Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ŽRTAVE SVJEDOKA GENOCIDA: IVANIć ZASTUPA SRBIJU, SUD U HAGU TREBA IGNORISATI NJEGOVO PISMO
Autor: NAP
Objavljeno: 22. February 2017. 13:02:29


Ivanić uputio pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je već uputio pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu kojim je osporio bilo čije pravo da u ime BiH podnosi aplikacije, jer o tom ne postoji odluka institucija BiH, rečeno je Srni u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.
"Pismo istog sadržaja uputio je i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak. Predsjedavajući Ivanić je već u više navrata najavio da će ponovo obavijestiti Međunarodni sud u Hagu u slučaju da bilo ko pokuša da podnese aplikaciju u ime BiH", rečeno je u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Iz kabineta su podsjetili na Ivanićevu jučerašnju izjavu sa konferencije za novinare da će, kada aplikacija bude podnesena, pismo biti upućeno posredstvom specijalnog izaslanika, s obzirom na uticaj i pritisak bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na ambasadora BiH u Holandiji Mirsadu Čolaković.

Dugogodišnji novinar i kolumnista "Nedeljnika" Ljiljana Smajlović izjavila je danas da ne razumije zbog čega Ivanić ne uputi pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu i obavijesti ga da iza zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije ne stoji BiH i da BiH ne traži reviziju.
Predsjedavajući Predsjedništva Mladen Ivanić uputio je pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu u kojem je "osporio bilo čije pravo da u ime BiH podnosi aplikacije, jer o tome ne postoji odluka institucija BiH" u kontekstu revizije presude BiH protiv Srbije, piše Patria.

Iz devet udruženja žrtava, građana, svjedoka genocida, preživjelih uputili su saopćenje za javnost.

- Najubjedljiviji argument za sudije Međunarodnog suda pravde u Hagu treba da u potpunosti ignorišu svo Ivanićevo osporavanje zahtjeva Bosne i Hercegovine za reviziju jeste činjenica da taj isti Ivanić, koji bi trebao da zastupa interese Bosne i Hercegovine, odlazi kod premijera države koju Bosna i Hercegovina tuži, da se sa njim otvoreno konsultuje i dogovara kako zaustaviti zahtjev Bosne i Hercegovine za reviziju.

Takav apsurd i takvo moralno dno nikada nisu zabilježeni u istoriji Međunarodnog suda pravde. To će sigurno šokirati sudije ovog Suda i za njih biti najbolji dokaz da Ivanić uopšte ne zastupa interese države u čijem Predsjedništvu sjedi i od koje prima platu, već interese tužene Srbije. To je isti Ivanić koji je u emisiji Pressing na N1 na početku svog mandata, na pitanje voditelja za koga bi navijao kada bi Bosna i Hercegovina igrala fudbalsku utakmicu protiv Srbije, odgovorio: Za Srbiju, naravno!

Dakle, moglo bi se kazati da je Sakib Softić ovlašteni agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde, a Mladen Ivanić ovlašteni agent Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

Udruženja žrtava obavještavaju javnost da će od nadležnih istuticija Bosne i Hercegovine na čelu sa Tužilaštvom BiH zatražiti procesuiranje svih onih koji onemogućavaju legalni proces Revizije pred Međunarodnim sudom pravde. Mladen Ivanić optužuje Bakira Izetbegovića za neustavno i vaninstitucionalano djelovanje, a Mladen Ivanić i Igor Crnadak zloupotrebljavaju svoj položaj da Međunarodnom sudu pravde šalju pisma koja nisu odobrena od Predsjedništva BiH.

Tražimo od v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH da se hitno uključi u dokumentovanje očiglednog kršenja zakona BiH i međunarodnih prava i obaveza BiH koje su zagarantirane međunarodnim ugovorima.

Saopćenje potpisuju: Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa, Udruženje žrtva i svjedoka genocida, Udruženje ŽENA – ŽRTVA RATA, Udruženje Žena Podrinja-Bratunac, Udruženje građana za pravdu mir i povratak, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Udruženje porodica nestalih općine Vogošća, Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: