Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sarajevo
TRIBINA FBI: POTREBNO UDRUŽIVANJE BOŠNJAČKIH I SVIH PROBOSANSKIH ORGANIZACIJA NA GLOBALNOM NIVOU
Autor: B.net
Objavljeno: 16. April 2017. 22:04:47
Dervišević i dr. Kurtćehajić


Danas je u Sarajevu u organizaciji Foruma bošnjačkih intelektualaca (FBI), koji je dio Svjetskog bošnjačkog kongresa, održana javna tribina na kojoj je bio uvodničar Azem Dervišević, predsjednik Kongresa Bošnjaka svijeta, dok je moderator bio prof. dr. Suad Kurtcehajić, predsjednik FBI.

Kako je organizator najavio teze tribine su bile: - Očuvanje suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine; Ravnopravnost svih njenih građana i naroda; Demokratski izbor rukovodstva i transparentan rad; Lobiranje u SAD i zemljama EU; Saradnja sa nebošnjačkim organizacijama, institucijama, i pojedincima u zemlji i svijetu.

Na tribini je naglašeno da je potrebno udruživanje bošnjačkih ali i svih probosanskih organizacija na globalnom nivou. Kao razlog, naglasili su Kurtćehajić i Dervišević, prijetnje Bosni i Hercegovini koje dolaze sa više strana. Dervišević je posebno istakao provokacije u njegovom rodnom Višegradu.


Zainteresiranost javnosti


- Krajnji cilj nije da se samo povežu bošnjačke organizacije, već je cilj da se otvore vrata za sve probosanske organizacije iz bilo kojeg naroda da dolaze. Krajnji rezultat trebao bi biti stvaranje svebosnaskog saveza, rekao je dr. Kurtćehajić.

Nevladin sektor je podijeljen na mnogo djelova i nema takvu snagu kakvu bi trebao imati, smatra predsjednik FBI.

- Sve naše organizacije imaju svoju ulogu i daju doprinos, međutim mi se nalazimo u jednom teškom vremenu gdje se bošnjački narod non-stop pokušava poniziti; veličanjem ratnih zločinaca, provokacijama u mom rodnom gradu - Višegradu, izjavio je Dervišević.

Udružene bošnjačke i probosanske organizacije zajednički između ostaloga bi mogli lobirati za BiH u cijelom svijetu, poručeno je na tribini.
Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: