Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Refleksije na izjave velikosrpskih vojnih eksperata, napadi na autora i Bošnjaci.Net
AHATOVIĆ ODGOVARA SRPSKIM VOJNIM ANALITIČARIMA: SRBIJA SE NIKADA NIJE ODREKLA DA SPOROVE SA SUSJEDIMA RJEŠAVA I VOJNIM PUTEM
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 24. October 2016. 13:10:42

NEDŽAD AHATOVIĆ: Moj članak je bio usmjeren upravo u tom pravcu da im se već jednom iz Sarajeva uputi jasna reakcija da se niko ovdje ne boji njihovih ispraznih prijetnji i da vojna opcija koju bi eventualno Srbija poduzela protiv BiH ne bi bio safari na Bošnjake kao u Srebrenici, već da bi takav potez imao dalekosežne posljedice i pored pomoći stranih mentora ne bi izdaleka bio "Šetnja po parku"!


Prije dvije hefte Bošnjaci.Net su objavili autorski prilog Nedžada Ahatovića, profesora odbrane i sigurnosti, pod naslovom: DA LI SE BIH MOŽE SAMA ODBRANITI U SLUČAJU RATA?.

Na članak prof. Ahatovća naručeno stižu reakcije iz Srbije od kvazi srpskih vojnih analitičara i eksperata, koji bi da se ne piše javno i analiziraju veliko-srpski ratnohuškači kao i o nakanama Vojske Srbije i inih srpskih terorističkih paravojnih organizacija, razni četnički pokreti koji djeluju u Srbiji, manjem entitetu u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Crnoj Gori i Kosovu. Srpski vojni analitičari i eksperati su se oglasili putem beogradskog Blica, u kojem autora nazivaju “huškačem na rat” a web magazinu Bošnjaci.Net pokušavaju nalijepiti etiketu “ekstremističkog sitea”. Tako inače radi velikosrpska nacionalističko-nacistička hunta uhljebljena na budžetima s obje strane Drine, nazivajući sebe vojnim analitičarima i ekspertima.

Na objavljeni tekst u Blicu, upitali smo za reakciju prof. Ahatovića, posebno za kvalifikaciju o navodnom huškaču, Ahatović za Bošnjaci.Net kaže:

- Sve što su rekla gospoda Radić i Popović, a ide u pravcu moje lične kvalifikacije kao ratnog huškača, nije tačno, jer je moj članak bila reakcija upravo na jedan takav ratnohučkaćki ispad njihovog kolege Miroslava Lazanskog.

Meni lično pričinjava izuzetno zadovoljstvo činjenica da niti jedan niti drugi vojni ekspert iz Srbije, kako vole da im se tako tepa, osim primjedbi etičkog karaktera, koje odbacujem u potpunosti jer dolaze iz SRBIJE?!, nisu imali proimjedbi suštinskog karaktera na sadržaj članka, rekao je profesor odbrane i sigurnosti iz Sarajeva, koji inače slovi za jednog od značajnijih vojnih analitičara u regionu, čije mišljenje se uvažava.

Na uput da li ovakve reakcije srpskih vojnih analitičara ustvari govore da se Srbija sa svojim stelitima u preko Drine nije odrekla rješavanje sporova vojinim putem I terorističkim akcijama:

- Upravo želim istaći ovo, rat je zadnja opcija za rješavanje nesporazuma i sukoba, ali činjenica je da se Srbija nikada nije odrekla da sporove sa susjedima rješava i vojnim putem. Moj članak je bio usmjeren upravo u tom pravcu da im se već jednom iz Sarajeva uputi jasna reakcija da se niko ovdje ne boji njihovih ispraznih prijetnji i da vojna opcija koju bi eventualno Srbija poduzela protiv BiH ne bi bio safari na Bošnjake kao u Srebrenici, već da bi takav potez imao dalekosežne posljedice i pored pomoći stranih mentora ne bi izdaleka bio "Šetnja po parku"! Nažalost, umjesto razuma njihova rekacija je samo potvrdila da su moje špekulacije pogodile suštinu i da se u Srbiji zaista razmišlja u pravcu upotrebe vojne sile, zaključio je Ahatović.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: