Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Žrtve genocida
REAKCIJA 10 UDRUŽENJA SUD JE PRIJE 40 GODINA UKINUO ODREDBU DA TREBA NOVO OVLAšTENJE, A SADA SRAMOTNO ODBACUJE ZAHTJEV BIH
Autor: NAP
Objavljeno: 11. March 2017. 19:03:00


Imena Philippe Couvreura, Registrara Međunarodnog suda pravde i Ronny Abrahama, predsjednik Međunarodnog suda pravde će biti upisana crnim slovima na stubu srama u Srebrenici, Prijedoru, Višegradu, Sarajevu, Bratuncu i drugim gradovima Bosne i Hercegovine, stoji u saopštenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida, piše Patria.

Napisaćemo na stubu srama da su navedena dvojica izdali povjerenje koje su im dale Ujedinjene nacije, da su izdali principe morala i principe pravde, i napisaćemo pored njihovih imena da su prekšili Konvenciju o sprječavanju i nekažnjavanju genocida.

Pored njihovih imena biće ispisana i poruka za sve buduće generacije: "Molimo vas da ne budete kao ovi, koji su pogazili ljudsko dostojanstvo i međuanrodno pravo pretvorili u teror protiv manjih i slabijih”.

Postavljamo vječni i univerzalni zadatak za nas žrtve, koji ćemo prenijeti na naše potomke i sve ljude dobre volje da od danas, do Sudnjeg dana, svaki dan napišemo pismo Sudu pravde gdje ćemo tražiti odgovor; Zašto je Sud pravde dao legitimitet predstavnicima organa koji su počinili genocid u BiH, a oduzeli legitimitet agentu Sakibu Softiću, svojevrsnom predstavniku žrtava iz BiH da pokrene postupak revizije.

Politička rasprava i međusobna optuživanja Bošnjaka je zamjena teza i pozivamo sve Bošnjake, bez obzira na poziciju, rang ili politčko uvjerenje i opredjeljenje da prestanu sa tim.

Činjenica je da je agent Softić legitiman predstavnik BiH i nas žrtava u postupku revizije pred Sudom pravde, a koji je prekinut nerazumnom odlukom dvojice bezdušnih osoba sa Međunarodnog suda pravde.

Činjenica je da je agent Softić i pravni tim BiH uradio sve potrebne korake da se uspješno, zakonski i na vrijeme pokrene postupak revizije.

Činjenica je da je postupak revizije bio transparentan i da je agent Softić javnim pozivom pozvao sve institucije, državne organe BiH, istaknute akademike, stručnjake i javne ličnosti, ali i žrtve da se uključe i pomognu postupak revizje.

Činjenica je da je zvanična bošnjačka politika i bošnjački politički lideri pružili apsolutnu podršku postupku revizije i da je Bakir Izetbegović kao bošnjački član Predsjedništva BiH okupio najjače međunarodne stručnjake koji su i sačinili reviziju.

Činjenica je da Sud pravde, odnosno dvojica bezdušnih birokrata, nisu dali odgovor zašto i na osnovu kojeg zakona, statuta, pravilnika, pravne norme osporavaju legitimitet našeg agenta. Mi žrtve znamo da je 1978. godine u statutu Suda pravde ukinuta odredba da se u postupku revizije treba priložiti novo ovlaštenje, koje se sada zatražilo od našeg agenta.

Činjenica je da smo svi imali šansu, svako na svoj način, da pomognemo postupku revizije i neka se svako zapita šta je i koliko uradio da pomogne postupku revizije, odnosno da li je ovakva odluka dvojice birokrata i pojedinačna slika naše posvećenosti, uticaja i zanimanja za revizju.

Ovo su pitanja za sve, za one koji kritikuju i one koji ne kritikuju postupak revizije. Zbog navedenih činjenica naglasimo i poštujmo presudu Suda pravde iz 2007. gdje je Srbija proglašena krivom po više pravnih osnova zbog počinjenog genocida, ali i činjenicu da su organi republike srpske također proglašeni krivim za zločin genocida. Agent Softić i skoro isti tim se izborio 2007. za ovu presudu, zahvalimo se njima, ali i svima koji su dali svoj doprinos na utvrđivanju genocida. Takvih je ogroman broj i zato budimo ponosi.

Saopćenje potpisuju:

Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa
Udruženje žrtva i svjedoka genocida
Udruženje ŽENA – ŽRTVA RATA
Udruženje Žena Podrinja-Bratunac
Udruženje građana za pravdu mir i povratak
Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995
Udruženje porodica nestalih općine Vogošća
Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš
Udruženje Majke Srebrenice
Udruženje “Žene Srebrenice“ TuzlaOstali prilozi:
» SMRTNA KAZNA ZA AMERIČKOG ČETNIKA VUČKA
Facetv.ba | 21. March 2019 18:47
Ostali prilozi istog autora: