Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Šta se dešavalo u Odboru za dodjeljivanje Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva
DR. MULIĆ: ODBOR ZA DODJELU ŠESTOAPRILSKE POD PRITISKOM PORMIJENIO ODLUKU, S NAMJEROM OMALOVAŽAVANJA I PONIŽAVANJA MOJEG DOPRINOSA KULTURNOJ HISTORIJI SARAJEVA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 08. April 2017. 14:04:11


Kliknite na image za uvećati


Isječci iz novina


U povodu dodjeljivanja Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva Bošnjaci.Net su objavili da će pomenuta prestižna nagrada biti dodijeljena Udruženju "Fama-Metodologija", Edinu Dervišhalidoviću - Dini Merlinu, Udruženju za zaštitu historijskih vrijednosti "Haber", a priznanje "Počasni građanin" Grada Sarajeva otišlo je u ruke dr. Edmond Offermana.

Kandidat za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva bio je i ex rektor Sarajevskog univerziteta prof. dr. Jusuf Mulić koji je autor više kapitalnih djela, između ostalih i iz oblasti obrazovanja, odnosno o Historiji muslimanskog školstva u Bosni i Hercegovini u periodu 1457-1949. godine. Ovo djelo je objavljeno u pet knjiga i na 931 stranici. Ali i pored toga što je dr. Mulić bio u užoj konkurenciji za nagradu, Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade je odlučio drugačije, ili kako je u izjavi za Bošnjaci.Net prof. dr. Mulić istakao da su članovi pomenutog odbora pod pritiskom promijenili odluku, s namjerom omalovažavanja i ponižavanja doprinosa kulturnoj historiji Sarajeva. Prof. dr. Mulić u izjavi ističe:

- Najljepše se zahvaljujem na jedinoj reakciji povodom dodjele Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva koja je umjesto meni dodijeljena Fama–metodologija. Šaljem Vam izreske iz Dnevnog Avaza. U prvom saopštenju Odbora za nagrade, ja sam u oblasti nauke i kulture na prvom mjestu, a Fama -metodologija na drugom; u drugom saopštenjnu Fama metodologija je pomaknuta na prvo mjesto, a za mene je navedeno da sam joj konkurent. Međutim, ni u jednom saopštenju, što je bila obaveza Odbora, nije naveden povod opredjeljenja odbora. Tako bi javnost saznala da sam objavio pet monografija o muslimanskom školstvu u Sarajevu, što bi u slučaju zamjene mjesta javnosti bilo teško objasniti.

Konačno, u obavještenju o dodjeli nagrada naveden je razlog zbog čega je nagrada dodijeljena Fama-metodologiji. Iz svega nije teško zaključiti da je u međuvremenu došlo do pritiska na članove Odbora da promijene svoju odluku, što su, na njihovu nesreću i učinili.

Jer, ako u drugim oblastima nije bilo vrijednih kandidadata za nagradu, rješenje je moglo biti da se u oblasti nauke i obrazovanja dodijele dvije nagrade. Ali, to nije dolazilo u obzir, jer je mene i moj doprinos kulturnoj historiji Sarajeva trebalo omalovažiti i poniziti. Ovo je skandal bez presedana i javnost mora o njemu mora da zna, - istakao je prof. dr Jusuf Mulić.

Kako je istaknuto, 'Udruženju "Fama-Metodologija" Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva dodijeljena za nemjerljiv doprinos u oblasti nauke i obrazovanja, promociji civilnog društva, medija, edukacije i kulture. Udruženje je osnovano 1994. godine a težište rada usmjerilo je na odgoj i obrazovanje djece i mladih žrtava rata, invalidne i talentirane djece, djece romske nacionalne manjine i one sa socijalnim potrebama'.Ostali prilozi:
» SARAJEVSKI VITEZOVI - POZDRAV DOMOVINI
Eset Muračević | 18. June 2018 13:16
» NASTAVAK RADOVA NA PRVOJ DŽAMIJI U GRACU
Emir Serdarević | 16. June 2018 22:08
Ostali prilozi istog autora: