Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Kolumne

MOJ OMAŽ MUSTAFI IMAMOVIĆU (1941-2017)
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 26. January 2017. 15:01:24

Prof. Mustafa Imamović je bio jedan od najboljih poznavatelja naravi, kulture, historije i namjera srpske politike prema Bosni i Bošnjacima. Vilio bih, zbog toga, ako bi se kod nas probudila svijest o potrebi da ustanovimo institut za SRBOLOGIJU, u kojem bi se izučavalo sve što je vezanu za srpsku vjeru, kulturu i politiku, kako bi bili na vrijeme i pravilno informirani o tome šta srpska pamet misli o nama i šta nam sprema, a sve radi naše zaštite od mogućeg budućeg genocida. Taj institut bi trebao nositi ime "Institut Mustafa Imamović za srbologiju"...


DR. MUSTAFA CERIĆ: Osjećam veliki dug prema prof. Mustafa Imamoviću za sve savjete koje mi je pružao u obnašanju dužnosti reisu-l-uleme u Bošnjaka, savjete za koje je znao i za savjete koje nije znao da su od njega. Jer, čitao sam njegove knjige i članke, koji su mi objašnjavali ko smo i odakle smo mi Bošnjaci, kao i šta je i kako je država Bosna i Hercegovina u odnosu na njene susjede. Zbog svega toga iskazuje mu moju veliku zahvalnost.
Tužan sam zbog smrti prof. dr. Mustafe Imamovića!

Učim dovu Allahu Milostivom da mu oprosti grijehe i nagradi ga najboljom nagradom na drugom svijetu!

Njegovoj kćerki Enisi i njegovj vjernoj drugi Senadi molim od Boga, dž.š. sabur!

A svima nama pouku i poruku da budemo budni u očuvanju bosanske države i bošnjačkog identiteta!

Upoznalismo se dok sam obnašao dužnost imama u Islamskom kulturnom centru u Čikagu od 1981-1986. god. i pohađao postdiplomske studije na Čikaškom univerzitetu. U to vrijeme prof. Imamović bio je izabranik američkog Fulbright Scholar Program (Fulbrajtov program za naučnike) iz bivše Jugoslavije. Pozvan je da održi predavanje u Centru za bliskoistične studije na Čikaškom univrerzitetu o temi koja se ticala nekih pitanja o Jugoslaviji. Na tim predavanjima prisustvuju uglavnom specijalisti iz oblasti dotičnog predavanja. U slučaju predavanja prof. Imamovića prisutni su bili uglavnom slavisti i historičari. Prof. Imamović je sve impresionirao bistrinom svoga uma i jasnoćom svog engleskog jezika, koji je bio simpatičan upravo zato što je imao slavistički ili ilirski akcent.

Nakon predavanja prišao sam prof. Imamoviću i obratio mu se na bosanskom s izrazom mojeg zadovoljstva i ponosa što je na najbolji način predstavio našu kulturu i državu (tadašnju Jugoslaviju). Mene je moje iznenađenje što ga vidim na Čikaškom univerzitetu već prošlo. Sad je bio red za njegovo iznenađenja otkud ja na Čakaškom univerzitetu? A još kad sam mu kazao da sam imam u Islamskom kulturnom centru u Northbrook-u, gdje su većina naši muslimani, prof. Imamović je bio, doista, impresioniran. Prije svega, bilo mu je zanimljivo, gotovo nestvarno, kako sam se uspio upisati na Čikaški univerzitet. Sve sam mu objasnio i dobio njegovo povjerenje, kao i on moje tako da više nije bilo nikakvih prepreka u našoj komunikaciji. Od tada pa sve do Profesorevog preseljena na Ahiret imao sam, a mogu reći da je i on imao, jedan poseban odnos prijateljstva i poštovanja.

Prof. Mustafa Imamović nije poseban samo po svom naučnom radu, već prije svega po svom ljudskom karakteru. Bio je susretljiv, suosjećajan, blag i, iznadsvega, bio je veliki bosanski patriota. Kao beogradski student prava prof. Imamović je kao niko od Bošnjaka jako dobro razumijevao srpski mentalitet i mogao je procijeniti srpske nedobe namjere prema Bosni i Bošnjacima. U stvari, sve što je mislio i pisao prof. Imamović je mislio i pisao u službi jačanja svijesti kod Bošnjaka da shvate važnost bosanske državnosti, bosanske nezavisnosti i bosanske kulture. Kao promotor moje knjige "Vjera, narod i domovina" na Fakultetu islamskih nauka prigovorio mi je da mu se ne dopada ova gradacija: vjera, narod, domovina. Smatrao je da, uvažavajući vjeru, na prvo mjesto dolazi države, jer bez države Bošnjaci će teško očuvati svoju vjeru. Ovo spominjem da iskažem moje slaganje s prof. Imamovićem. Jer, i ja sada shvatam da Bošnjaci moraju shvatiti da je država ta koja pravi naciju, a ne obratno te da bez jake i funkcionalne države jednog naroda može doći u pitanje i njihiova vjere i njihova kultura.

Takav je bio prof. Mustafa Imamović iz Gradačca - pravi potomak Zmaja od Bosne, koji je, poput Husejn kapetan Gradašćevića, vjerovao i radio za etničku svijest Bošnjaka, nacionalnu samosvijest Bosanaca te nezavisnu i suverenu bosansku državu, u kojoj će sve nacije, sve vjere i sve kulture uživati jedanaka prava i međusobno se uvažavati.

Osjećam veliki dug prema prof. Mustafa Imamoviću za sve savjete koje mi je pružao u obnašanju dužnosti reisu-l-uleme u Bošnjaka, savjete za koje je znao i za savjete koje nije znao da su od njega. Jer, čitao sam njegove knjige i članke, koji su mi objašnjavali ko smo i odakle smo mi Bošnjaci, kao i šta je i kako je država Bosna i Hercegovina u odnosu na njene susjede. Zbog svega toga iskazuje mu moju veliku zahvalnost.

POSTSCRIPTUM
Kao što sma već rekao prof. Mustafa Imamović je bio jedan od najboljih poznavatelja naravi, kulture, historije i namjera srpske politike prema Bosni i Bošnjacima. Vilio bih, zbog toga, ako bi se kod nas probudila svijest o potrebi da ustanovimo institut za SRBOLOGIJU, u kojem bi se izučavalo sve što je vezanu za srpsku vjeru, kulturu i politiku, kako bi bili na vrijeme i pravilno informirani o tome šta srpska pamet misli o nama i šta nam sprema, a sve radi naše zaštite od mogućeg budućeg genocida. Taj institut bi trebao nositi ime "Institut Mustafa Imamović za srbologiju", u kojem bi bila sabrana sva njegova djela, kao inspiracija mladoj generaciji Bošnjaka da racionalno i odgovorno pristupe svojoj sudbini na Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini. Budući SRBOLOZI trebali bi da nam na vrijeme i tačno kažu šta srpska pamet snuje oko Bosne i Bošnjaka.Ostali prilozi:
» NOVA MUSLIMANSKA GODINA SA STARIM MUSLIMANSKIM PITANJIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. September 2017 03:54
» SJEĆAJMO SE NAŠEG GENIJA FIŠERA
Mr. Milan Jovičić | 22. September 2017 03:05
» HIDŽRA
Elmedina Muftić | 20. September 2017 21:07
» GENI ZMAJA OD BOSNE U BORCU EDINA VUČELJA
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 20. September 2017 19:30
» PRIBOJ - OGLEDALO BEZ ODRAZA
Larisa Karaosmanović | 18. September 2017 21:12
» POMJERENI RAZUM RIZVA BABAČIĆA
Šemso Agović | 17. September 2017 02:54
» PRAZNINA U LJUDSKOM DUHU
Avdo Metjahić | 16. September 2017 23:46
» OBMANAMA JAVNOSTI; NISTE NA BOŽIJEM PUTU!
Mr. Milan Jovičić | 16. September 2017 14:17
» BOŠNJAČKO „NE“ DRUŠTVENO-POLITIČKIM IRACIONALIZMIMA
Džebrail Bajramović | 15. September 2017 15:26
» VUK U JAGNJEĆOJ KOŽI NA SARAJEVSKOM CRVENOM TEPIHU
Zijad Bećirević | 14. September 2017 17:04
» ŽRTVOVANJE SINA ZA DRŽAVU
Haris Hojkurić | 13. September 2017 19:46
» KAKO SU BIJELJINSKI BOŠNJACI UBIJENI PRIRODNOM SMRĆU
Avdo Huseinović | 12. September 2017 22:21
» 186 GODINA OD PROGLAŠENJA AUTONOMIJE BOSNE
Emir Ramić | 12. September 2017 16:27
» BOSNA I HERCEGOVINA POD KONSTANTNIM POLITIČKIM NASILJEM SUSJEDA
Nedžad Ahatović | 10. September 2017 22:27
» VRATITI ALI PAŠU
Ibrahim Husejnović | 10. September 2017 16:00
» BAKLJA NACIONALIZMA OD VIROVITICE DO DANAS
Haris Hojkurić | 09. September 2017 13:44
» ISTINOM UZ BOŽIJU POMOĆ
Mr. Milan Jovičić | 05. September 2017 16:57
Ostali prilozi istog autora:
» VLADIKO HRIZOSTOM, BOSNA JE VJEČNA!
05. September 2017 14:57
» BRAVO, INZKO! SHAME ON, KURZ!
25. August 2017 14:22
» LJUBIĆ KAO CEZAR U RIMU
22. August 2017 21:07
» ALIJIN ROĐENDAN ILI MEVLUD
09. August 2017 13:53
» PRIJEDOR KAO SREBRENICA!
20. July 2017 23:14