičnu potporu svo vrijeme.Ostali prilozi:
» ŽELIM DA SVAKI MOJ USPJEH BUDE USPJEH SVIJU NAS
Bošnjaci.Net | 07. April 2019 20:41
» TO JE KOMPANIJA KOJA DAJE ŠANSE MLADIM IZUMITELJIMA
Namik Alimajstorović | 05. March 2019 14:09
» U MOJOJ KNJIZI SAČUVALA SAM MIRISE I UKUSE ZAVIČAJA
Bošnjaci.Net | 18. February 2019 17:46
» OD RAZNOSAČA NOVINA DO KNJIŽEVNIKA
Esad Krcić | 04. February 2019 01:09
Ostali prilozi istog autora:
» PATOLOŠKI LAŽOVI
08. August 2018 20:17