Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
OPSADA SARAJEVA U VREMENU AGRESIJE SRJ - SRBIJE I CRNE GORE 1992. - 1995.
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Vijesti

NAKON DRAŽE MIHAILOVIĆA SRBIJA REHABILITUJE I NARODNOG NEPRIJATELJA MILANA NEDIĆA
Autor: NAP
Objavljeno: 21. February 2017. 13:02:10


U Višem sudu u Beogradu za danas je zakazan nastavak procesa po zahtjevu za rehabilitaciju srpskog premijera za vrijeme okupacije u Drugom svjetskom ratu Milana Nedića, javljaju srbijanski mediji, prenosi Patria.

Sud je u periodu od posljednjeg ročišta koje je održano u novembru donio rješenje kojim je odbio zahtjev Saveza jevrejskih opština Srbije i Jevrejske opštine Beograda da učestvuje u postupku rehabilitacije u svojstvu umješača.

Na to rješenje postoji pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od 15 dana, ali još nije poznato da li su se jevrejske opštine žalile.

Inače, Viši sud je u svojoj odluci ukazao da je postupak rehabilitacije vanparnični postupak, odnosno u njemu nema spora između dvije strane te da jevrejske zajednice ne mogu učestvovati u ovom postupku jer ne postoji stranka "protivnik" predlagača rehabilitacije kojoj bi oni mogli da se pridruže, kao i jer te opštine imaju suprotan interes od predlagača.

Slična situacija sa zainteresovanim umješačima, protivnicima rehabilitacije, dogodila se i u toku procesa za rehabilitovanje Dragoljuba Draže Mihailovića, kada je Apelacioni sud pravosnažno odlučio da SUBNOR kao i neka druga udruženjima koja su se protivila rehabilitovanju, nemaju pravo učešća u postupku.

Kada je u pitanju učešće tužilaštva, ono u ovom slučaju nema pravo da se uključi u postupak s obzirom da se postupak vodi po Zakonu o rehabilitaciji iz 2006. godine koji postupak sktrikno označava kao "jednostranački".

Zakonom o rehabilitaciji iz 2011. omogućeno je da se tužilaštvo ukoliko se protivi rehabilitaciji, uključi u postupak koji na taj način postaje "dvostranački postupak".

Tanjugu je u beogradskom Višem javnom tužilaštvu potvrđeno da je tužilaštvo nedavno izvršilo uvid u spise Nedićevog predmeta, i potom ih proslijedilo na mišljenje Apelacionom tužilaštvu, koje je potvrdilo da po zakonu tužilac ne može da se miješa u ovaj postupak.

Nedićevi potomci zatražili su od suda da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je Milan Nedeć proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava, odnosno da ga rehabilituje.

Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen.

Postupak po zahtjevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u javnosti, budući da jedan dio građana smatra da je Nedić zločinac i da sud treba da odbije rehabilitaciju.Ostali prilozi:
» NEDOPUSTIO POMILOVANJE ZLOČINACA
Fena | 21. April 2017 15:11
» U TRAGANJU ZA SLOBODOM
B.net | 19. April 2017 16:31
Ostali prilozi istog autora: