Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Novi bošnjački pokret
SPOMEN KRST U VIŠEGRADU, NOVA SO NA NEZACIJELJENU RANU BOŠNJAČKOG BIĆA
Autor: B.net
Objavljeno: 14. April 2017. 14:04:31


Negiranje srpskih zločina koji su u kontinuitetu činjeni nad bošnjačkim narodom više od jednog stoljeća, predstavlja jednu od osnovnih i glavnih karakteristika srpske politike na ovim prostorima. To ide tako daleko da se zločini na muslimanima u okviru tih i takvih politika, predstavljaju kao najviši oblik patriotizma i borbe za svekoliko srpstvo i pravoslavlje. I u prethodnoj, zajedničkoj nam državi, ni ona „svenarodna“ vlast nikada nije podigla ni jedno spomen obilježlje hiljadama poklanih Bošnjaka na istim ovim prostorima na kojima danas, potomci četnika Draže Mihailovića, podižu spomen krstove ubicama i zločincima, kao i njihovoj ruskoj brači, koji su došli da ratuju za interese svoje pravoslavne brače.

I ovaj posljednji događaj, kada su predstavnici boračkih udruženja RS-a na uzvišenju iznad mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu otkrili spomen-krst visok 5,5 metara, težak 400 kg, u čast ruskim dobrovoljcima koji su poginuli kao pripadnici Vojske RS-a, govori o stanju svijesti najvećeg dijela srpskog naroda. To se čini upravo u gradu u kome su vojska i paravojne formacije RS-a počinili neki od najgnusnijih zločina u proteklom ratu i agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu, uključujći i spaljivanje živih ljudi, predstavlja još jedno smišljeno i morbidno dosipanje soli na nezacijeljenu ranu bošnjačkog nacionalnog biča.

Bošnjaci su uvijek do sada bili oni koji su morali zatvarati oči pred historijskim činjenicama u interesu suživota sa svojim dojučerašnjim đelatima. Nemožemo a da se ne zapitamo koliko smo mi Bošnjaci, odnosno naši politički predstavnici zapravo krivi za ovakvo stanje.

Mi iz Novog bošnjačkog pokreta to više nećemo činiti i nečemo dozvoliti da to iko drugi čini u naše ime. Dosta je sa politikom saginjanja glave! Mi ćemo se ponovo ponosno uspraviti i jasno i glasno reči šta želimo i šta ne želimo za naš bošnjački narod na prostorima Bosne i Hercegovine i regiona, ne odričući nikome da ima sva prava koja želimo za sebe.



Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: