Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Novi Pazar: Mladi BDZ Sandžaka na trećem kongresu usvojili deklaraciju
BOŠNJACI OČEKUJU DA ĆE PROMJENOM USTAVA POVRATITI STATUS NARODA U REPUBLICI SRBIJI KOJI IM JE NEPRAVEDNO ODUZET
Autor: B.net
Objavljeno: 01. March 2017. 15:03:58


U prepunoj sali Kulturnog centra u Novome Pazaru 28. 2. 2017. godine održan je III Kongres Mladih Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka. Kongresu je prisustvovalo više od hiljadu delegata iz svih sandžačkih gradova.

Mladi BDZ na svom III kongresu usvojili su Deklaraciju Mladih koja sadrži sedamnaest članova.
Uz obraćanje koodinatora mladih iz svih gradova i visokih funkcionera Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka, posebnu pozornost prisutnih izazvalo je obraćanje lidera ove partije narodnog poslanika muftije Muamera Zukorlića.Zukorlić je istakao kvalitet organizacije III Kongresa Mladih BDZ Sandžaka, posebno naglašavajući važnost Deklaracije koju su usvojili i kao svoj političko-civilizacijski manifest ponudili čovječanstvu. Kvalitet ove Deklaracije je što podjednako tretira duhovne, moralne i ljudske vrijednosti pojedinca i zajednice kao i njihovu odlučnost da dostojanstveno manifestiraju zahtjeve i delegiraju probleme čije rješavanje će doprinijeti zdravom ambijentu u kome mladi imaju šansu za svijetlu budućnost.Posebno je važan dio u kome se kaže da je dobročinstvo i dobro djelo valjano samo ako je podjednako dobro za sve. „Ovaj naš program će dati rezultate ukoliko nam bude podjednako stalo kako do onoga ko je član naše porodice, stanovnik našeg grada tako i do svakog drugog ko sa nama dijeli životni prostor.“Zukorlić je naglasio da ovolika erupcija kvaliteta i energije ne smije dovesti ni do precenjivanja niti do potcjenjivanja političkih neistomišljenika, već da svaki funkcioner, član, aktivista i simpatizere BDZ-a mora svakodnevno raditi na implementaciji programa i ciljeva stranke.
On je u osvrtu na predstojeće predsjedničke izbore istakao da će na Predsjedništvu stranke odlučiti koja opcija će biti prihvatljiva za nastup BDZ na njima, ali ono oko čega neće biti kompromisa jeste da će kandidat Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka biti onaj ko će podržati i boriti se za ostvarenja većine suštinskih ciljeva programa BDZ-a.

„Ostat ćemo dosljedni tome da ni jedan potez nećemo povući na štetu našeg naroda i vjere.“ – zaključio je Zukorlić.


Imajući u vidu složenost trenutka u kome se Bošnjaci, sandžačko i srbijansko društvo i cijeli region nalaze, polazeći od činjenica da su mladi pokretačka snaga i nosioci promjena, mi Mladi Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka na III Kongresu održanom 28.02.2017. godine u Novome Pazaru donosimo slijedeću

D E K L A R A C I J U


I

Pojedinac je osnovni činilac svake zajednice te zato duhovni i moralni kvalitet pojedinca predstavlja imperativ našeg djelovanja.

II

Zdrava porodica jedini je pozitivan ambijent za formiranje i razvoj ličnosti mladog čovjeka spremnog da kroz život uspješno nosi povjerene emanete i baštini i razvija prave ljudske vrijednosti.

III

Zajednica koju čine etički i duhovno odgojeni pojedinci izrasli u zdravim porodicama predstavlja ambijent u kome svi, a posebno mladi ljudi imaju mogućnosti izraziti svoje talente, iskoristiti šanse i odlučno se suočiti sa preprekama i izazovima.

IV

Produhovljena energija mladih praćena entuzijazmom rezultira plemenitim idealizmom koji dugoročno predstavlja snagu koja vodi do napretka i sreće svih segmenata zajednice.

V

Temeljna vrijednost Mladih BDZ Sandžaka je bezuslovno dobročinstvo na kome gradimo sve političke programe. Djelo se smatra dobrim samo ukoliko je dobro za sve. Ne postoji partikularno dobročinstvo.

VI

Politika pomirenja nema alternativu i jedini je put ozdravljenja odnosa naroda na Balkanu i šansa da mladi izgrade ambijent za kvalitetniju budućnost.

VII

Proces pomirenja, tolerancije i suživota treba se bazirati isključivo na institucionalnom, kolektivnom i individualnom dijalogu predstavnika balkanskih naroda općenito, a Bošnjaka i Srba posebno, zasnovanom na istini, pravdi i pravičnosti.

VIII

Bošnjaci, a naročito mladi, moraju uložiti napor u očuvanju vlastitog identiteta, vjere, kulture, nacije i maternjeg bosanskoga jezika, kako u domovini tako i dijaspori, kroz postojeće i iniciranje novih zakonskih regulativa.

IX

Mladi BDZ Sandžaka izrazito su zainteresirani da uzmu direktnog učešća u izgradnji demokratskog, pravnog, ekonomski stabilnog i prosperitetnog evropskog regiona Sandžak i država Srbije i Crne Gore kao preduvjeta za ostvarivanje svih prava koja su im zagarantirana.

X

Mladi BDZ Sandžaka traže od državnih organa da implementiraju sve ustavne i zakonske odredbe po pitanju svih nacionalnih zajednica i manjinskih naroda. Bošnjaci očekuju da će promjenom Ustava povratiti status naroda u Republici Srbiji koji im je nepravedno oduzet.

XI
Uspostava prekogranične regije Sandžak olakšat će komunikaciju svih građana, a posebno mladih te im omogućiti ostvarenje svojih poslovnih i drugih ambicija.

XII

Mladi BDZ Sandžaka zahtijevaju od državnih organa Republike Srbije da Islamskoj zajednici osiguraju mogućnost implementacije Ustavom zagarantiranog prava na institucionalno jedinstvo, čime bi se onemogućila zloupotreba mladih u širenju raznih oblika ekstremizma i drugih anomalija.

XIII

Mladi BDZ Sandžaka od Vlade Republike Srbije traže da najhitnije otklone sve nepravde prema studentima Internacionalnog univerziteta u Novome Pazaru i zajedno sa nadležnim institucijama okončaju akreditacioni postupak ove najvažnije obrazovne institucije u Sandžaku.

XIV

Mladi BDZ Sandžaka traže od Vlade Republike Srbije da poduzmu snažnu akciju protiv korupcije i partokratskog zapošljavanja i osiguraju ambijent da se radno mjesto na svim nivoima u državnim institucijama dobija na osnovu stručnih referenci, poslovnih potencijala i etičkih kvaliteta.

XV

Mladi BDZ Sandžaka traže od nadležnih državnih organa da hitno poduzmu neophodne mjere u borbi protiv organiziranog kriminala na području Sandžaka i spriječe permanentnu spregu politike i kriminala čija su najčešća žrtva mladi, posebno kroz trgovinu narkoticima i izraženu narkomaniju koja svakodnevno odnosi žrtve među mladima.

XVI

Svjesni činjenice da su Novi Pazar i Sandžak prostor mladih, tražimo od Vlade Republike Srbije ulaganje u neophodnu infrastrukturu i da obezbijedi ambijent za investicije i otvaranje radnih mjesta kako bi smanjili broj onih koji odlaze i omogućili povratak onima koji žele.

XVII

Mladi BDZ Sandžaka upućuju otvoreni poziv ostaloj omladini da im se pridruže i budu partneri u ostvarivanju ciljeva ove deklaracije.Ostali prilozi:
» BOŠNJACI POSLALI PORUKE MIRA
Emir Serdarević | 09. June 2018 20:35
» PRIČE O HEROJIMA TREBA VRATITI U ŠKOLSKE KLUPE
Eset Muračević | 08. June 2018 14:58
» AMINA ILI MELEK
Said Šteta | 01. June 2018 16:28
» ŠEHIDI PREVIJE
Ibrahim Husejnović | 21. May 2018 17:25
» ČOVJEK, ŽENA, DOKTORICA ALMA
Said Šteta | 15. May 2018 15:11
» PLAV: MLADI FILANTROPI NA HUMANOM DJELU!!!
Senada Đešević, prof. | 27. March 2018 20:25
Ostali prilozi istog autora: