Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

HAMID KARZAI: AMERIČKO IZBACIVANJE NAJVEĆE BOMBE U AFGANISTANU JE ZLOČIN
Autor: Fena
Objavljeno: 17. April 2017. 17:04:33


Bivši afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je u ponedjeljak da SAD koriste Afganistan kao poligon za testiranje oružja, nazivajući nedavno korištenje najveće ikada nenuklearne bombe "velikim zločinom protiv afganistanskog naroda".

Prošle su sedmice SAD izbacile masivnu zračnu bombu GBU-43 u istočnoj pokrajini Nangarhar, navodno ubivši 45 militanata. Karzai se u intervjuu za Associated Press usprotivio toj odluci, rekavši da se SAD "s krajnjim nepoštovanjem odnose prema našoj zemlji testirajući u njoj oružje za masovno uništenje".

Ured predsjednika Ashrafa Ghanija saopćio je da je bombardovanje predstavljalo "tijesnu saradnju" između američke vojske i afganistanske vlade u operaciji i da je ono izvedeno pažljivo kako bi se izbjegle bilo kakve civilne žrtve.

Karzai je, međutim, oštro kritikovao afganistansku vladu što je dopustila korištenje bombe.

- Kako vlada jedne zemlje može dopustiti korištenje oružja za masovno uništenje na svojoj teritoriji? Kakav god razlog bio, kakav god cilj, kako može to dopustiti? To je jednostavno nezamislivo - kazao je.

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je operaciju "veoma, veoma uspješnom misijom", ali je Karzai imao samo oštre riječi za novog američkog čelnika.

- Moja je poruka američkom predsjedniku da je on počinio golem zločin protiv afganistanskog naroda, protiv drugih ljudi. Ako nas američka vlada smatra ljudskim bićima, oni su onda počinili zločin nad ljudskim bićima, ali ako nas smatraju manje vrijednim ljudskim bićima, oni naravno mogu da čine ono što požele - izjavio je bivši afganistanski čelnik.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: