Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Islamska zajednica u Republici u Sloveniji 2017. godinu posvetila je obilježavanju 100. godišnjice od izgradnje džamije u Logu pod Mangartom
DELEGACIJA ISLAMSKE ZAJEDNICA NA PUTEVIMA HEROJA IZ PRVOG SVJETSKOG RATA
Autor: B.net
Objavljeno: 14. April 2017. 16:04:56Islamska zajednica u Republici u Sloveniji 2017. godinu, posvetila je obilježavanju 100. godišnjice od izgradnje džamije u Logu pod Mangartom.

U sklopu manifestacije delegacija Islamske zajednice na čelu sa muftijom prof. dr. Nedžadom Grabusom, generalnim sekretarom Nevzetom Porićem, saradnicima Harisom Muratagićem, Ifetom Suljićem, Muhamedom Halilovićem i Elvisom Šabovićem posjetila je gradonačelnika Općine Gallio u Italiji g. Emanuela Munarija, 12. aprila 2017. godine. Na sastanku koji je održan u gradskoj vijećnici prisustvovali su i Danillo Finco, lokalni historičar, Stefano Dalla Valle, predsjednik udruženja koje njeguje sjećanje na 1. svjetski rat i Denis Lunardi iz odjela za turizam.
Delegacija IZ na poziv Općine Gallio boravila je u Italiji kako bi pomogla u definiranju uređenja zapuštenog vojnog groblja iz Prvog svjetskog rata u kojem su ukopani i Bošnjaci koji su se borali na strani Austro-Ugarske monarhije. Predstavnici Općine Gallio nastoje odati počast svim žrtvama, različitih vjera i sačuvati sjećanje na ljude i patnju koju su prošli u Prvom svjetskom ratu. Stoga su zamolili muftiju prof. dr. Nedžada Grabusa da im pomogne pri realizaciji njihovih namjera. U sklopu posjete delegacija IZ zajedno sa domaćinima posjetila je monumentalni spomenik u Asiago u kojem se nalazi kosturnica i kosti od šezdeset hiljada boraca iz Prvog svjetskog rata. Misija IZ u Republici Sloveniji je razvijanje svijesti o važnosti međusobnoga razumijevanja, upoznavnja različitosti i povezanosti ljudi na evropskom prostoru. Stota obljetnica izgradnje džamije u Logu pod Mangartom je obljetnica sjećanja na naše pretke i njihovo herojstvo.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: