Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Srpski Savez za probleme
SAVEZ ZA PROMJENE DANAS U ODBRANI USTAVA BIH, JUČER NA NEUSTAVNOM REFERENDUMU I DANU RS 9. JANUARU
Autor: NAP
Objavljeno: 20. February 2017. 20:02:52


Savez za promjene brani Ustav BiH i državne zakone od člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Isti onaj Savez za promjene koji sada govori o neustavnoj i nezakonitoj reviziji presude i čiji su lideri pozvali građane Republike Srpske da izađu masovno na neustavni i nezakoniti referendum (o Danu RS), ali i sami glasali i to pred TV kamerama i davali izjave, piše Patria.

To su isti oni predstavnici Saveza za promjene čiji čovjek je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je svjesno promatrano sa nekoliko različitih aspekata, kako tokom referenduma tako i 9. januara prekršio i Ustav ove zemlje i njene zakone.

Koja je razlika između revizije presude po tužbi BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i referenduma o 9. januaru i samom Danu RS 9. januaru?

Revizija je pravno posmatrano utemeljena i na Ustavu i na zakonima, a referendum i 9. januar kao praznik su od strane najviše sudske instance u državi, Ustavnog suda BiH pravosnažno proglašeni neustavnim.

Što nisu 25. septembra prošle godine lideri Saveza za promjene umjesto što su izašli na glasanje pozvali Milorada Dodika da ne krši Ustav ove zemlje i da poštuje odluku Ustavnog suda BiH? Njihovi su poslanici, treba se podsjetiti, u Narodnoj skupštini RS podržali odluku o organizovanju referenduma.

Vlada SAD kaznila je nekoliko mjeseci kasnije, Dodika upravo zbog neustavnog i antidejtonskog djelovanja, u čemu su učestvovali i lideri Saveza za promjene i to uvijek treba imati na umu.

Tada je nastala kriza u Bosni i Hercegovini, i Dodik i Savez za promjene su krivci za zaoštravanje političkih prilika. Ulje na vatru dolio je Ivanić koji je 9. januara donio odluku uz podršku ministrice Marine Pendeš koja je radila po Čovićevom nalogu, i naredio da se pripadnici Oružanih snaga BiH postroje u Banja Luci.

Ivanić se sada poziva na dogovor njega, Izetbegovića i Dragana Čovića da će sve odluke u Predsjedništvu BiH biti donošene konsenzusom, te da on ni Čović taj dogovor nisu nikada prekršili, a da je to sada navodno uradio Izetbegović.

Zaboravio je Ivanić da je upravo on 9. januara prekršio dogovor, te je bez saglasnosti Izetbegovića ( Čović uvijek mudro šuti u pričuvi) izveo iz kasarne naoružanu vojsku na banjalučki Trg Krajine.

Ili šta reći o tome da Republika Srpska nije do prvog okvirnog roka 31. januara dostavila odgovore na upitnik EU, čime se usporava cijeli proces evropskih integracija. Nisu li i to aktivnosti koje ne doprinose jačanju države i kojima se BiH blokira na evropskom putu?

Politički predstavnici Iz Republike Srpske do srijede će imati i sastanak u Beogradu sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Njegova izjava od prošle sedmice, vezana za reviziju presude, nije se promijenila ni danas. Vučić je poručio da će ih saslušati, ali da mu se čini da će dobiti nepromijenjeni odgovor koji nije štetan za Srbiju.

Odlučio je srbijanski premijer da na prvo mjesto stavi svoju državu, a da političkim predstavnicima iz RS time da do znanja da se vrate u svoju avliju i nastave sami političku borbu.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: