Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Voditelj Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini
MOORE: AKO SU UVJETI ZA USPJEŠNU REVIZIJU PRESUDE PO TUŽBI BIH PROTIV SRBIJE ISPUNJENI, TO ĆE DOPRINIJETI PRAVDI ZA ŽRTVE, PREŽIVJELE I ZA BIH
Autor: Fena
Objavljeno: 18. February 2017. 15:02:08


Voditelj Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Jonathan Moore smatra kako će, ako su uvjeti za uspješnu reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije ispunjeni, to doprinijeti pravdi za žrtve, preživjele i za BiH

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je da će iduće sedmice biti podnesen zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

"Naš je savjet da, ako niste uvjereni da će revizija biti uspješna, veoma je važno profesionalno i detaljno razmišljati o toj mogućnosti", kazao je Moore novinarima u subotu u Mostaru, istaknuvši kako ima još puno otvorenih pitanja kao što su ko ima nadležnost i legitimitet za takvu odluku.

"Ako su uvjeti za uspješnu reviziju ispunjeni i ako će se krenuti s revizijom do 26. februara, kao što je najavljeno, nadam se će na kraju biti više pravde, manje tuge i frustracije i za žrtve, i za preživjele i za BiH. Hoće li to biti krajnji rezultat revizije vrijeme će pokazati", kazao je Moore.

Na pitanje kako ocjenjuje političko stanje u BiH i gdje vodi rasprava o federalizmu, Moore je kazao kako je Bosna i Hercegovina po Daytonu država dva entiteta i Brčko distrikta te kako je činjenica da ne može biti u nekom drugom obliku bez konsenzusa.

"Teško je definirati samu federalizaciju u slučaju Bosne i Hercegovine, ali na koncu ništa nije moguće bez konsenzusa, kojega, nažalost nema, a primjer je i Grad Mostar", kazao je.

Mostar je više od osam godina bez izbora, što je, po njegovim riječima, jako žalosno i nema nikakvog opravdanja.

"Jasno je svima da glavne političke stranke HDZ i SDA moraju naći konkretne prijedloge i promijeniti takvu situaciju što prije", izjavio je Moore.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: