Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

UČENICI IZ KONJEVIĆ POLJA ČESTITALI DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Klix.ba
Objavljeno: 25. November 2016. 13:11:46


Dan državnosti BiH učenici iz Konjević Polja čestitali su obrazovnim vlastima u Republici Srpskoj, svima onima koji govore bosanski, srpski, hrvatski jezik te svima kojima je Bosna i Hercegovina jedina država.

"Naučila sam da nikad ne treba odustati, ma kako teško bilo. Uvijek se treba truditi, trebamo biti složni. Za neke stvari treba vremena, a vrijeme treba maksimalno iskoristiti. Budi uvjeren da je tvoje najbolje i teži ka tome", napisala je učenica osmog razreda iz Konjević Polja koja sada pohađa nastavu u Edukativnom centru Nova Kasaba.

Nihada Čolić, koordinatorica instruktivne nastave za djecu iz Konjević Polja, kaže da kada pročitate ovaj citat kažete sebi: "Misija uspjela! Nije ovo bilo kakva misija. Ovo je misija inata, misija karaktera, vizije, borbe, istrajnosti, upornosti, znoja, misija Bosne i Hercegovine".

Učenici iz Konjević Polja su prije mjesec dana počeli jedan novi projekat: "Izrada maketa na temu: Moja moderna BiH" u čast Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

"Nećemo imenovati nastavnike. Nećemo imenovati one koji su sve ovo pokrenuli, ni one koji se bore u svijetu odraslih. Imenovat ćemo one koji će se sutra boriti i istrajavati u svojoj borbi, jer su od 25. oktobra to dokazivali i uspjeli su u tome. Kada Vas žele uništiti, prvo vam uništavaju državu koju volite. Njihov cilj je jasan. Napraviti državu koju ne volimo. Naš odgovor je bio jasan i glasan. Idemo je napraviti još boljom. Pet odjeljenja 25-tog oktobra počinje se utrkivati ko će napraviti ljepšu i moderniju Bosnu i Hercegovinu. Uslovi u njihovoj školi nisu Bog zna šta, ali oni se ne žale, oni su ti koji se bore i ne osvrću se nazad, jer znaju kako je spavati pod šatorima u centru Sarajeva, znaju kako je kad vam otmu vaš jezik, vaše najdraže i najmilije. Njihova vizija je jasna. Moja moderna Bosna i Hercegovina. Počinju polako na papiru oživljavati svoje ideje. U početku lutaju, traže, pitaju, ali istrajavaju. Počinju shvatati da im treba jak tim. Bez toga nema ni uspjeha. Svaki razred ima svoj tempo, neki su brži, neki malo sporiji ali niko ne odustaje. Oni nam pokazuju kako se bori. Učionice su žive i kada ste u njoj osjećate strast i ljubav koje su samo oni uspjeli unijeti u tu malu školu. Svaki dan vidite novo iznenađenje. Vidite da je sve i jedan učenik željan pokazati kako se bori za državu. Nakon svega što preživljavaju, kod njih na maketi crkva i džamija stoje jedna pored druge kao dva velika brata, a iz daljine ih nadzire Parlament BiH, Predsjedništvo BiH, jedine im države, jedine u kojoj su sretni i koju im niko neće oduzeti.Pobjednik je proglašen, a oni su to shvatili na svoj način. Neki su slavili, drugi su žalili. Na kraju su svi pobjednici. Misija je uspjela. Ovi mali insani dali su odgovor onim velikima. Mi znamo kako se voli Bosna i Hercegovina i mi ćemo unatoč svim poteškoćama ustrajati", poručila je u saopćenju Čolić.

Poseban poziv uputili su obrazovnim vlastima u Republici Srpskoj i ministru prosvjete Danetu Maleševiću kojem žele otvoreno reći kakvo obrazovanje žele Bosni i Hercegovini.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: