Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Domovina bojkotuje NSRS
ČIVIĆ: RAZMISLIT ĆU KAO ČOVJEK I PREDSTVANIK SVOG NARODA DA LI ĆU IKADA VIŠE UĆI U SALU NARODNE SKUPŠTINE GDJE SE NAGRAĐUJU UBICE MOGA NARODA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 25. October 2016. 14:10:51ČIVIĆ: Razmisliću da li da sjedim na mjestu gdje se veličaju rati zločini
U Narodnoj skupštini RS počela je posebna sjednica na kojoj poslanici raspravljaju o Zakonu o danu RS koji je u skupštinsku proceduru upućen po hitnom postupku. Poslanici Koalicije Domovina ne prisustvuju ovoj sjednici, a kako ističu razmislit će o daljem učestvovanju u radu NSRS.

Potpredsjednik NSRS i poslanik Domovine Senad Bratić istakao je da današnja sjednica predstavlja nastavak pravnog nasilja nad Bošnjacima i Hrvatima u RS i dodao da oni ne prihvataju datume koji su ozvaničeni prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Referendum o danu RS nije bio legitiman, jer je održan uprkos odluci Ustavnog suda BiH, a znamo i da su rezultati referenduma frizirani. Referendum ne može biti osnov za donošenje ovoga zakona - rekao je Bratić.

Poslanik Domovine Nedim Čivić je istakao da će razmisliti da li će i dalje učestvovati u radu parlamenta koji je ozvaničio progon neistomišljenika i afirmaciju jednoumlja, a nakon što su jučer dodijeljenja priznanja Narodne skupštine RS-a presuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić.

-Razmislit ću kao čovjek i predstvanik svog naroda da li ću ikada više ući u salu Narodne skupštine gdje se nagrađuju ubice moga naroda. Razmisliću da li da sjedim na mjestu gdje se veličaju rati zločini – rekao je Čivić.

Pozvao je međunarodne institucije da zaštite Dejtonski sporazum, jer će, kako je naveo, u suprotom tražiti zaštitu svog naroda i njihovog identiteta, po svaku cijenu.

Ukazao je da Bošnjaci nikada neće prihvatiti 9.januar, kao dan tog bh.entiteta.

-Bošnjake i za Hrvate u ovom entitetu 9.januar asocira na najsvirepije ratne zločine, genocid, logore u kojima su pripadnici našeg naroda ubijani samo zato što su pripadnici tog naroda – rekao je Čivić u izjavi novinarima u Narodnoj skupštini RS-a u čijem radu poslanici "Domovine" danas ne učestuvju, jer se razmatra Prijedlog zakona o danu RS-a, 9.januaru.

Smatra da se taj zakon donosi na antiustavan i antidejtonski način.

Ističući da su Bošnjaci i Hrvati protjerani iz RS-a, on je kazao da ako ti narodi nemaju prava u ovom entitetu kao konstitutivni narodi, „neće ga imati ni građani srpske nacionalnosti“.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» DODIK PROTIV NATO
28. March 2018 15:40