Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

TAHIROVIĆ: IDEMO DALJE, RS JE PRESUĐENA ZA GENOCID JOŠ 2007. I TO OSTAJE ZAUVIJEK
Autor: NAP
Objavljeno: 09. March 2017. 15:03:28


Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović poručio je da ne smije biti razočarenja kada je riječ o odgovoru koji je članovima Predsjedništva BiH stigao iz Međunarodnog suda pravde u Hagu, piše Patria.

-Uradili smo sve što se moglo uraditi. Prikupljeni su dokazi, naš tim je predao ih u Sud. Ovo što je sada stiglo kao odgovor znači da se stavlja tačka na „i“ u ovom dijelu priče. Ali ono što je najvažnije jeste da postoji presuda iz 2007. godine.

Njome je Srbija presuđena kao odgovorna, prva država u svijetu, koja je prekršila Konvenciju o genocidu, koja je odgovorna jer nije spriječila genocid i koja je odgovorna jer nije kaznila počinioce genocida.

Ono što je još važnije jeste da je Republika Srpska ovom presudom označena kao entitet koji je osmislio i počinio genocid i to će ostati zauvijek zapisano i u pravnim i historijskim dokumentima, poručuje Tahirović.

PARAGRAF 434

Sud najprije kоnstatira da je tokоm razmatranog pеriоda SRJ na bоsanske Srbe, kојi su оsmislili i izvršili gеnоcid u Srеbrеnici, imala utjecaј neuporediv s utjecajem bilо kоје drugе državе ugovorne stranе Kоnvеnciје о gеnоcidu, zahvaljuјući јačini pоlitičkih, vојnih i finansiјskih vеza kоје su pоstојalе izmеđu SRJ, s јеdnе, i Rеpublikе Srpskе i VRS, s drugе strane, kоје su, iakо nеštо slabiје u оdnоsu na prеthоdni pеriоd, ipak оstalе vеоma jake.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: