Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
OPSADA SARAJEVA U VREMENU AGRESIJE SRJ - SRBIJE I CRNE GORE 1992. - 1995.
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Teme

U TRAVNIKU ORGANIZOVAN SEMINAR ZA IMAME, VJEROUČITELJE I KOORDINATORE
Autor: B.net
Objavljeno: 16. January 2017. 14:01:58
U Elči Ibrahim-pašinoj medresi, 14. januara 2016. godine, upriličen je seminar za imame, vjeroučitelje i koordinatore Muftijstva travničkog pod nazivom "Halal standardizacija, halal hrana i halal ishrana".Seminar je organizovalo Muftijstvo travničko u saradnji sa Agnecijom za certificiranje halal kvalitete. Uvodno ašere proučio je Merzuk-ef. Grabus. U svojstvu domaćina prisutnima se obratio mr. Safet Durguti (pomoćnik direktora za internat u travničkoj Medresi) uputivši im selame dobrodošlice i svoje zadovoljstvo što Medresa sa svojim kapacitetima može biti domaćinom ovog seminara. On je ukazao na dobru saradnju koju Medresa ima sa Muftijstvom i medžlisima na ovom području, te je izrazio nadu da će ta saradnja u budućnosti biti još plodonosnija.

U uvodnom dijelu seminara učesnicima se obratio i Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović koji je kazao da se seminar u januaru sad već tradicionalno organizuje s ciljem edukacije kadra u skladu sa zahtjevima vremena u kojem se živi, a jedan od savremenih zahtjeva ovog vremena je i halal standard, odnosno, halal certficiranje. „Imami i vjeroučitelji su zbog prirode svoga poziva najpozvaniji da se upoznaju sa halal standardima" – dodao je.

U toku svog izlaganja Muftija Adilović se osvrnuo i na najaktuelnija dešavanja iz oblasti vjerskog života. Podsjetio je na provedenu anketu u svim džematima na području Muftijstva, a koja se odnosi na broj klanjača na dnevnim namazima u džematu. Jedan od pokazatelja ankete, kojeg je Muftija istaknuo je to da na veće prisustvo džematlija na namazima utječu: angažovan rad u mektebu sa djecom, edukativni sadržaji za odrasle i kućne posjete džematlijama od strane imama.

Također, Muftija Adilović je pozvao imame da iskoriste zimski period za organizovanje različitih vrsta edukativniohs sadržaja, te da u narednom periodu što vrijednije pripremaju takmičare za predstojeća takmičenja.

Nakon Muftijinog izlaganja uslijedio je glavni dio seminara u kojem su svoja izlaganja imali: Amir Sakić direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete, prof. dr. Midhat Jašić, čaln UO Agencije i Valdet Peštalić šef Odjela za edukaciju u Agenciji za certificiranje halal kvalitete.

Gospodin Sakić izlagao je na temu „Halal u ishrani muslimana" pri čemu je upoznao prisutne sa Agencijom, njenim osnivanjem, razvojnim putem i rezultatima koje je postigla u svom desetogodišnjem djelovanju. Objasnio je značaj halal standarda i podsjetio na dijelove islamskih izvora koji govore o halalu i haramu,a posebno na one koji govore o ishrani. Također, u svome izlaganju, gospodine Sakić podsjetio je na karakteristike, važnosti i osnovne principe halala i harama.

Vrlo zapaženo i interesantno izlaganje imao je prof. dr. Midhat Jašić koji je govorio na temu „Prehrana, islam i dimenzije ljudskog bića". Prof. Jašić posebno se zadržavao na temama od velikog značaja kao što su važnost umjerene prehrane, fizička aktivnost čovjeka i značaj higijene.

Posljednji izlagač bio je Valdet Peštalić koji je govorio natemu „Halal u primjeni" dotičući se između sotalog pitanja o područjima primjene halala, sljedljivosti, provjere i kontrole. Također je govorio o aditivima, halalu u savremenom poslovanjui o halal hrani u BiH.

Na pauzi između izlaganja upriličena je dodjela Halal certifikata mesnoj industriji „Bajra" koja je na taj način postala vlasnik prvog lanca mesnica koji ima ovaj Certifikat. Mesna industrija „Bajra" je na istom seminaru upriličila degustaciju nekih svojih proizvoda.

Dovom koju je proučio glavni imam MIZ Travnik mr. Salih-ef. Indžić, a kojoj je prethodila evaulacija kroz pitanja i odgovore, završen je, po mišljenju njegovih sudionika, vrlo važan i koristan seminar.

Za sve prisutne nakon seminara upriličen je ručak u restoranu Elči Ibrahim – pašine medrese.Ostali prilozi:
» ISRA’-I MIRADŽ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. April 2017 18:29
» ARMIJA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
B.net | 15. April 2017 15:53
» SANDŽAČKI GRADOVI U XVI STOLJEĆU
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 07. April 2017 18:52
» NEISPRIČANE PRIČE I ČEŽNJA ZA DOMOVINOM
Dr. Safvet Halilović | 03. April 2017 13:27
» RIFAT GRUDA (71) - ODLAZAK NAJVEĆEG RODOLJUBA GUSINJA
Ibrahim Husejnović | 31. March 2017 20:39
» MI HEROJSTVA LJUDI ČUVAMO OD ZABORAVA
Eset Muračević | 28. March 2017 16:12
» BOSANSKOHERCEGOVAČKA DIJASPORA U VELIKOJ BRITANIJI
Namik Alimajstorović | 19. March 2017 16:32
» NE ČEKAJMO DA O NAMA PIŠU DRUGI
Ibrahim Husejnović | 17. March 2017 16:47
» ZAŠTO (NE)ULAGATI U BOSNU I HERCEGOVINU?
Namik Alimajstorović | 05. March 2017 14:05
» SUVREMENI TRENDOVI RAZUMIJEVANJA SUNNETA U BIH
Dr. sc. Mirsad Arnautalić | 23. February 2017 16:13
» DR. CERIĆ: DANAS JE MLADEN IVANIĆ JAVNO IZDAO BOSNU U BEOGRADU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. February 2017 18:11
» GRANIČNI (TERITORIJALNI) SPOROVI BOSNE I HERCEGOVINE SA SUSJEDNIM DRŽAVAMA
Mr. Amir Halilović, dr. sc. Alija Suljić | 10. February 2017 19:29
Ostali prilozi istog autora:
» U TRAGANJU ZA SLOBODOM
19. April 2017 16:31