Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Grupa parlamentaraca iz SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH napustili su sjednicu Kluba
RASPADA SE PARLAMENTARNA VEĆINA U BIH
Autor: NAP
Objavljeno: 15. December 2016. 13:12:43


Grupa parlamentaraca iz SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, napustili su sjednicu Kluba ove stranke i najavili da dalje neće učestvovati u radu Kluba SDA, potvrdio je za Patriju Senad Šepić jedan od poslanika koji su napustili Klub.

Klub ove stranke napustili su Senad Šepić, Sadik Ahmetović, Salko Sokolović i Šemsudin Mehmedović. Mehmedović nije imao komentar na novonastalu situaciju.

- Za sada bez komentara – kazao je Mehmedović.

Ovim činom dodatno se zakomplicirala situacija unutar SDA, a problemi traju još od Kongresa stranke koji je održan u maju prošle godine.

Inače, izlaskom četvorice zastupnika SDA iz Kluba, u Zastupničkom domu ostalo je sada svega šest zastupnika ove stranke, a to su: Safer Demirović, Šefik Džaferović, Nermina Kapetanović, Amir Fazlić, Asim Sarajlić i Hazim Rančić. Sada je upitna i parlamentarna većina, a na koji način će se riješiti problem ostaje nejasno.

Ova četvorka više puta je pisala predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, ali njihovi zahtjevi nisu nikada ispoštovani.

Šepić: Neophodno da se u BiH desi novi politički pristup

Neophodno da se u BiH desi novi politički pristup Senad Šepić / Vijesti.ba Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Senad Šepić (SDA) je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je neophodno da se u BiH desi novi, drugačiji politički pristup i da SDA promijeni svoje prioritete.

- Nisu najvažniji prioriteti za građane ove zemlje to kako se dva ili tri lidera svađaju - kazao je Šepić, jedan od četiri poslanika koji je prije dva dana napustio sjednicu Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PSBiH.

Navodi da su prioritet ljudima u ovoj zemlji potpuno druge teme, ističući da je 80 hiljada ljudi prošle godine napustilo BiH. Dodaje da se unutrašnji dogovor mora izgraditi „na onome što jeste stvarni interes ljudima, a ne manipulacija kako svakim danom gledamo“.

- Mi dugo vremena pokušavamo da ovo promijenimo u SDA. Više puta su do sada formirane komisije. Ono što je činjenica, nema nikakvog rezultata. Samo po sebi formiranje komisije ništa ne znači, ukoliko nema spremnosti da se promijeni odnos i da se promijeni politika za koju sam uvjeren da nije dobra - naglasio je Šepić, ističući da je jedna od stvari koja je kulminirala u posljednje vrijeme nepozivanje četvorice poslanika na sjednicu Glavnog odbora SDA.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije Safet Softić je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je isitna da su četiri poslanika u Klubu poslanika SDA u Predstavničkom domu državnog parlamenta napustila sjednicu Kluba poslanika prije dva dana, prije sjednice Predstavničkog doma održane jučer.

- Imamo određene probleme u funkcioniranju Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu. To su problemi koji su, na neki način, prisutni još od zadnjeg Kongresa SDA u vezi s određenim dešavanjima koja su bila vezana za taj kongres i s onim što je nakon toga slijedilo - pojasnio je Softić.

Kaže da su na posljednjem Kolegiju SDA formirali jednu grupu koja će obaviti razgovore sa četvoricom poslanika.

- To ćemo, pretpostavljam, vrlo brzo i učiniti. Dakle, ovi poslanici koji su napustili rad Kluba, a nisu u Predstavničkom domu formirali novi klub, jasno ukazuje na to da postoji prostor za razgovore da se ta stvar riješi u okviru organa stranke i vjerujem da ćemo u tom pravcu ići - naveo je Softić.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: