Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Haag

Hrvatski ratni zločinci Prlić, Petković, Praljak, Ćorić, Stojić i Pušić:
SKIDANJE STIGME SA HRVATSKE ILI VEĆE KAZNE ZA RATNE ZLOČINCE, VISOKO POZICIONIRANE FUNKCIONERE ZLOČINAČKE TVOREVINE "HERCEG-BOSNE"
Autor: B.net
Objavljeno: 20. March 2017. 13:03:04

Tužilac Haškog tribunala Kenneth Scott u predmetu protiv Jadranka Prlića i ostalih kazao je danas kako je većina krivičnih djela počinjena kao djelo udruženog zločinačkog poduhvata, kako bi se formirao teritorij gdje će Hrvati biti dominantni.
- Prvostepeno vijeće utvrdilo je da su podnosioci žalbe, koji su vršili svoje uloge, odgovorni za niz zločina protiv stanovništva koje je tu živjelo. Postojao je jasan obrazac s ciljem da se etnički očiste muslimani i da se izmijeni sastav stanovništva Hercegovine.
Naveo je kako su ovi zaključci Vijeća potkrijepljeni svjedočenjem očevidaca.
- Na svjedočenju je bilo stotine očevidaca, priložen je veliki broj dokumenata, a kao svjedoci su se pojavili i predstavnici međunarodne zajednice. Postajao je cilj da se promijeni etnički sastav HZ HB - rekao je Scott, prenosi Avaz.


ŽALBENO VIJEĆE
Tužilaštvo: Cilj etničkog čišćenja bio je uspostava hrvatskog entiteta u granicama Banovine iz 1939.

Pred Žalbenim vijećem Haškog tribunala u toku je rasprava po žalbama šestorice zvaničnika tzv. Herceg Bosne na pravosnažnu presudu od 111 godina zatvorske kazne.
Tužilaštvo je između ostaloga navelo da su optuženi koristeći Vance-Owenov plan etnički htjeli očistiti od Muslimana sva područja koja su temeljem tog plana trebala pripasti Hrvatima, piše Patria.
Snage Armije RBiH jedinice HVO-a napale su u Sovićima, Prozoru i Doljanima, nakon čega su razorili džamije i kuće.
- Muslimansko stanovništvo je držano u teškim uslovima. Više od 450 žena je premješteno na područja pod kontrolom Armije R BiH. Dokazi ne pokazuju tvrdnje Prlića da je rukovodstvo HZHB, a kasnije HRHB insistiralo na tome da svi ostaju na svom kućnom pragu i da je u više navrata bilo razmjena u kojima su Hrvati iz Srednje Bosne premješteni u Hercegovinu, a Muslimani iz Hercegovine prema Bosni, pojasnili su iz Tužilaštva.
Oni su dalje naveli da se tokom kampanje etničkog čišćenja populacija u istočnom dijelu grada Mostara se gotovo udvostručila zbog protjerivanja Muslimana sa zapadne strane.
Tužilac je dalje naveo da su u logore Heliodrom i Ljubuški sistematski zatvarane na stotine Muslimana. Oni su služili kao živ štit, u kojem su mnogi poginuli, a bili su prisiljeni i da kopaju rovove.
- U Prozoru su neke od žena silovane i mučene. Tjerane su da gole poslužuju vojnike HVO-a, kazao je haški tužilac.
Tužilaštvo je potcrtalo da je etničko čišćenje bilo plansko s ciljem stvaranja etnički čistog teritorija tzv. Herceg Bosne.
Cilj je bio, prema tužiočevim riječima, uspostava hrvatskog entiteta u granicama Banovine iz 1939. godine, koji bi se u slučaju raspada BiH pripojio Hrvatskoj. Sve tvrdnje potkrijepio je kartama Banovine i tzv. HZHB. Iz njih je vidjivo da se radi o identičnim granicama.
Tužilac je naglasio da je jedan od ambasadora posvjedočio da mu je Franjo Tuđman rekao da dio BiH treba pripasti Hrvatskoj i pri tome se pozivao na granice Banovine.
- Prlić je imao veliku moć i on je tu moć koristio za ostvarivanje tog zločinačkog cilja, a ne za sprečavanje tih zločina - kazao je između ostaloga tužilac, javlja NAP.
Nakon četiri godine, Odbrana šest bivših visoko pozicioniranih funkcionera Herceg-Bosne pokušat će srušiti tezu udruženog zločinačkog poduhvata, dok će Tužilaštvo u Haagu zatražiti gotovo duplo veće kazne. Početak iznošenja žalbi zakazan je za ponedjeljak, 20. mart.

U Centru za suočavanje sa prošlošću Documenta iz Zagreba smatraju da bi rušenjem teze udruženog zločinačkog poduhvata osim smanjenja kazni šestorici bivših visoko pozicioniranih funkcionera Herceg-Bosne bila vjerovatno uklonjena i stigma nad cjelokupnim tadašnjim vojnim i političkim vrhom Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“Ovaj postupak je značajan sa te neke državne pozicije. Sve vrijeme se ovdje informira javnost da je to zapravo postupak u kojem se utvrđuje kaznena odgovornost države kao takve. Moram reći da se pred Haškim Tribunalom zapravo ne sudi državama već pojedincima”, kazala je Jelena Đokić-Jović, pravna savjetnica iz Documente.

Udruženi zločinački poduhvat je jedan od najvažnijih razloga ulaganja žalbi Odbrana na presudu Jadranku Prliću, Milivoju Petkoviću, Slobodanu Praljku, Valentinu Ćoriću, Bruni Stojiću i Berislavu Pušiću, koji su osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Prema nepravosnažnoj presudi, oni su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno sa prvim predsjednikom Republike Hrvatske Franjom Tuđmanom, tadašnjim ministrom odbrane Gojkom Šuškom, kao i generalom Hrvatske vojske Jankom Bobetkom. Sva trojica su u poslijeratnom periodu preminula.

Nakon prvostepene presude, Republika Hrvatska je zatražila da se uključi u žalbeni postupak kako bi osporili zaključke o ulozi Tuđmana, Šuška i Bobetka. Tražili su da se uključe kao “prijatelji suda”.

Prema Hrvatkoj, nepravosnažna presuda iz 2013. godine, donosi pogrešne zaključke u odnosu na uključenost Hrvatske u zločinima počinjenim nad Bošnjacima u BiH.

“Hrvatska je željela negirati odgovornost koja po meni ne proizlazi iz nepravosnažne presude u odnosu na Tuđmana, koji je označen kao vođa udruženog zločinačkog poduhvata, Šuška i Bobetka”, kazala je Đokić-Jović.

Prema njenim riječima, da su Tuđman, Šušak i Bobetko živ, i vodili bi se zasebni kazneni postupci u kojima bi se utvrđivala odgovornost.

“Na temelju ove presude, ne može se utvrditi odgovornost države. S druge strane, vrlo je važno da se javnosti prezentiraju zločini koji su počinjeni u BiH i koji su bili obrazac ponašanja u Herceg-Bosni 1992 i 1993. godine”, kazala je Đokić-Jović.

Zahtjev Hrvatske da buda uključena u žalbeni postupak odbijen je sa obrazloženjem da ne bi bila od koristi Sudskom vijeću.

Carmel Agius, predsjednik Haškog suda, naveo je da spominjanje Tuđmana, Šuška i Bobetka u presudi ne predstavlja zaključke o odgovornosti Hrvatske kao države, te da Tribunal ima nadležnost nad pojedincima.

Osim Odbrana optuženih koji su uložili žalbe i zahtjeva Republike Hrvatske, Tužilaštvo u Haagu se također žalilo na presudu jer smatra da optuženima trebaju biti dosuđene strožije kazne.

Prvostepenom presudom, Prlić je osuđen na 25, Stojić, Praljak i Petković na 20 a Ćorić na 16 i Pusić na deset godina zatvora.

Ishod žalbenog postupka profesor Slavo Kukić smatra jednim od najvažnijih događaja u modernoj historiji, i to ne samo za Hrvate u BiH nego i u susjednoj Hrvatskoj.

“Mislim da je istina u ovom i u svim procesima u povijesti, najvažnija stvar na svijetu. Mislim da je važno da se utvrdi i uloga Hrvatske u čitavoj ovoj priči, kao i u vezi sa BiH, pa kakva god da jeste”, kazao je Kukić.

Prema njegovim riječima, najpreči cilj Hrvatske nije oslobađanje Prljića i ostalih, nego da ona sama iziđe čistih ruku kada je u pitanju rat u BiH.

U ponedjeljak, 20. marta, Odbrana će početi sa iznošenjem završne riječi. Prvi dan je posvećen žalbi Odbrane Prlića, drugi Stojiću, treći Praljku, četvrti Petkoviću, peti Ćoriću i šesti Pušiću.

Tužilaštvo će žalbu iznositi 28. marta, piše BIRN.

Prlić tvrdi: Herceg Bosna i HDZ su uvijek bili za cjelovitu BiH
Danas je pred Žalbenim vijećem Haškog tribunala počela sedmodneva rasprava o žalbama na nepravosnažnu presudu ovog suda koja je izrečena šestorici zvaničnika tzv. Herceg Bosne. Oni su osuđeni na ukupno 111 godina zatvora. Rasprava će trajati sedam radnih dana, odnosno ovu sedmicu, te ponedjeljak i utorak naredne sedmice.

Njihova odbrana najavila je pobijanje udruženog zločinačkog poduhvata, pogotovo u dijelu koji se odnosi na učešće dužnosnika Republike Hrvatske, piše Patria.

Lider tzv. Herceg Bosne Jadranko Prlić prvi je govorio pred Žalbenim vijećem. Prlić je nastojao da negira postojanje udruženog zločinačkog poduhvata i secesionističke namjere tzv. Herceg Bosne, a što je Tužilaštvo dokazalo prvostepenom presudom.

-Prošao sam kroz sav dokazni materijal koji je Pretresno vijeće propustilo. Nemojte pokleknuti pred završnim argumentima, podnescima i pažljivo gledajte dokaze i realni kontekst događaja. Izaći će i moja knjiga koja će pojasniti šta je to Herceg Bosna, rekao je Prlić dodajući:

-U novembru 1993. godine, kada navodno postajem dio zločinačkog poduhvata, dolazi do odluke udruživanja hrvatskih zajednica, njih 46. Temeljem prikazanih dokumenata, pripremljena je karta općina koje su bile dio hrvatskih zajednica - a koje su bile dio Herceg-Bosne.

Prlić je rekao da su Uredi za odbranu formirani u 46 općina, te da je Pretresno vijeće umjesto par istaknutih Tuđmanovih citata iz 1991. , propustilo uzeti u obzir na desetine citata iz ostalih transkripata.

-U njima stoji da je Herceg Bosna bila za Bosnu i Hercegovinu, protiv prekajanja granica i za saradnju sa muslimanima. Vijeće je pogrešno utvrdilo kriminalnu namjeru Herceg Bosne, jer nije bilo nikakve namjere preseljenja muslimana. Herceg Bosna obuhvatala je sva slobodna područja, sve do formiranja Federacije BiH 1994. godine, dio od Tuzle do Neuma, gdje se nalazi 2,5 miliona ljudi pod zaštitom Armije RBiH i HVO-a. Predsjednik Hrvatske zajednice Herceg Bosna odgovarao je HVO-u, a ne nekom izabranom klubu, što je važno za preseljenje stanovništva.

-U ime svih ovih općina, Boban, a kasnije i Zubak su pregovarali o planovima i unutrašnoj organizaciji, a ne o podjeli, kako se smatra. Politički karakter HZHB je potvrđen, potvrđeno je da se radi o stranačkom udruživanju. Zanemareno je da je HDZ BIH u čijem okviru su formirane zajednice, uvijek bio za nezavisnost BiH i jednakopravnost hrvatskog naroda, naglasio je Prlić, prenosi NAP.

Kako su komentatori na HRT-u vidjeli početak rasprave u Hagu: Hrvatska je odbranila BiHRavnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor


Početak sedmodnevne rasprave pred Žalbenim vijećem Haškog tribunala u slučaju „Prlić i drugi“ sa ogromnim zanimanjem prati se i u susjednoj Hrvatskoj, posebno u kontekstu da se visoki zvaničnice ove države navode u dijelu presude koji govori o udruženom zločinačkom poduhvatu i odgovornosti za agresiju, piše Patria.

Evo kako su sve vidjeli na HRT-u.

-Suđenje šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata osuđenih za ratne zločine nad muslimanima u BiH u Studiju 4 komentirao je ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor.

Nazor je izrazio ogorčenost prvostepenom presudom u ovom slučaju. Nerazumljivo mu je, kao i svim historičanima, kako sud može donositi odluku o nekom događaju uzimanja cjelokupnog konteksta.

Pravnici ovaj postupak smatraju skandaloznim. Kao da odbrana nije iznosila argumente, rekao je te dodao da podsjeća na prvostepenu presudu Gotovini i Markaču. U obzir nisu uzeti ni kontekst ni hronologija događaja.

Ribičić u svojoj kontroverznoj knjizi donosi jedan transkript koji se uzima kao sudbonosan, a ignoriraju se svi ostali transkripti koji govore o zauzimanju Hrvatske za cjelovitost BiH, rekao je.

-Ogorčeni smo na apsurdnu optužbu o zločinačkom poduhvatu. Ona je skandalozna i opasna. Apsurdno je govoriti o tome da je Hrvatska odgovorna za agresiju na BiH. Jasno je da nije bilo Hrvata, ne bi bilo Bosne i Hercegovine. Da nije bilo referenduma koji su podržali Hrvati i predsjednik dr. Franjo Tuđman, ne bi bilo pravnih pretpostavki za nastanak BiH. Hrvati su ti koji su zaustavili napade Mladićevih snaga u aprilu 1992. prema Livnu, Mostaru - to su činjenice koje se ne mogu zanemariti. Spremni smo na raspravu sa svima onima koji su selektivno izvlačili transkripte i koristili ih za ovakve svrhe, rekao je Nazor.

Govoreći o najnovijim optužnicama protiv zapovjednika HVO-a iz Orašja, Nazor je rekao kako su one identične onome što radi tužilaštvo u Haagu. Kao da su se Hrvati ondje samostalno organizirali, ne uzima se kontekst - činjenica da je sve počelo velikosprskom agresijom.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: