Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Revizija presude
ZAPLIJENJENI DNEVNICI: ŠTA JE STANIŠIĆ ODGOVORIO MLADIĆU, GDJE JE PERIŠIĆ BIO U VRIJEME GENOCIDA (VIDEO)
Autor: NAP
Objavljeno: 13. February 2017. 15:02:14


U svom ratnom dnevniku haški optuženik Ratko Mladić zabilježio je u julu 1995. godine kako se žalio Jovici Stanišiću da nema vojske za neke stvari. Stanišić mu tada kaže „šaljem ti 80 sjajnih momaka iz Đeletovca“, piše Patria.

-Ti sjajni momci bili su Škorpioni. Nisu to bile neke barabe, već ljudi koje je Ratku Mladiću poslao tadašnji načelnik Državne bezbjednosti Jovica Stanišić. Stanišić nije jedini zvaničnik Srbije koga Mladić pominje u svojim zabilješkama. General Perišić je boravio u vojnom kompleksu Han Pijesak gdje je sjedio Mladić u vrijeme srebreničke operacije. Kada imate takav podatak, teško je povjerovati da Srbija nije imala veze šta se dešava, kazo je u jednom od TV priloga za beogradsku B92 Dejan Anastasijević, novinar časopisa Vrijeme, koji je imao uvid u Mladićeve zabilješke na osnovu koji se vidi da je umiješanost Srbije u ratove u BiH i Hrvatskoj veća nego što bi Srbija htjela da prizna.

Osamnaest sveski zaplijenjeno je tokom pretresa Mladićeve porodične kuće u decembru 2008. godine. Mladićev dnevnik srbijanske vlasti predale su haškim istražiteljima 25. februara 2009. godine, a u Hag je stigao 2. marta.

Uz bilježnice, u stanu su navodno zaplijenjene desetine video snimak' sastanaka i proslava na kojima je Mladić sudjelovao u vrijeme obuhvaćeno optužnicom protiv Jovice Stanišića 1991-95.

U bilježnici se nalaze zapisi i sa sastanaka Mladića, Stanišića i drugih visokih političkih i vojnih lidera s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, održanima između 27. januara i 5. septembra 1995. godine. Haško tužilaštvo je u svom zahtjevu Sudskom vijeću obrazložilo da bilješke s tih sastanaka ilustriraju blisku saradnju između učesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Da li će Mladićev dnevnik i zabilješke koje je uredno vodio ovaj haški optuženik i general Vojske RS biti iskorištene u podnošenju zahtjeva za reviziju presude BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Rok ističe krajem ovog mjeseca.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: