Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda
TOKIĆ: NAKON ULTIMATUMA HDZ-A BOŠNJAČKI NAROD SE MORA POKRENUTI
Autor: B.net
Objavljeno: 15. April 2017. 15:04:04


Sejfudin Tokić inicijator organizovanja Sabora Novog bošnjačkog pokreta 21.05.2017. godine i predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda povodom kontinuiranih, ultimativnih zahtjeva HDZ-a, praćenih prijetnjama i ucjenama, za formiranje posebne hrvatske izborne jedinice uz druge atake na ustavni poredak BiH, dao je sljedeću izjavu za javnost:

"BiH i bošnjački narod nalaze se pred historijskim iskušenjima odbrane države od pokušaja podjele i "palestinizacije" većinskog bošnjačkog naroda od strane sinhronizovanog djelovanja oligarhija HDZ-a i SNSD-a a uz političku podršku predsjednice RH Kolinde Kitarević i predsjednika R Srbije Aleksandra Vučića.
Ove aktivnosti se vode sa krajnjim ciljem ostvarivanja plana Tuđmana - Miloševića o etničkoj podjeli BiH odnosno ostvarivanja njihovih ratnih ciljeva iz perioda 92.-95. godine.

U svrhu ostvarivanja ovog plana već mjesecima je prisutna njihova agresivna propaganda i lobiranje u raznim svjetskim centrima političke moći o navodnoj nemogućnosti opstanka BiH i državi koja je već u fazi raspadanja te istovremeno navodnoj velikoj opasnosti od radikalizma Bošnjaka muslimana.
Istovremeno svjedoci smo da aktuelne strukture bošnjačkih predstavnika u vlasti BiH i entiteta opterećene kriminalom, brojnim korupcijskim aferama i sudskim procesima nisu u mogućnosti adekvatno štititi interese države i njenog većinskog bošnjačkog naroda.

Diskriminacija Bošnjaka u vlastitoj državi poprima dramatične razmjere jer ovom narodu je onemogućena upotreba vlastitog bosanskog jezika, učenje historije i kulture naroda na preko 75% teritorije BiH a u manjem bh. entitetu, povrh toga već godinama je prisutna politika drastične diskriminacije i pokušaja nasilne pravoslavizacije i srbizacije koja ima sve elemente nastavka politike genocida poslije prekida rata.
Situacja je dodatno otežana zbog potpunog političkog nejedinstva aktuelnih bošnjačkih političara koje je posljedica ličnih interesa ili interesa grupa i očitog nepostojanja strateških ciljeva aktuelne bošnjačke politike. Njihova, društveno isforsirana podjeljenost na tzv. ljevicu, politički centar i desnicu pokazuje nezrelost ovih političkih lidera s obzirom na vrijeme i mjesto u kojem djeluju i probleme sa kojim se suočava narod i država.

Bošnjački narod ima historijsko iskustvo da se u najdramatičnijim vremenima i iskušenjima najbolje odgovaralo pokretanjem i organizovanjem sveobuhvatnih pokreta poput primjera vođa iz 1831. Husein kapetana Gradaščevića, 1919. Mehmeda Spahe i 1990. Alije Izetbegovića. Uz sve greške koje su pratile ovakvo političko organizovanje Bošnjaka, ovi pokreti su odigrali historijski važnu-pozitivnu ulogu u odbrani Bosne i Bošnjaka.

Naš narod i država ponovo se nalaze u periodu snažnih napada i osporavanja. Nalazimo se u "historijskoj sekundi" koja zahtjeva formiranje novog bošnjačkog pokreta te definisanje strateških ciljeva kroz novu bošnjačku politiku.

Zato pozivamo predstavnike političkih, akademskih, kulturnih i vjerskih struktura bošnjačkog naroda da uzmu aktivno učešće u pripremi i radu Sabora Novog bošnjačkog pokreta 21.05.2017. na kojem će se definisati prijedlog nove bošnjačke politike.

Samo punim jedinstvom sa definisanim strateškim ciljevima i okupljeni prevashodno oko interesa države i naroda možemo očuvati cjelovitost i suverenitet države BiH a bošnjački narod novih genocida, ratnih stradanja i pogroma."​Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: