Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Izetbegović i Čović mogli su me preglasati, ali su napustili sjednicu
KAD SRBIN LAŽE: IVANIĆ NA KONFERENCIJI
Autor: NAP
Objavljeno: 23. February 2017. 14:02:55

“Mi Srbi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tudju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urodjene inteligencije. Lažemo stvaralacki, maštovito, inventivno.”

Otac srpske nacije u romanu "Deobe": Dobrica Ćosić, član SANU


Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je da član Predsjedništva Bakir Izetbegović nije bio za to "da se izjašnjavamo da li će BiH podnijeti zahtjev za reviziju i nije želio o tome da odlučuje. Nakon toga je sjednicu napustio i Čović", kazao je Ivanić, piše bh. novinska agencija Patria.

- Odluka o podizanju revizije presude nije donesena, ovo je bio jedan od zadnjih pokušaja da se funkcionisanje BiH vrati u institucije sistema. Ovakav dnevni red je nosio rizik i druga dva člana su mogla mene da preglasaju - kazao je Ivanić.

Mladen Ivanić je formalno predsjedavajući Predsjedništva države Bosne i Hercegovine. Položio je zakletvu ovim riječima: – “Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana.“

Koliko Ivanić drži do zakletve pokazuje se ovih dana, ali i dovođenjem pripadnika Oružanih snaga BiH na neustavnu proslavu Dana RS.
Ivanić tvrdi da agent Sakib Softić nema mandat i da će odluka o podnošenju revizije presude dodatno zakomplicirati odnose.

- Ja se bojim da smo ovim ušli u vrlo ozbiljnu krizu i rekao bih vrhunac vaninstitucionalnog djelovanja. Mene sama tužba apsolutno ne zanima jer sam uvjeren da će se vrlo brzo pokazati da ona nije bila legitimna.

Ivanić nije mogao kazati kada će i da li će biti sjednica Predsjedništva BiH, ali je dodao da će on učiniti sve da sistem funkcioniše.

- Ono što očekujem od srpskih predstavnika je da ne rade ovo što radi gospodin Izetbegović. Sjednice je bilo, BiH nije bila u stanju da donese odluku o reviziji presude. Očekujem da srpski predstavnici donesu razumnu odluke ali da jasno izraze politički stav da odlučivanje u BiH ne može biti voljom samo jednog naroda - kazao je Ivanić i dodao da će stav srpskih predstavnika biti poznat u ponedjeljak nakon posebne sjednice NSRS.

Ivanić je kazao da je u junu 2016. godine pisao Međunarodnom sudu u Hagu i da će opet pisati i obavijestiti o današnjoj sjednici i ishodu. Također nije želio komentirati sjednicu PIC-a ali je kazao da je prije desetak dana razgovarao sa ambasadorima i upozorio ih na ovo stanje.

- Nerealno je očekivati da će se nastaviti stvari odvijati kao da se ništa nije desilo, ali nemam namjeru da produbljujem krizu. Ako ko treba da vrši deblokadu onda su to oni koji su napravili blokadu. Ja sam insistirao da se odlučuje u institucijama - kazao je Ivanić.


Institucija žrtve – najmoćniji argument! (Ilustracija: Šukrija Meholjić)Ostali prilozi:
» IZETBEGOVIĆ: ČOVIĆ PODRŽAO STAVOVE MATVIYENKO
Vijesti.ba | 24. April 2018 16:06
» DR. ZUKORLIĆ PRIMIO DELEGACIJU OSCE-A
B.net | 23. April 2018 15:18
Ostali prilozi istog autora:
» UJEDINILI SE NBL I SDU
14. February 2018 14:56