Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PROTIV SRPSKOG ZLIKOVCA SVETOZARA KOSORIĆA PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA GENOCID NAD BOŠNJACIMA
Autor: Fena
Objavljeno: 16. December 2016. 12:12:17

Svjedočio zlikovcu Radovanu Karadžiću: Svetozar Kosorić počinio krivično djelo genocid


Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Svetozara Kosorića (1953.) iz Han Pijeska, stalno nastanjenog u Beogradu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo genocid, a optužnica u ovom predmetu je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Kosorić se tereti da je u svojstvu načelnika Odjeljenja za obavještajne poslove i kao jedan od članova štaba Drinskog korpusa VRS-a svjesno pomogao učesnicima izvršenje zajedničkog cilja, udruženog zločinačkog poduhvata, u kojem su učestvovali visoki vojni oficiri i policijski zvaničnici VRS-a.

Optužnica ga tereti da je od 11. do 19. jula 1995. godine, postupao u skladu s planom i namjerom VRS-a da se djelimično istrijebi grupa bošnjačkog naroda iz enklave Srebrenica ubijanjem, prisilnim premještanjem pripadnika grupe i nanošenjem teških fizičkih i psihičkih ozljeda.

U optužnici se navodi da je Kosorić postupajući po smjernicama Glavog štaba VRS-a, učestvujući na sastancima na kojima se odlučivalo o odvajanju muškaraca dobi od 16 do 60 godina od njihovih porodica koji su trebali da se privremeno zatvore a zatim ubiju a žene i djeca uklone s područja zaštićene zone Srebrenica, pronalazio lokacije za privremeno zatvaranje muškaraca Bošnjaka, zatim lokacija za pogubljenje te je učestvovao u organiziranju transporta civilnog stanovništva predvodeći jednu veću kolonu autobusa i kamiona koji su prevozili žene i djecu prema teritoriji pod kontrolom Armije BiH, saopćeno je iz Suda BiH.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
» PUTIN SLETIO U BEOGRAD, DOČEKAO GA VUČIĆ
Hina | 17. January 2019 13:29
Ostali prilozi istog autora: