Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SUD BIH: PUŠINA I VIKIĆ NEGIRALI KRIVICU ZA RATNI ZLOČIN
Autor: NAP
Objavljeno: 27. February 2017. 12:02:20


Bivši komandant Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova BiH Dragan Vikić i pomoćnik ministra za uniformisanu policiju MUP-a RBiH Jusuf Pušina (kasnije i ministar MUP-a) izjasnili su se u Sudu BiH da nisu krivi za ratne zločine nad pripadnicima JNA u aprilu 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu, piše novinska agencija Patria.

Osim Vikića i Pušine optužnica tereti i Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića u vezi sa krivičnim djelom ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. I oni su se izjasnili da se ne osjećaju krivim.

Sud je optužnicu potvrdio 13. januara 2017. godine.

Optužnica ih tereti da su u vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini u toku aprila 1992. godine između pripadnika oružanih snaga Armije RBiH i jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava JNA stavljenih pod jedinstvenu komandu VRS-a stacioniranih u kasarni u Lukavici, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno sa njima poznatima pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava počinili ubistvo zarobljenih pripadnika VRS-a.

U saopćenju Tužilaštva BiH se kaže da su "Dragan Vikić, u svojstvu komandanta Odreda milicije – Specijalne jedinice MUP-a RBiH i komandanta jedinica rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH i Jusuf Pušina, u svojstvu pomoćnika ministra za uniformisanu policiju MUP-a RBiH, kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti krivično djelo ubistva ratnih zarobljenika propustili da spriječe učinjenje krivičnog djela, odnosno da preduzmu nužne i razumne mjere da učinioci krivičnog djela budu kažnjeni".Ostali prilozi:
» BAKIRE, NE U NAŠE IME!!!
B.net | 17. April 2018 15:45
» PLAV: NJIHOV OSMIJEH VRIJEDI VIŠE!!!
B.net | 16. April 2018 14:26
Ostali prilozi istog autora:
» UJEDINILI SE NBL I SDU
14. February 2018 14:56