Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DODIK UZ DAN GENOCIDNE TVOREVINE ŽELI SLOMITI I ORUŽANE SNAGE BIH
Autor: Srna
Objavljeno: 04. January 2017. 18:01:49


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je da Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH i njegovi pripadnici učestvuju u aktivnostima predviđenim programom obilježavanja Dana RS i poručio da će se, u suprotnom, smatrati da su Oružane snage BiH neprijateljski nastrojene prema RS-u.

Reagujući na odluku Ministarstva odbrane BiH da na obilježavanju Dana RS-a odobri učešće Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH, Dodik je poručio da "RS odbacuje djelimično odobravanje učešća i da joj ne treba njihov vojni orkestar".

"Ministarstvo odbrane BiH nedvosmisleno krši dogovor o formiranju Oružanih snaga BiH, onemogućava da pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka učestvuju u programu obilježavanja kako je to predviđeno ranijim programom i onemogućava se da pripadnici tog puka iskažu svoju osnovnu ulogu i namjenu, a to je njegovanje tradicije RS i Vojske RS", rekao je Dodik Srni.

On je naglasio da RS obilježava svoj dan 9. januara, da sve institucije RS - predsjednik, Narodna skupština, Vlada stoje iza ovog datuma, kao i sve političke partije koje su se dogovorile da se ovaj datum obilježava.

"Za nas je neprihvatljivo da ministar odbrane BiH na ovaj način krši dogovor o formiranju Oružanih snaga BiH, bez obzira što sebi pokušava da pribavi snagu, i mi odbacujemo bilo kakvo selektivno dozvoljavanje učešća pripadnika Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH", istakao je.

Dodik očekuje da svi iz RS-a odgovorni za formiranje vojske i upravljanje vojskom jasno iskažu svoj stav, a od člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da izda nedvosmislen nalog za učešće Trećeg pješadijskog puka i njegovih pripadnika u obilježavanju Dana RS.

On je zahvalio na aktivnostima pomoćnika ministra odbrane BiH Borisa Jerinića i očekuje da će pozvati puk i pripadnike puka da učestvuju u organizaciji i programu obilježavanja. Ponovio je poziv pripadnicima Trećeg pješadijskog puka da učestvuju u obilježavanju Dana RS-a.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
» PUTIN SLETIO U BEOGRAD, DOČEKAO GA VUČIĆ
Hina | 17. January 2019 13:29
Ostali prilozi istog autora: