Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

ČETNIČKO-USTAŠKI ZVJERINJAK U DRŽAVNOM PREDSJEDNIŠTVU
Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 11. March 2017. 19:03:37

PRANJE – NEMOGUĆA MISIJA! (Ilustracija: Šukrija Meholjić)


Elmedina MUFTIĆ: Možda je bilo i suviše naivno očekivati drugačiju odluku od potvrđenih licemjera, koji su dozvolili agresiju Srbije i Crne Gore na Republiku Bosnu i Hercegovinu, koji su svojim postupcima od uvođenja embarga na uvoz oružja (1991) kojim su samo Bošnjacima vezali ruke, suradnjom sa agresorom i zločincima i sami postali saučesnici u genocidu. Kao narod koji baštini civilizacijske i moralne vrijednosti i ovoga puta smo povjerovali da međunarodna zajednica u sebi nosi barem malo ljudskog dostojanstva, te smo demokratskim putem pokušali doći do pravde, kako bismo kao žrtve genocida u kontinuitetu kojem smo izloženi zadnjih 300 godina konačno došli do pravde, koja bi djelimično bila satisfakcija žrtvama, a ujedno bi predstavljala neku vrstu zaštite od budućih genocida, za koje smo sigurni da su već odavno planski osmišljeni te samo čekaju pogodan trenutak za realizaciju.
Odbijanjem i bezpravnim oduzimanjem statusa agenta BiH Sakibu Softiću od strane Međunarodnog suda pravde u Hagu, time i zahtjeva za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za agresiju i genocid, definitivno su pale maske i ugledala se sva bijeda, prljavština i ništarija koju u sebi baštini međunarodna zajednica, koja se eto predstavlja za demokratsku, civiliziranu, humanu, čovjekoljubivu, pravednu...

Pored potvrde licemjerstva, nepravednosti i trostrukih aršina međunarodne zajednice, pitanje revizije otkrilo nam je i potvrdilo još mnogo toga, između ostalog sve zvijeri iz četničko-ustaškog zvjerinjaka su izašle vani i ostavile trag, svaka na svoj način, da se zna da je zabludama došao kraj.

U podlosti prednjačio je ustaški isprdak na velikosrpskom zadatku sa zvanične državne pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je u javnosti već dobro poznat kao lični asistent Milorada Dodika po pitanju destablizacije i podjele Bosne. Čović je svojim nemoralnim radnjama ponizio bošnjačke žrtve genocida, ali i hrvatske žrtve koje su prouzrkovane srpsko-crnogorskom agresijom, te se nedvojbeno stavio na stranu agresije i onoji koji su planirali, naredili i počinili genocide. Jasno, ovaj nasljednik zlokovac Mate Bobana postao je veliki zaštitnik ali i izvršilac zadataka velikosrpske politike. Zašto ne reći da je Dragan Čović svojim (ne)stavom, odnosno priključivanjem na (velikosrpsku) stranu Mladena Ivanića po pitanju zahtjeva za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine za genocid protiv Srbije, legalizirao sve zločine koji su počinjeni nad Hrvatima u vremenu agresije, posebno nad Hrvatima u Prijedoru, Posavini, Istočnoj Bosni. Čudno je to da Dragan Čović sebi uzima za pravo da oprašta tuđe živote. Baš se pitamo ko mu je dao taj legitimitet da u ime prijedorskog svećenika Tomislava Matanovića, njegovog oca Josipa, majke Božane, koji su 1995. godine iz župnog ureda odvedeni u pritvor odakle im se gubi svaki trag, sve do 2001.godine kad su njihova tijela pronađena i ekshumirana iz Rizvanovića bunara kod Prijedora! Da li su Hrvati, prijedorske i posavske žrtve, dali Čoviću mandat i pravo da legalizuje, oprosti i odobri ovakva zvjerstva. Čović je svojim odnosnom spram revizije, lagalizirao, odobrio i postao sačesnikom u agresiji i genocidu, nad vlastitim narodom jednako kao i nad Bošnjacima.

Postupci Mladena Ivanića su u skladu sa politikom koju zastupa, a ogledaju se u nepoštivanju institucija države, izdaje državnih interesa, negiranje genocida, veličanje genocida, služenje interesima zvaničnog Beograda i laktaškog mafijaša. itd...Jasno je, Međunarodni sud pravde u Hagu nije donio pravnu nego političku odluku te je time pokazao da gubi svaki smisao postojanja. U Međunarodnom sudu pravde ne stanuje pravo i pravda, nego puki politički interesi velikih svjetskih sila, kojima život čovjeka ne predstavlja ništa, odnosno za te masone jeftiniji je ljudski život (posebno život muslimana) od vreće umjetnog gnojiva, što i danas imamo na primjeru Sirije, Jemena, Mijanmara i ostalih svjetskih žarišta, odnosno klaonica muslimana.

Možda je bilo i suviše naivno očekivati drugačiju odluku od potvrđenih licemjera, koji su dozvolili agresiju Srbije i Crne Gore na Republiku Bosnu i Hercegovinu, koji su svojim postupcima od uvođenja embarga na uvoz oružja (1991) kojim su samo Bošnjacima vezali ruke, suradnjom sa agresorom i zločincima i sami postali saučesnici u genocidu. Kao narod koji baštini civilizacijske i moralne vrijednosti i ovoga puta smo povjerovali da međunarodna zajednica u sebi nosi barem malo ljudskog dostojanstva, te smo demokratskim putem pokušali doći do pravde, kako bismo kao žrtve genocida u kontinuitetu kojem smo izloženi zadnjih 300 godina konačno došli do pravde, koja bi djelimično bila satisfakcija žrtvama, a ujedno bi predstavljala neku vrstu zaštite od budućih genocida, za koje smo sigurni da su već odavno planski osmišljeni te samo čekaju pogodan trenutak za realizaciju.

Politika velikih i moćnih je izvršila pritisak na sud, odnosno je dokazala da sud i ne postoji, da postoje samo njihovi interesi i time je po drugi put postala saučesnikom u genocidu. Po drugi puta ubijaju već ubijene, siluju već silovane, zakopavaju u masovne grobnice već zakopane, muče već mučene, uplakuju davno uplakane, otvaraju nezarasle rane.Te ovakvim političkim odlukama šalju jasnu poruku Srbiji njezinom akademskom, političkom i vjerskom vrhu, koji se i do sada pokazao vrlo učinkovitim kad je u pitanju genocid, da mogu slobodno da nastave sa novim genocidima za koje neće biti odgovorni, kažnjeni, te da za ubijanje Bošnjaka neće snositi nikakve posljedice, kao što ih nisu snosili ni za deset prethodnih genocida. Bošnjacima je odbijanje zahtjeva za reviziju Presude po tužbi BiH za genocid i agresiju protiv Srbije, jasan znak da njihovo prisustvo u Evropi nije prihvatljivo, da je Zapad zajedno sa SANU, SPC direktni planer i izvršilac genocida, te da su Bošnjaci danas ugroženi nego ikada. Te da se zapitamo da li bi umjesto pravde trebali da pribjegnemo osveti, kao još jedinom mogućem rješenju, odnosno zadovoljenju pravde?

Poslije ovakvih političkih odluka donesenih u institucijama pravde, ostaje nam samo da se okrenemo sebi, da prestanemo sa niskim političkim udarcima koje upućujemo jedni drugima, da svoje redove očistimo od kojekakvih špijuna, izvršilaca velikosrpskih projekata, demagoga i generala poslije bitke, koji u svemu vrebaju samo priliku za vlastiti politički marketing. Najbolji pokazatelj ko je ko u Bošnjaka su i istupi povodom odbijanja zahtjeva za reviziju presude za genocid protiv Srbije, gdje pojedinci koji bi da budu prvi u Bošnjaka pokazuju nedorašlost trenutku, nespremnost da se stave na raspolaganje ineteresima države i nacije, da preuzmu odgovornost, nego pokušavaju da krivicu svale na leđa samo jedne osobe, te tako pokazuju da im revizija nikad i nije bila cilj sama po sebi, nego im je bila sredstvo za političko dodvoravanje narodu.Što se tiče političke odgovornosti Bakira Izetbegovića koju mu pripisuju ovi politički miševi koji dalje od svojim mišijih rupa i ne vide, ostaje nam da mu kao patriote kojima je pravda i istina, država i nacija ispred svih drugih interesa damo punu podršku, svjesni da je donio najmoralniju odluku, te da nije kriv što je pravda u službi politike, a ne u službi istine i žrtava. Bakir Izetbegović je podnošenjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH za agresiju i genocid protiv Srbije pokazao da se Bošnjaci uspravljaju, da imamo stav i da smo faktor, ma koliko nas čitav Svijet želio poviti i slomiti, pokazao je i to da ovo više nije 1924. godina kada su Crnogorci i Srbi u Šahovićima u mirnodobskim uslovima ubijali, pljačkali i istrijebili Bošnjake bez ikakve odgovornosti. Također je Izetbegović pokazao da Bošnjaci više o zločinima i genocidu nad njima neće šutjeti pa ni pod pritiskom međunarodne zajednice, kao što smo morali da šutimo pod pritiskom komunizma, pokazao je i to da mi više nećemo prati vlastitu krv za zločinačkih noževa kako bi oni mogli prikrivati zločine koje čine, pokazao da Bošnjaci neće zaboraviti prošlost u zamjenu za budućnost u kojoj nas već čeka neki novi genocid, pokazao je da mi više nećemo stajati u redu za nova klanja, kome se ovo ne sviđa spada u red genocidaša. S toga svaka vrsta kritike po pitanju odluke o podnošenju zahtjeva je politikanstvo koje ponižava žrtve, Bakir je pokazao političku zrelost i ponio odgovornost i na tome mu se treba čestitati. Svako pitanje koje bi se sada dalo i moglo da postavi bila bi čista hipotetika.

Ako ćemo iskreno, Međunarodni sud pravde je imao dokaze za pravednu presudu i 2007. godine, nije ih iskoristio, nego je donio presudu po kojoj bi vuci trebali biti siti, a sto ovce nisu na broju to nije ni bitno, jer ovdje odavno vlada zakon džungle gdje jači opstaje.

Izgubljeno je samo ono od čega se odustane. Mi odustati nećemo. Istrajat ćemo u traženju pravde sve dok nas ima. Presuda za genocid postoji. U Presudi iz 2007. godine, jasno stoji ko je odgovoran za izvršenje genocida, a po Konvenciji o ratovanju i sprečavanju zločina i genocida iz 1948.godine, jasno stoji da sve što je proizašlo iz genocida je strogo kažnjivo i nema pravo postojanja. Odgovorni su Srbija za nesprječavanje i nekažnjavanje, i Genocidna tvorevina za izvršenje, time jeste produkt genocida što nema pravo na postojanja.
Tražimo provođenje Presude iz 2007.godine.Ostali prilozi:
» ALLAHOV POSLANIČE, TVOJ GOVOR JE BOŽANSKA INSPIRACIJA I NADAHNUĆE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. August 2018 01:41
» MAJČINA BEHARLI ŠAMIJA
Šefka Begović-Ličina | 20. August 2018 21:56
» RS PROŠIRUJE I UČVRŠĆUJE DOMINACIJU NAD BIH
Zijad Bećirević | 19. August 2018 20:26
» ISTINA I PRAVDA, JA RESULALLAH, ZA MOJ NAROD I ZA MOJU BOSNU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. August 2018 12:40
» MILORAD DODIK (NE) MOŽE BITI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH
Prof. dr. Jusuf Mulić | 16. August 2018 17:13
» MILORAD DODIK - MEGAFON GENOCIDNOG GENA
Elmedina Muftić | 16. August 2018 14:39
» U OKTOBRU KAZNITI ONE KOJI VRIJEĐAJU INTELIGENCIJU GRAĐANA
Džebrail Bajramović | 15. August 2018 21:16
» BOSNO I HERCEGOVINO, LJUBAVI MOJA
Edward Ferguson, ambasador | 09. August 2018 14:59
» DA LI ĆE BOSNA SAČUVATI IZLAZ NA OTVORENO MORE?
Zijad Bećirević | 09. August 2018 00:03
» PATOLOŠKI LAŽOVI
Esad Krcić | 08. August 2018 20:17
» ČOVIĆ - DODIK, U IME BOGA I GRAĐANA, POVUCITE KANDIDATURE
Mr. Milan Jovičić | 08. August 2018 15:29
» RAZORUŽAVANJE JE PRIPREMA ZA GENOCID
Sead Turulja, prof. | 05. August 2018 13:12
» KRIZA (NE)ČISTE PAMETI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. August 2018 06:26
» IZET NANIĆ, KRAJIŠKO SRCE PUNO BOSNE
Dževad Ponjević | 04. August 2018 13:14
» SMIJU LI VUČIĆ I DODIK ZAPOČETI NOVU „KOSOVSKU BITKU“
Eset Muračević | 03. August 2018 20:45
» ZAVIST, PAKOST, ZLOBA
Sead Zubanović | 02. August 2018 16:38
» OPOREZIVANJE DOZNAKA IZ INOSTRANSTVA
Zijad Bećirević | 02. August 2018 13:50
» DEPRESIJA, TUGA I OČAJ - KOD OMLADINE, KAKO IM POMOĆI
Hfz. Hako Omeragić | 01. August 2018 16:34
» KAKVO NAM JE RAZMIŠLJANJE, TAKVI SU NAM I ŽIVOTI
Ajša Čišija | 31. July 2018 16:24
Ostali prilozi istog autora:
» NE HALALIM TI, BOŠNJAČE!!!
01. July 2018 15:35
» DUŠMANI BOSNE I BOŠNJAKA
21. June 2018 21:01
» PROBUDI SE, BOŠNJAČE!
12. February 2018 17:41