Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Održana sjednica Sabora Islamske zajednice u BiH
POMOĆ IZ U BIH SIRIJSKOM NARODU PREMAŠILA CIFRU OD POLA MILIONA MARAKA, AKCIJA U TOKU
Autor: MINA
Objavljeno: 25. December 2016. 21:12:36


Danas je pod predsjedavanjem predsjednika Hasana Čengića održana 6. redovna sjednica aktuelnog saziva Sabora Islamske zajednice.

Uvodnim riječima prisutnim sabornicima obratio se reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je u kratkim crtama podsjetio na aktivnosti Rijaseta i njegovih uprava u organa.- „Islamska zajednica vrši svoju misiju, naučavanjem i promoviranjem islamskih vrijednosti u Bosni i Hercegovini i zemljama u kojima djeluje, bez većih poteškoća. Islamska zajednica sa zabrinutošću prati zbivanja na Bliskom istoku. Tragedija sirijskog naroda vodi njegovom potpunom egzodusu. Nekoliko puta smo organizirali prikupljanje i slanje humanitarne pomoći narodu Sirije. Pomoć koju smo uputili premašila je cifru od pola miliona maraka, a pokrenuli smo još jednu akciju koja je u toku. Preko Ureda za društvenu brigu pratit ćemo situaciju, uključivati se i slati pomoć. Ono što me naročito zabrinjava jeste stanje u našim džematima i zajednicama u RS-u. Naš narod je na proteklim izborima politički doveden u podređen položaj. Ovo nije trenutno pokazana slabost, već dugo zanemarivanje ozbiljne rasprave u našim politikama o tom dijelu naše zemlje i našeg naroda. Nikada nije ponuđeno sveobuhvatno rješenje, plan i program djelovanja na ekonomskom, socijalnom i kulturnom planu“, kazao je između ostalog reisu-l-ulema Kavazović.Nakon uvodnog obraćanja reisu-l-uleme, direktor Uprave za financijske poslove Zejnil Rebihić izložio je prijedlog budžeta Rijaseta, dok je i članovima Sabora plana rada Rijaseta za narednu godinu predstavio Ismail Smajlović, direktor Uprave za pravne i administrativne poslove, koje je Sabor jednoglasno usvojio. Treba istaći da je ovo već druga godina da Sabor budžet i plan rada Rijaseta za narednu godinu usvaja u tekućoj godini. Danas su također razmatrani i usvojeni budžet i plan rada Sabora za 2017. godinu.

Na prijedlog reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, Sabor je potvrdio imenovanje Vahid ef. Fazlovića na mjesto Muftije tuzlanskog za naredni mandatni period.


Muftija Fazlović: Nastavit ću uz Allahovu pomoć da sa što više svijesti i odgovornosti obavljam ovu dužnost


- „Smatrao sam da je u skladu sa lijepom praksom i našim edebom da uputim riječi zahvalnosti na ukazanom povjerenju. Nastavit ću uz Allahovu pomoć da sa što više svijesti i odgovornosti obavljam ovu dužnost. To je odgovornost prije svega pred Gospodarom svijetova, odgovornost prema našem dinu, ali svakako i odgovornost u skladu sa Ustavom IZ i ostalim aktima, prema Reisu-l-ulemi i Saboru“, kazao je između ostalog nakon imenovanja muftija Fazlović.

Sabor je danas također usvojio i Pravilnik o organizaciji i radu Gazi Husrev-begovog vakufa te Pravilnik o korištenju bajraka Islamske zajednice.

Na kraju treba kazati da su današnjoj sjednici pored članova Sabora i reisu-l-uleme, prisustvovali i zamjenik reisu-l-uleme Husejin ef. Smajić, muftije te direktori i rukovodioci uprava i organizacionih jedinica Rijaseta.
Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: