Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U organizaciji Arhiva Federacije BiH Nacionalni arhiv Latvije predstavio svoju izložbu
U TRAGANJU ZA SLOBODOM
Autor: B.net
Objavljeno: 19. April 2017. 16:04:25

Mara Sprudža i dr. Adamir Jerković govore o traganju Latvije za slobodom


Intoniranjem nacionalnih himni Latvije i Bosne i Hercegovine, uz litvanske i bosanskohercegovačke zastave danas je u Sarajevu otvorena izložba Latvijskog nacionalnog arhiva Baltički lanac – aktu u ime slobode. Organizator ove izuzetno posjećene izložbe bio je Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine koji je šest mjeseci prije toga u Rigi organizovao svoju međunarodnu izložbu „Srebrenički inferno“ kojom je predstavio genocid nad Bošnjacima Srebrenice počinjen od strane Vojske Republike Srpske.


Latvijska direktorica gđa Sprudža i arhivisti Usenko i Mazura objašnjavaju dr. Jerkoviću početke njihove borbe za slobodu


Govoreći o izložbi Latvijaca, prof. dr. Adamir Jerković, direktor Arhiva Federacije je istakao da ona govori o traganju baltičkih naroda za slobodom. U predvečerje raspada Sovjetskog saveza narod tri baltičke republike je organizirao 23. 8. 1989. lanac od dva miliona ljudi dug 600 kilometara kako bi povezali tri glavna grada u Latviji, Litvaniji i Estoniji.“ Dvije godine kasnije Litvanija se oslobodila nakon pola stoljeća sovjetske okupacije.


Velika posjeta na izložbi


O tim teškim godinama za Latviju je govorila direktorica Nacionalnog arhiva ove zemlje Mara Sprudža, koja je istakla da je „baltički lanac bio potvrda da vjera u demokratske ideale ujedinjuje stanovnike baltičkih zemalja te da je ovaj događaj pouka da se mnogo toga može postići bez nasilja, uz dobru volju i plemeniti cilj“.

Prema riječima prof. dr. Adamira Jerkovića, direktora Arhiva Federacije BiH, arhivisti Latvije će sutra posjetiti Memorijalni centar u Potočarima gdje će se pokloniti sjenima 8.372 monstruozno ubijena Srebreničana, koji su "morali umrijeti" jer su po tumačenju srpske vojske "ispovijedali" pogrešnu vjeru. Sedmodnevna posjeta Arhivu Federacije Bosne i Hercegovine završava u petak, kada se delgacija Latvije vraća u Rigu.


Posjetioci su bili iz svih generacijaOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: