Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Revizija presude u predmetu BiH vs Srbija za genocid
KO JE DAVID SCHEFFER ŠEF BH. EKSPERTNOG TIMA
Autor: NAP
Objavljeno: 18. February 2017. 11:02:36


Šef bh. ekspertnog tima koji je radio na prikupljanju dokaza za reviziju presude po tužbi BiH kojom je Srbija osuđena za nesprječavanje genocida je bivši američki ambasador za ratne zločine David John Scheffer, piše Patria.

Rođen je 18. septembra 1953.godine. Američki pravnik i diplomata koji je 1997. godine, za vrijeme predsjednika Billa Clintona bio prvi ambasador SAD za pitanja ratnih zločina.

David Scheffer je profesor prava i direktor Centra za međunarodna ljudska prava Pravnog fakulteta Univerziteta Northwester.

Također on je profesor prava na međunarodnom pravu i ratnim zločinima na univerzitetima Georgetown, Columbia, Duke i George Washington University. Tokom Clintonovog prvog mandata, on je u početku bio viši savjetnik Madeleine Albright, koja je tada služila kao ambasador u Ujedinjenim nacijama i zajedno sa njom bio je utemeljitelj ideje ICTY-a .Od 1993-1996 bio je zamjenik odbora Nacionalnog vijeća sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država.

Kao ambasador, Scheffer je učestvovao u stvaranju Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, Specijalni sud za Sijera Leone, i Tribunala za zločine Crvenih Kmera u Kambodži. On je također vodio pregovarački tim Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama o Međunarodnom krivičnom sudu (ICC), vodio je tim američkih eksperata od preko 200 stručnjaka, bio je i šef sudiji Teoderu Meronu koji je bio jedan od članova tog tima.

U ime i po ovlaštenju Billa Clintona potpisao je Rimski statut, bio je glavni zagovornik osnivanja ICC-a, zalagao se da američki državljani budu pod jurisdikcijom ICC-a. Clinton ga je imenovao sudijom iz američke kvote za Tribunal za bivšu Jugoslaviju, ali je po dolasku Georga Busha smijenjen, a umjesto njega republikanci su postavili Teodora Merona.

Radi se o jednom od najvećih pravnih eksperata sa velikim uticajem u međunarodnim pravnim krugovima.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: