Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ZA RATNI ZLOČIN U TESLIĆU: PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV BEOGRAĐANINA ZLOČINCA NEBOJŠE MIROVIĆA ZVANOG "NEŠO" I "SRBIJANAC"
Autor: AA
Objavljeno: 22. December 2016. 20:12:43


Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Nebojše Mirovića zvanog "Nešo" i "Srbijanac", rođenog 1962. godine u Beogradu, gdje je i nastanjen, državljanin Srbije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Optužnica se odnosi na zločine nad više desetina žrtava sa područja Teslića, počinjene u proljeće i ljeto 1992. godine.

"Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika policije CJB Teslić, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata, te počinio ratne zločine nad žrtvama, muškarcima bošnjačke nacionalnosti sa područja Teslića i okoline", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je u proljeće i ljeto 1992. godine, osobno, u više navrata, sam ili sa drugim osobama, vršio nezakonito zatočenje, izdvajanje i zlostavljanje žrtava bošnjačke nacionalnosti, koje je mučio, tukao i premlaćivao na različite načine, često i do granice nanošenja smrtnih ozlijeda.

"Od posljedica zlostavljanja i nečovječnog postupanja, jedan civil je premino nakon 2-3 dana, jedna žrtva se nekoliko mjeseci nije mogla kretati, a mnogim žrtvama, među kojima je bio i malodobni dječak, nanesene su ozlijede čije posljedice i danas osjećaju. Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva", naveli su uz Tužilaštva BiH.

Tužiteljstvo će navode optužbe dokaziva iskazima oko 30 svjedoka i prilaganjem više destina dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: