Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MUFTIĆ – JOVIČIĆ: KAD IH ODANOST BOSNI I ISKRENA PISANA RIJEČ ZBLIŽI
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 01. December 2016. 15:12:25


Poštovani čitaoci portala Bošnjaci.net,

Nedavno je, moja uvažena zemljakinja, Bosanka, gospođa Elmedina Muftić napisala i objavila članak na Vašem portalu, pod naslovom:
„HDZ TAKMIČENJE BACANJA POGLEDA U DALJ“ /citiram samo jedan insert iz sadržaja /:
„Tamo gdje prestaje logika počinje obespravljenost Hrvata u BiH. Postavlja se pitanje ima li ugroženije vrste u svijetu od Hrvata u BiH? Šta je to više što oni hoće a nemaju? Šta su to Hrvati tražili, a da im nije dato? Šta još Bakir Izetbegović (kao predstavnik Bošnjaka od kojih su ovi tlačeni) nije dao Čoviću, a moga je? Koji to bi procenat vlasti željeli Hrvati da im pripadne? Šta je to što bi nesretne ljude, prazne duše moglo učiniti sretnim, da im i to damo pa da nas se konačno prođu!?“ /završen citat /.

Ova nadarena, umna, inteligentna, elokventna, iskreno sadržajna i hrabra žena, Elmedina Muftić, česti je Vaš saradnik i kolumnista. Čitajući mnoge njene priloge, a posebno ovaj, gore naznačen, zaista me je oduševio i inspirisao, da sam odmah, upravo ovoj za mene još uvijek „face to face“ nepoznatoj osobi, uputio u Vareš na njenu adresu, prvoj i jedinoj, prvu moju knjigu, koja je upravo ovih dana ugledala svjetlo dana iz štamparije. U znak priznaja i poštovanja, prema ovoj hrabroj i razumnoj osobi, na ovaj način iskazao sam i moje lično poštovanje, za sve njeno napisano i tako sadržajno iskazano stanje u društvu i naše svakodnevne pojave, od kojih neznalice, plašljivci, poltroni, ulizice i slične kategorije naših građana, posebno inteligencije, okreću glave i bježe od istih. Ona je hrabra i smjela, istinski sadržajna, konkretna i veoma otvorena. Bravo, Elmedina!
Upravo, od moje cijenjene zemljakinje Elmedine, ovih dana na moj e-mail i stiže mi njen odgovor i ocjena moje knjige, još prije moje zvanične promocije. Nisam mogao odoliti i vremenu i prostoru, da njene stavove i razmišljanja o knjizi, ne podjelim sa našim čitaocima i ovom uglednom portalu, koji je redovno objavljivao i mnoge moje sadržaje.

Iznosim u cjelosti sadržaj pisma Elmedine Miftić:

Poštovani Milane,

Pročitala sam Vašu knjigu i namjerno sam si dala vremena dva dana da slegnem ustisak, odnosno da nađem najbolju definiciju ili opis pročitanog, kako bi napisala svoj skromni stav o pročitanom. Mislim da je jedan od najvećih uspijeha čovjeka taj kad svojim životom, životnim stavovima i stilom života izazove poštovanje kod drugih ljudi. Mislim da je najteže zaslužiti poštovanje, jer to je doista plod ljudskog karaktera. Ljubav, prijateljstvo, sreća, tuga ...se dogode budu često i nezaslužene, ali poštovanje se doista stiče samo kvalitetom ličnosti. S toga i ako vas ne poznajem lično, a nadam se iskreno da ću imati priliku, upoznati vas, kroz čitanje vaše knjige vi ste u meni probudili poštovanje, prevashodono kao čovjeku koji živi slobodu i pregaocu na putu ostvarivanja pravde, odnosno obznane istine. Svaka vaša napisana riječ bi se mogla prevesti kao sloboda, svaka vaša misao je vapaj za istinom i pravdom u ovom vremenu amputiranim moralnih i ljudskih vrijednosti u koje spadaju sloboda, istina, pravda. Vi ste jasan pokazatelj šta znači biti izgrađena ličnost bez kompleksa, s jasnim stavom prema zlu, lopovluku, korupciji, laži, obmanama, robovanju, ulizičluku... Vi ne samo da pišete i svojim pisanjem vrištite u nakani da ovo društvo trgnete iz stanja u kojem se nalazi. Pokazali ste svima nama da je šutnja i trpljenje najveći oblik i pokazatelj kukavičluka i pristajanja na stanje kakvo jeste, a svi znamo da nakon ovoliko godina provedenih u zabludama i trpljenju i sami više nismo žrtve nego saučesnici, jer svojim ne činjenjem i pristajanjem ustvari doprinosimo trenutnoj situaciji. S toga je vaša knjiga poziv građanima BiH da počnu razmišljati i da doista sve velike ideje su počele od pojedinaca, a da skup pojedinaca čini grupu kojma može da promijeni stanje, ali stanje se može promijeniti tek onda kad mi promijenimo sebe. Na Vašem primjeru se treba učiti, vi svojim primjerom pokazujete da je izgubljeno samo ono od čega odustanemo, zato vi ne kanite odustajati. Posebno vam želim odati prizannje na vašem buđenju uspavanih Bošnjaka.

O vašem pisanje se ne treba puno govoriti, svaka vaša riječ govori sama za sebe.
Izuzetna mi je čast što sam imala privilegiju među prvima pročitati Vašu knjigu.
Želim Vam puno zdravlja, sreće i snage da nastavite borbu koja meni lično služi kao inspiracija.

S poštovanjem,
Elmedina Muftić


Hvala Vam Elmedina,
Mr Milan Jovičić iz Mostara!Ostali prilozi:
» IZETBEGOVIĆ: ČOVIĆ PODRŽAO STAVOVE MATVIYENKO
Vijesti.ba | 24. April 2018 16:06
Ostali prilozi istog autora:
» LJEVICA I „LJEVACI“
04. April 2018 19:46
» BRAVO, ŽELJKO KOMŠIĆU!
17. March 2018 19:24
» KRALJ JE MRTAV, ŽIVIO KRALJ!
13. March 2018 14:37
» KAKVA LI JE SIMBOLIKA?
08. March 2018 13:38
» PRIJATELJI, POGLEDAJTE ĆIRILICU
31. January 2018 16:54
» NAŠE „ZLATICE SA 64-POLJA“
23. January 2018 16:11
» GENS UNA SUMUS /JEDAN SMO ROD/
11. January 2018 20:17
» DA LI SU BIRAČI KRIVCI?
24. December 2017 12:42
» MOSTARSKO-HERCEGOVAČKA PARADIGMA
14. December 2017 18:12