Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

WIGEMARK POHVALIO NEGATORA GENMOCIDA GRUJIČIĆA
Autor: Srna
Objavljeno: 26. October 2016. 19:10:48


Šef Misije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark ocijenio je da je novoizabrani načelnik Srebrenice Mladen Grujičić shvatio svoju ulogu predstavnika svih stanovnika te opštine i istakao da to pokazuju njegove dosadašnje pozitivne izjave.

"Važno je da u jednoj osjetljivoj opštini kao što je Srebrenica da, ko god da je gradonačelnik ili u gradskom vijeću, predstavlja sve građane", izjavio je Wigemark i napomenuo da će Srebrenicu, zbog onoga što se tamo dogodilo, uvijek biti u fokusu interesovanja njenih stanovnika, ali i BiH i svijeta.

Wigemark je za portal European Western Balkans istakao da bi izbori trebalo da budu održani što je prije moguće u Stocu, gdje je zbog većih nepravilnosti i fizičkog obračuna 2. oktobra prekinut izborni proces.

"Naše hrvatske kolege ovdje u Sarajevu rekle su nam da je cilj posjete delegacije iz Hrvatske Stocu bio smirivanje situacije, a ne jačanje tenzija. Mislim da je veoma važno da se rješenje ovog pitanje ostavi, ako ne lokalnim, onda višim institucijama", kaže Wigemark.

On je napomenuo da su izbori u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH.

"Ukoliko je bilo nekih nelegalnih dešavanja, fizičkog napada, kao što se navodi, postoje pravni mehanizmi za rješavanje tih slučajeva. Mi, kao EU, se ne miješamo u lokalna pitanja. Mislim da je veoma bitno da izbori u Stocu budu održani što je prije moguće. To ne bi trebao biti izgovor da Stolac postane novi Mostar", poručio je Wigemark.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: