Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Umjesto reportaže sa promocije knjige, otvoreno pismo sestri Elmedini Muftić
„ISTINA“ ĆE POSTATI UDŽBENIK KOJI ĆE BOŠNJAČKU DJECU UČITI KAKO SE LJUBI BOSNA
Autor: Sead Zubanović
Objavljeno: 17. March 2017. 15:03:27

Promotori: Akademik dr. Mustafa Cerić i dr. Tarik Kurbegivić, moderator Harun Hodžić i atorica Elmedina MuftićNaslovnica knjige
U srijedu, 15. marta u Bošnjačkom institutu u Sarajevu uz brojno prisustvo ljubitelja pisane riječi održana je promocija knjige „Istina“ autorice Elmedine Muftić, kolumnistice web magazina Bošnjaci.Net.
Promotiri knjige su bili akademik dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa i dr. Tarik Kurbegivić, moderator Harun Hodžić. Na promociji je također govorila autorica knjige Elmedina Muftić.
U programu promocije su učestvovali izvođač ilahija i kasida Ibrahim Bilčević, dok je Fatima Muftić čitala tekst iz knjige o heroju Rifetu Koprdži.
Recezent knjige je akademik dr. Mustafa Cerić, dok je izdavač sarajevska „Pravda“.
Moderator Hodžić nakon pormocije za Bošnjaci.Net je izjavio:
- Na više promocija knjiga sam bio moderator, dok se ne zna broja na koliko sam prisustvovao, ali želim naglasiti da se nikada i ni na jednoj promociji knjige nisam tako ponosno osjećao kao na ovoj, baška što je Bošnjačkim institutom, haman i cijelim Sarajevom, ponosno lebdio bosanski i bošnjački patritiotizam koji je sa perom i knjigom izazvala Elmedina Muftić. Ovo jeste bila posebna noć, rekao je Hodžić.

Pismo Seada Zubanovića:


Autorica Elmedina Muftić


Poštovana Elmedina!
Osjećam veliku moralnu obavezu da ti se u ime moje supruge i sebe zahvalim na pozivu za promociju tvoje prve knjige naslova „Istina“ kojoj smo prisustvovali dana, 15. marta 2017. godine. Sala Bošnjačkog instituta „Adil Zulfikarpašić“ mi nikada prije nije izgledala tako lijepo kao te noći. Nešto se zaista čudno desilo. Kada si mi rekla da si nju odabrala za tu svečanost, malo mi je falilo da ti kažem, nemoj. Nemoj, jer u njoj nisam niti jednu do tada promovisanu knjigu doživio srcem. Ubijala me, svaki put, hladnoća zidova, studen riječi i naglašenog ega autora kao i većine gostiju. Hvala Bogu pa se ugrizoh za jezik i zadržah svoje mišljenje za sebe. Na ulazu se selamismo s tobom, a mene obuze neki nemir kad osjetih drhtaj u tvom glasu, jer iz vlastitog iskustva znam kako trema može paralisati čovjeka. Sala Instituta se polahko, ali uporno punila posjetiocima. Mnogo žena pod hidžabom bi u pratnji muškaraca. Kasnije smo od tebe saznali da su to, u većini, bili pripadnici elitne jedinice „Crni labudovi“ kao i jurišnici sada već epske „Sedme muslimanske brigade“ u kojoj je, za agresije, bio i voditelj programa, efendija Harun Hodžić.Nakon proučenih ajeta evropskog pobjednika u učenju Kur'ana Ibrahima Bilčevića i ilahije koju je izveo bez muzičke pratnje, osjetih neku opuštenost koja nije trajala dugo. Prvi promotor tvoje knjige, dr. Tarik Kurbegović, sigurno je bio iznenađenje večeri. Osvjetljavajući tvoju patriotsku snagu stvaralaštva dao je do znanja svim prisutnim o kakvom se potencijalu radi. Siguran sam da će, ako Bog da, ovaj mladi čovjek izrasti u ogroman stub bošnjaštva. Njegovo tumačenje prošlosti, poimanje današnjice i budućnosti, mene je lično fasciniralo. Po reakcijama mnogih vidjeh da tako ne mislim samo ja. Nagrađen je iznenađujuće dugim aplauzom.

Vjersku komponentu, koja je i trasirala tvoj životni put, dr. Mustafa Cerić u svom nadahnuću uporedi sa hazreti Hatidžinom i hazreti Fatiminom sudbinom u njihovom vremenu. Nazva te lavicom i ratnikom koji je postidio mnoge muškarce. S pravom! Svoju oduševljenost tvojim pisanjem nije uopšte pokušavao kriti. Vjerovatno je siguran u stamenost koju si stekla još za agresije čekajući sa bombom u ruci zločince HVO-a u vlastitoj kući, spremna da presudiš i sebi i njima, ali da odbraniš svoju djevojačku čast.Teško je opisati emocije koje su u talasima udarale u srca prisutnih slušajući oba promotora. To se onom ko nije bio tu riječima ne može objasniti. Uzalud je fizički ogromni čovjek, Harun ef. Hadžić, pokušavao savladati svoje osjećaje. Njegovo crvenilo pa blijedilo lica, suze u očima i nazor iskašljavanje nisu ih mogli skriti.

Svojoj kćerci Fatimi si povjerila čitanje baš emotivne priče o velikom heroju Vareša, Rifetu Koprdži, čiji lik krasi naslovnicu knjige.
Zaista se činilo da, kada si ti Elmedina došla na red, više nema šta reći. Nastao je muk koji kao da je protkala kolektivna zebnja i briga za autoricu knjige. Ima li časnog izlaza iz nastale situacije. Da sam te mogao posavjetovati, rekao bih ti da završiš program i zahvališ se gostima. Pogotovo poslije one treme na ulazu koja je bila tako očigledna. Ali ti heroino nisi mislila tako. Primakla si mikrofon i svojim grlenim i nadasve iskrenim glasom dovila svojim zahvalama Allahu dž.š. i molila ga za sve nas u Bosni. Koliko snage, koliko imana, koliko poštenja u tebi ima. Pa kamen bi proplakao poslije samo onih riječi da je sretna majka koja je rodila šehide, a ne ratne zločince. Ništa nisi čitala, a sve si rekla.


Ibrahim Bilčević

Fatima Muftić


Kur'anska sura i ilahija evropskog prvaka Bilčevića bili su ujedno i kraj promocije. Otišli smo bez pozdrava, ostavljajući te da strpljivo potpisuješ i po pet knjiga onima koji vole tvoje pisanje. Iz tog razloga ti i šaljemo ovo pismo. Hvala ti još jednom. Bilo nam je prelijepo!

P.S. Nadam se da će ova zlata vrijedna zbirka eseja naslova „Istina“ postati udžbenik iz kojeg će bošnjačka djeca, ali i odrasli, učiti kako se ljubi Bosna.


Na kraju promocije... zajedničko slikanje i potpisivanje knjigeOstali prilozi:
» GLAS MUHAMEDA DŽUMHURA NA BIH RADIJU TORONTO
Zijad Bećirević | 12. November 2018 13:13
» OKUPITE SE OKO BOSANSKOG NACIONALNOG I DRŽAVNOG CILJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. November 2018 15:38
» MOJ ZAPIS O NOVOJ ILI SADAŠNJOJ TURSKOJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. November 2018 03:09
» KRITIKA NA KRITIKU PROF. DR. NERZUKA ĆURKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. November 2018 01:11
» DODIKU I ČOVIĆU MORA SE STATI U KRAJ, A PRIJE TOGA BOSANSKOJ MEĐUSOBNOJ KAVGI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. November 2018 15:44
» ČETVRT VIJEKA RADA, RAZVOJA, PROSPERITETA, EKSPANZIJE SANDŽAČKOG MEŠIHATA
Hfz. Abdurrahman ef. Kujević | 01. November 2018 13:28
» KAD RIJEČI PONESTANE, DOGAĐA SE NAROD
Ajša Čišija | 29. October 2018 16:17
» U KAKVOM AMBIJENTU ŽELIM DA ŽIVE BOŠNJACI
Larisa Karaosmanović | 29. October 2018 15:56
» ALBANCI ZA SADA ŽELE DA ŽIVE U VIŠE SVOJIH SUVERENIH DRŽAVA
Ibrahim Husejnović | 28. October 2018 11:43
» STAV ŠIZOFRENIJE HAMZE RIDŽALA U "STAVU" FILIPA MURSELA BEGOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. October 2018 13:53
» MOSTAR JE VIŠE OD GRADA, A SLOGA MUSLIMANA U MOSTARU JE VAŽNIJA O SUJETE POJEDINCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. October 2018 14:44
» JESU LI „LOPOVI“ DŽABA KRALI
Eset Muračević | 22. October 2018 21:51
» I SLAVOJ ŽIŽEK VOLI PIVU - MOLIM SARAJLIJE, POČASTITE GA!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. October 2018 21:19
Ostali prilozi istog autora:
» ZAVIST, PAKOST, ZLOBA
02. August 2018 16:38
» ONI ŠTO KRADU NISU NAŠI
12. February 2018 00:45
» DEHUMANIZACIJA BOŠNJAKA
05. January 2018 15:53
» DOBRE SLUGE, GROZNI GOSPODARI
19. October 2017 17:17
» PLAČI, PLAČI BOSNO
27. May 2017 14:46
» LAPOT
15. May 2017 18:29
» FIGAROVA ŽENIDBA
30. April 2017 02:13
» ZA KOG' SRBIN IDE U VOJNIKE
22. April 2017 19:30