Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Povodom obilježavanja neustavnog raznika 9. januara u entitetu RS
SDU BIH: ZA NE POŠTIVANJE USTAVA BIH KAO I ODLUKA USTAVNOG SUDA BIH, NAJDOGOVORNIJE JE TUŽILAŠTVO BIH
Autor: B.net
Objavljeno: 09. January 2017. 13:01:01


Umjesto da se aktuelne vlasti u BiH bave sa nedostatkom grijanja građana Zenice na ovim ekstremnim minusima, naši političari međusobno tjeraju inat u vezi sa obilježavanjem neustavnog praznika u manjem BiH entitetu. Za ovako ne poštivanje Ustava BiH kao i odluka Ustavnog Suda BiH, najdogovornije je Tužilaštvo BiH koje pravnu državu sporovodi na manjim slučajevima, dok kod udara na ustavno-pravni poredak BiH ne čini ništa.

U sav taj cirkus aktuelni politički lideri uvukli su i Oružane Snage BiH, odnosno proizveli su besmislen spor se oko prisustva orkestra limene glazbe i počasne jedinice OS BiH, iako je jasno da ne postoji pravni osnov za takvo što. To djetinjasto ponašanje posebno predsjedavajućeg predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji cijelom svijetu u prkos, 8. Januara na ciči zimi za svoj ćeif postrojava počasni bataljon 3. PP OS BiH najbolje govori o kakvim se ograničenim karakterima zapravo tu radi. Svima njima je do građana stalo kao do lanjskog snijega, a svoje nacionalističke i šovinističke stavove promoviraju u skladu sa dnevno-političkim potrebama i potrebom za sakupljanjem jeftinih političkih poena.

Prava opasnost se krije u činjenici da 20 i kusr godina u entitetu RS se zagovara priča kako je taj entitet država i kako je administrativna povezanost tog djela sa državom Bosnom i Hercegovinom samo nužda na koju su srpske rodoljube natjerale velike sile. U tom kontekstu, obilježavanje 9. Januara kao neustavnog praznika je samo posljedica politike negiranja i opravdavanja genocida i otimanja teritorija silom od međunarodno-priznate države Republike Bosne i Hercegovine.

Pored te retrogradne politike, još veću opasnost predstavlja Milorad Dodik koji po svaku cijenu želi da izbjegne zatvor za raznih korupcionaških afera zbog kojih se krug oko njega polako zatvara. On će u slučaju da bude prinuđen da bira između zatvora i konflikta, izabrati konflikt.

Zato SDU BiH traži od međunarodne zajednice odnosno od visokog predstavnika Valentina Inzka da uozbilji situaciju i da reaguje u skladu sa Bosnkim ovlastima i stane u kraj otvorenim prijetnjama prema suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i kazni sve odgovorne. U protivnom međunarodna zajednica će se suočiti sa ozbiljnom krizom u BiH, piše u saopćenju SDU BiH.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: