Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
OPSADA SARAJEVA U VREMENU AGRESIJE SRJ - SRBIJE I CRNE GORE 1992. - 1995.
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Aktuelno

STAV RUSKE AMBASADE O SANKCIJAMA DODIKU
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 19. January 2017. 14:01:27


Iz Ruske ambasade u BiH dostavljen je komentar Departmana za informacije i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije u vezi uvođenja restriktivnih mjera protiv predsjednika RS Milorada Dodika od strane Ministarstva finansija SAD. To će, kako su nam kazali, biti jedina reakcija ovim povodom.

Komentar prenosimo u cjelini:

"Obratili smo pažnju na informaciju o uvođenju jednostranih restriktivnih mjera protiv Predsjednika Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) Milorada Dodika od strane Ministarstva finansija SAD.

Najoštrije osuđujemo ovaj pristrastan korak. Posmatramo ovaj potez kao još jedan dokaz pokušaja odlazeće administracije Baraka Obame vještački i na brzinu zakomplicirati dalje međunarodne naporepostkonfliktnog reguliranja na Balkanu i u nizu drugih regiona.

Smatramo argumente američke strane kao neosnovane. Cilj ovih pristrasnih akcija je vještački prebaciti na Milorada Dodika i Srba iz Bosne i Hercegovine kompletnu odgovornost za kočenje procesa stabilizacije u BiH, radi maskiranja vlastitih grešaka u prošlosti u Bosni i Hercegovini.

U kontinuitetu polazimo od toga da saradnja sa svim stranama u BiH mora se obavljati isključivo na osnovu poštovanja suvjereniteta zemlje kao i podsticanja bosanskohercegovačkih lidera prema konstruktivnom dijalogu u cilju traženja prihvatljivih za sve odluka za otvorena pitanja u skladu sa Opštim okvirnim (Dejtonskim) sporazumom o miru u Bosni i Hercegovini iz 1995. godine. Pozivamo partnere da odbiju koristiti prijetnje i ultimatume koje nanose očiglednu štetu našem zajedničkom dugoročnom zadatku – obezbjeđenju stabilnog demokratskog razvoja i socijalno-ekonomskog prosperiteta BiH.

Potvrđujemo spremnost za aktivnu saradnju sa SAD i drugim državama-članicama Upravnog odbora Vijeća za implementaciju Mirovnog sporazuma za BiHu interesu sveobuhvatne podrške realizaciji dejtonskih principa jednakopravnosti dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH i tri konstitutivna naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata. Smatramo važnim da nastavimo sa usaglašenim kursom u okviru Upravnog Odbora prema zatvaranju Ureda Visokog predstavnika u BiH koji je već iscrpao svoj resurs ovdje te konačnoj predajiupravljanja svojom zemljom u ruke građana Bosne i Hercegovine".Ostali prilozi:
» KAKO POSTAVITI ZASTAVU BIH
Eset Muračević | 30. March 2017 20:38
» STAV RUSKE AMBASADE O SANKCIJAMA DODIKU
Vijesti.ba | 19. January 2017 14:20
» MUNJEVITA “MUNJA 93”
Nedžib Vučelj | 13. January 2017 15:39
» OVO JE PRVA FOTOGRAFIJA NOVE VLADE
Vijesti | 30. November 2016 13:42
» ISELJENIKA SE SJETE SAMO PRED IZBORE
Dan | 28. September 2016 21:44
Ostali prilozi istog autora: