Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Vlada Kosova rano jutros postigla je sporazum sa srpskim predstavnicima da se sporni zid pored mosta u Severnoj Mitrovici sruši, javlja Anadolu Agency (AA).
ALBANCI I SRBI SE DOGOVORILI DA SE RUŠI ZID U MITROVICI
Autor: AA
Objavljeno: 06. February 2017. 15:02:28


Vlada Kosova rano jutros postigla je sporazum sa srpskim predstavnicima da se sporni zid pored mosta u Severnoj Mitrovici sruši, javlja Anadolu Agency (AA).

Srpske lokalne vlasti u Severnoj Mitrovici izgradile su početkom decembra 2016. potporni zid pored mota na Ibru visok dva metra, što je izazvalo burne reakcije vlasti u Prištini i pripadnika albnaske zajednice.

Dogovor o rušenju zida potpisali su ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Ferat Shala, gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić i zamenik premijera Branimir Stojanović.

Potpisivanju ovog sporazuma prisustvovali su i kosovski premijer Isa Mustafa, šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalia Apostolova i ambasador SAD-a na Kosovu Greg Delawie.

“Zajednički smo postigli rešenje koje će spustiti tenzije na severu Kosova, pomoći slobodi kretanja i stvoriti ambijent u korist svih građana na severu i jugu Mitrovice”, navedeno je u saopštenju Vlade Kosova.

Iz Vlade nisu navedeni detalji postignutog dogovora, samo je istaknuto da će narednih dana javnost biti obaveštena o ponovno razmotrenom planu za uređenje pešačke zone sa severne strane mosta, predviđene sporazumom postignutim u dijalogu u Briselu o revitalizaciji mosta na Ibru.

Kosovski mediji danas prenose detalje potpisanog sporazuma, koji predviđa uklanjanje postojeće strukture.

"U subotu na nedelju, 4 na 5. februara da se završi ograđivanje celog gradilišta. U nedelju, 5. februara, počeće uklanjanje postojeće strukture i završiće se što je pre moguće," navodi se u sporazumu.

U dokumentu piše i da će izgradnja novog projekta/dizajna početi da se sprovodi 7. februara.

Mosta na reci Ibar, koji deli Mitrovicu na južni albanski i severni srpski deo i više godina je bio potpuno blokran betonskim, a potom i zimzelenim barikadama, koje su postavili Srbi kako bi sprečili odvijanje saobraćaja na tom mostu.

Potpuno uklanjanje barikada i puštanje saobraćaja na mostu dogovorile su Vlade Kosova i Srbije tokom dijaloga u Briselu.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: