Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ALEKIĆ: ŽALOSNO JE DA SE U BIH TRAGA ZA JOŠ OKO 8.000 OSOBA
Autor: Fena
Objavljeno: 18. April 2017. 19:04:29


Neophodno je učiniti maksimalne napore radi ubrzanja procesa traganja za nestalim osobama u Bosni i Hercegovini, istakla je članica Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih s područja bivše Jugoslavije Semina Alekić.

Ona je, nakon radionica u Banjoj Luci o temi "Zaštita prava članova porodica nestalih osoba u BiH", istakla da su porodice nestalih nezadovoljne radom svih institucija koje su uključene u proces traženja nestalih.

-Žalosno je da se u Bosni i Hercegovini, 25 godina nakon rata, i dalje traga za oko 8.000 nestalih osoba i pored svih institucija, u kojima zaposleni imaju dobre plaće, a prebacuju odgovornost jedni na druge. Nedopustivo je za jednu porodicu da se 25 godina nakon stradanja njen član vodi kao nestala osoba - upozorila je Alekić.

Predstavanici udruženja žrtava, kako je naglasila, žele da vrate identitet tim osobama.

Na današnjoj radionici, u organizaciji Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih s područja bivše Jugoslavije, istaknuto je i da je neophodano poboljšanje saradnje i kontinuitet u komunikaciji predstavnika lokalnih udruženja porodica nestalih i područnih ureda Instituta za nestale osobe, kao i drugih institucija uključenih u proces.

Ukazao je i da je potrebno ponovo pokrenuti proceduru izmjena i dopuna zakona o nestalim osobama BiH, ali i prethodno obaviti javnu raspravu kako bi se utvrdili nedostaci u postojećem zakonu i dale preporuke za nove odredbe.

Prеdsјеdnik Orgаnizаciје pоrоdicа zаrоbljеnih, pоginulih bоrаcа i nеstаlih civilа RS-a Nеdеljkо Mitrоvić ponovio je nezadovoljstvo procesom traženja nestalih Srba te traži da se što prije završiti reforma Instituta za traženje nestalih BiH i usvoji novi zakon o nestalim.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: