Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

IZ HAAGA IZETBEGOVIĆU, IVANIĆU I ČOVIĆU STIGLA DIPLOMATSKA POšTA
Autor: Fena
Objavljeno: 26. February 2017. 13:02:44


Međunarodni sud pravde uputio je na zasebne adrese trojice članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine kuvertirana pisma o čijem sadržaju se za sada može samo pretpostaviti, piše današnji „Večernji list“.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić obaviješten je da je pismo iz Međunarodnog suda pravde u Hagu stiglo u Ambasadu BiH, ali je zbog nepovjerenja u ambasadora Mirsadu Čolaković tražio da se pismo ne otvara i da se dostavi redovnim putem, rekla je Srni Marija Milić, savjetnik za medije predsjedavajućeg Ivanića.
Milićeva je dodala da će Ivanić vidjeti sadržaj pisma tek kada dođe redovnim putem.
Ona je rekla da pretpostavlja da je riječ upravo o onome što je Ivanić najavljivao - da će Hag tražiti stav Predsjedništva BiH da li je Sakib Softić legitiman da predstavlja BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.
Ako se ispostavi da je u pitanju zahtjev za očitovanje članova Predsjedništva - Mladena Ivanića, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića o zahtjevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, upozorava se u tekstu, bit će to neviđen pritisak na instituciju države.

-Ovom neuobičajenom praksom zasebnog obraćanja članovima Predsjedništva, Međunarodni sud pravde napravio je presedan koji bi, valjda, trebao prisiliti članove Predsjedništva da se očituju, odnosno “glasuju” o pitanju koje očito izaziva unutarnje prijepore. Predsjedništvo BiH je proteklih dana pokušalo održati sjednicu na kojoj bi razmotrili i očitovali se o ovom pitanju, ali nakon konzultacija ispostavilo se da dogovora nema pa je zakazanu sjednicu prvo napustio Bakir Izetbegović, a potom i Dragan Čović, navodi „Večernji list“.

U članku se podsjeća da se unatoč ovakvom raspletu i očito različitim stavovima članova Predsjedništva BiH, ni ovaj put nije dogodilo preglasavanje unutar te institucije.

-Čak i u ovako složenoj situaciji očuvano je načelo donošenja isključivo usuglašenih odluka u Predsjedništvu BiH koje bi moglo biti narušeno ako se pokaže točnim da Međunarodni sud pravde u svojim pismima od trojice članova bh. Predsjedništva traži očitovanje. To je svojevrsno zakazivanje sjednice Predsjedništva. Takva vrsta pritiska na najvišu instituciju vlasti u BiH do sada nije viđena, piše „Večernji list“.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: