Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Srpski zločinac pred Haškim tribunalom
ZAVRŠNE RIJEČI MLADIĆU - ISKLJUČENA MOGUĆNOST SUŽIVOTA
Autor: BIRN
Objavljeno: 05. December 2016. 13:12:13

Počelo iznošenje završnih riječi na suđenju srpskom zlikovcu Ratku Mladiću


U Haškom tribunalu počelo je iznošenje završnih riječi na suđenju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) koji je optužen za genocid i druge zločine počinjene u BiH.

Tužilac Alan Tieger se osvrnuo na sve tačke optužnice, koje uključuju genocid u Srebrenici, granatiranje Sarajeva, progon Hrvata i Bošnjaka, koji je u šest opština imao razmjere genocida, kao i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tieger je argumente Mladićeve Odbrane nazvao smiješnim.

- Besmislene su teze Odbrane, koja je pokušavala Mladića transformirati u mladog i neodlučnog oficira, koji je imao manje važnu ulogu od komandanata korpusa - kazao je Tieger.

U sudnici je prikazano i nekoliko snimaka. Na jednom od njih, iz 1994. godine se čuje kako Mladić govori kako su u "Podrinju Turke pomlatili" i da bi ih "davno nestalo da ih ne čuvaju" Amerikanci i drugi.

Tužilaštvo u Haagu se osvrće na historijske događaje koji su prethodili ratu. Tieger podsjeća da su 1990. održani izbori, da su pobijedile tri nacionalne stranke, da su Srbi bili ushićeni padom komunizma i rastom nacionalnih osjećaja, ali i zabrinuti zbog mogućnosti raspada Jugoslavije i da BiH postane nezavisna.

Tieger je podsjetio da je predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić u tom periodu naglašavao da su Muslimani i Hrvati historijski neprijatelji i da je isključena mogućnost suživota, a da su Muslimani prijetnja zbog svog nataliteta.

Iznošenje završnih riječi bi trebalo trajati do 15. decembra. Presuda se očekuje do novembra iduće godine, javlja BIRN.

Za više informacije pratite BIRN - Justice report
Ostali prilozi:
» VLASTI U RS-U MORAJU PRIHVATITI BOSANSKI JEZIK
B.net | 23. February 2018 13:37
Ostali prilozi istog autora: