Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Vijesti

Potpredsjednik SDP-a odgovorio Dodiku
BEĆIROVIĆ U PARLAMENTARNU PROCEDURU UPUTIO PRIJEDLOG ZAKONA O PROGLAŠENJU 9. JANUARA DANOM SJEĆANJA NA ŽRTVE RATNIH ZLOČINA I GENOCIDA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 09. January 2017. 13:01:48

Bećirović: BiH je svetinja, nema ni mirnog niti bilo kakvog razlaza


Zastupnik SDP-a BiH u državnom Parlamentu i potpredsjednik ove stranke Denis Bećirović uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o proglašenju 9. januara danom sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida koji su počinili organi samoproglašene i nelegalne tzv. Srpske Republike.

On je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu istakao da predloženo zakonsko rješenje poštuje utvrđene presude međunarodnih sudova, te Suda BiH.

"Zakon poziva na utvrđivanje istine i pravde u BiH. Predviđeno je da se 9. januar proglasi sjećanjem na žrtve genocida koji su počinili organi RS. Razlozi za donošenje ovog zakonskog rješenja su ti da je deklaracija o proglašenju RS antiustavni čin, jer nije imala uporište u međunarodnom prosecu. Ta paradržavna tvorevina se proglasila sastavnim dijelom Srbije", naveo je Bećirović.

On je upozorio da 9. januar predstavlja ozvaničenje zločinačke politike koja je proizvela genocid, podsjećajući da je do sada počiniocima presuđeno sa više od 1.000 godina zatvora.

"Zakon takođe treba da omogući da niko ne poistovjećuje narode sa zločincima", dodao je Bećirović.

Deveti januar je antidejtonski i antiustavan, te jedan od najcrnjih datuma nakon Drugog svjetskog rata, smatra on.

"Međunarodna zajednica naglasila je da je neprihvatljiv, a Ustavni sud BiH donio je konačnu i i obavezujuću odluku", podsjetio je Bećirović.

Uprkos tome, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović odlikovao je presuđene ratne zločince, a to je, naglasio je Bećirović, kršenje Dejtona.

"Zar je moguće nešto takvo u srcu Evrope? Vijeće ministara BiH treba da počne provoditi odluke Parlamenta BiH. Podsjećam da je prije dvije godine usvojen Zakon o zabrani vjerske i nacionalne mržnje", poručio je on.
Komentarišući izjave predsjednika RS o mirnom razilaženju u BiH, Bećirović je ocijenio da se radi o prijetnjama državi BiH.

"Nema ni mirnog ni bilo kakvog razlaza. BiH je svetinja. Poručujem Dodiku da se BiH nije bojala ni kraljeva ni sultana, a najmanje njega. Ako je nije uništila četvrta vojna sila, neće ni on", poručio je, između ostalog, Bećirović.Ostali prilozi:
» SUTRA U NEW YORKU SASTANAK ERDOGAN-TRUMP
AA | 20. September 2017 18:03
» VOGOŠĆANI POSJETILI BOSANSKU DOLINU PIRAMIDA
Eset Muračević | 19. September 2017 14:44
» OBILJEŽENA 25.GODIŠNJICA BITKE ZA ŽUČ
Eset Muračević | 19. September 2017 13:29
Ostali prilozi istog autora: