Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

U okviru obilježavanja 21.marta - Svjetskog dana poezije
PROMOVISANA ZAJEDNIČKA ZBIRKA PJESAMA MLADIH AUTORA IZ BIH “OTISAK”
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 22. March 2017. 19:03:45

Dio pjesnika koji su čitali svoje stihove sa članovima žirija, recenzentima i udruženja Metamorfoza


Svjetski dan poezije, sarajevsko udruženje „Metamorfoza“ obilježilo je 21.marta ove godine šestom večeri poezije u okviru koje je promovsana njihova četvrta zajednička zbirka mladih pjesnika Bosne i Hercegovne „Otisak“. Veče poezije, uz čitanje štampnih sihova i progodan muzički program, održano je u prepunoj sali Jevrejske općine u Sarajvu.

-„Metamorfoza“ je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje koje ima za cilj podršku promociji kulture, obrazovanja i umjetnosti na prostoru cijele Bosne i Hercecegovine i šire, rekla je u svom obraćanju Zerina Ramović, predsjednica ovog agilnog Udruženja. Ovogodišnji projekat smo realizovali u saradnji sa Udruženjem Bosanskih umjetnika čiji su aktivisti Idriz Hodžić, Nisveta Skejović, Mustafa Smajlović i Tarik Jakubović bili članovi žirija koji su izvršili selekciju pjesama pristiglih na naš konkurs. Tarik Jažić i Rahima Šehić Halimanović recenzirali su zbirku, dok je nalovnicu dizajnirao Mirza Koro. Prije ove zajedničke zbirk mladih autora sa prostora cijele BiH štampali smo još tri: „Kompasi u moru bespuća“, „Antikvarnica stihova“ i „Buđenje“.-Imali smo težak zadatak da od oko 180, vrlo kvlitetnih, pjesama pristiglih na konkus odaberemo one koje će biti štampane u ovoj zbrci, rekao je Idriz Hodžić, jedan od članova žirija koji je vršio odabir pjesama. Od 51 autora iz 27 gradova Bosne i Hercegovn odabrali smo 55 pjesama koje su na ovaj način krenule ka široj čitalačkoj publici. Vjerujem da će u vremenu pred nama, brojni od ovih autora, štampati svoje samostalne projekte.

- Zajednička zbirka poezije mladih pjesnika, „Otisak“, zasigurno je svojevrsna riznica pjesničkog blaga koja na najbolji način svjedoči da poezija ima sjajnu budućnost na svim prostorima pod nebeskom kapom, jer poezija govori svim jezicima svijeta, poručio je Mustafa Smajlović, jedan od članova „strašnog suda“, na svm facebook profilu, a koji zbog zdravstvenih problema nije mogao prisustvovati promociji.Bio sam sretnik, da kao član žirija, među prvima uživam u iščitavanju stihopisa mladih i iznimno darovitih pjesnika.

-Ove pjesme odišu lirskom toplinom sa tračkom nade i toplim lirskim izrazom prožimajući ih iskrenoću bez imalo kalkulisanja, rekla je Rahima Šehić-Halimanović, jedan o recnzenata ove zbirke. Ni u jednom momentu ne padaju u beznađe i melanholiju. Na kraju su uvijek na putu optimizma i vedrine, što je vrlo poučno i ohrarjuće za mlade ljude koji će imati priliku čitat ove stihove.
Prisutni gosti su na drvetu života ostavili svoje otiske, dok su otiske u pjesmama štampanim u promovisnoj zbirci pjesama ostavili mladi autori: Adnan Avdagić, Nihada Bećirović, Emin Beganović, Azra Begović, Rašida Brkić-Malkoč, Haris Čolić, Ivan Čutura, Sabit Ćimić, Maja Čurguz, Lejla Dedić, Elvin Dervić, Rasim Duraković, Ilhana Džukić, Faris Đozo, Edina Gerzić, Ermina Halilagić, Merima Handanović, Jamim Ibranović, Mijo Lučić, Petar Lučić, Ema Markulin, Rasim Medinić, Marko Milovanović Marun, Monika Mlakić, Mirnes Modrić, Sanja Mrkonjić, Dženan Mušanović, Mehmedin Nezirovć, Sanja Obrenović, Mirza Pinjić, Fatima Pobrklić, Amila Porča, Fetah Ramić, Tarik Sakić, Sanela Salibašić, Slaviša Savić, Dijana Sulejmanović, Aida Šarac, Faris Šačić, Mladen Topić, Aldijana Uzunović, Željka Vračević, Anja Vuletić, Haris Zolota te oni potpisani pseudonimima: Amehe, El-Hagadi, Iskrenost, Jaaneman, Munope, Onaj koji priča glasno a ne kaže ništa i Pandemonium.Ostali prilozi:
» MAJKO – NIJE ME BOLJELO DOK SAM UMIRAO!
Ramzija Kanurić-Oraščanin | 05. June 2018 16:35
» ZEJNEPIN JEMIN
Hajrudin Mekić Lule | 03. May 2018 21:25
» ODRAZ U OČIMA
Said Šteta | 18. April 2018 18:15
» RIJEČI KOJE MILUJU KAO VJETRIĆI KOJI PIRE
Suada Suljić Sokolović | 11. April 2018 20:25
» „TRAGOM ČAJA OD PAPAJE“ U TEŠNJU
Bošnjaci.Net | 09. April 2018 03:14
» OBRAZ
Senada Đešević, prof. | 19. March 2018 14:28
» PERVA: DRINA JE TEKUĆI BOŠNJAČKI MEZARISTAN
Suada Suljić Sokolović | 16. March 2018 01:37
» PLAV: "MLADI SU UKRAS SVIJETA"
B.net | 14. March 2018 14:17
» PJESNIK RAGIP SIJARIĆ
Alija Kadrić | 06. March 2018 21:06
» „BATONOVE PRIČE“ U GRADU PIRAMIDA
Bošnjaci.Net | 18. February 2018 11:10
» BATONOVI MUHABETI “ZENIČKI AMBASADORI“
Said Šteta | 13. February 2018 19:28
» BOSNA U SRCU, RIJEČI I KNJIZI
Suada Suljić Sokolović | 12. February 2018 20:47
Ostali prilozi istog autora:
» „CHAMPION CUP 2018“
12. June 2018 21:07
» BEZ VJERE NEMA NI LJUBAVI
09. June 2018 22:14
» METALAC U BOKSERSKIM VODAMA
31. May 2018 19:53
» MUZIKA JE MOJ HOBI
31. May 2018 18:28
» RAMAZANSKI KANDILJI
16. May 2018 00:03