Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

IZETBEGOVIĆ I JOHNSON: VELIKA BRITANIJA PODRŽAVA OPREDJELJENJE BIH ZA ČLANSTVO U EU I NATO
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 06. April 2017. 14:04:45


Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je danas minstra vanjskih poslova Velike Britanije Borisa Johnsona i tom prilikom izrazio zahvalnost Velikoj Britaniji na dosadašnjoj podršci BiH, posebno u procesu euro-atlantskih integracija.
Izetbegović je istakao uvjerenje da će Velika Britanija nastaviti podržavati reformske procese u BiH te naglasio da je BiH, u kontekstu njenog reformskog puta i dobijanja kandidatskog statusa, opredjeljena za nastavak provođenja mjera iz Reformske agende.

Naglasio je važnost britansko-njemačke inicijative te kazao da je pored važnosti reformskih procesa za BiH, za našu zemlju od ključnog značaja integracija čitavog Zapadnog Balkana, kako za političku i ekonomsku stabilnost, tako i za sigurnost čitave Evrope.

Osuđujući teroristički napad koji se desio u neposrednoj blizini britanskog Parlamenta u Londonu, Izetbegović je naglasio opredjeljenost BiH za borbu protiv terorizma i saradnju na tom planu sa Velikom Britanijom.

Ministar Johnson je istakao da iako Velika Britanija napušta Evropsku uniju neće napustiti Evropu te da će BiH i ubuduće biti na listi prioriteta vanjske politike.

Naglasio je da njegova država podržava opredjeljenje BiH za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u. I

skazao je spremnost na pružanje podrške BiH u ekonomskom i političkom sergmentu, posebno u implementaciju Reformske agende i strateškog dokumenta “Pregled odbrane“ koji je usvojilo Predsjedništvo BiH.

Izrazio je očekivanje da će održavanje 2. Trgovinskog i investicijskog foruma u septembru ove godine u Londonu te Samit zapadnog Balkana, u sklopu Berlinskog procesa, 2018. godine, doprinijeti daljem ekonomskom razvoju naše zemlje i značajnijem investiranju u BiH.

Sastanku su prisustvovali i Diana Čekić, savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, i Dejan Vanjek, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.Ostali prilozi:
» SARAJEVSKI VITEZOVI - POZDRAV DOMOVINI
Eset Muračević | 18. June 2018 13:16
» NASTAVAK RADOVA NA PRVOJ DŽAMIJI U GRACU
Emir Serdarević | 16. June 2018 22:08
Ostali prilozi istog autora: