Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta RS oštro reagovao na neprimjeren istup Milorada Dodika
BISKUP KOMARICA GOVORI ISTINU O NEODRŽIVOM STANJU U RS I ZASLUŽUJE NAŠE PUNO POŠTOVANJE I PODRŠKU
Autor: B.net
Objavljeno: 19. April 2017. 17:04:06


Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, smatra potpuno neprimjerenom reakciju predsjednika bh. entiteta RS na izrečene ocjene i istine od strane banjalučkog biskupa Franje Komarice o stanju Hrvata i drugih ne-Srba na prostoru bh. entiteta RS.

Salkić naglašava da on već duže vrijeme ukazuje na teško i neodrživo stanje i položaj Hrvata i Bošnjaka u bh. entitetu RS.

Istakao je da danas, nažalost, postoje Bošnjaci i Hrvati na prostoru bh. entiteta RS u različitim sferama društva koji su spremni zarad svoje lične koristi da šute o teškom položaju Bošnjaka i Hrvata. Sve ih je pozvao da se, zarad opšteg dobra naroda kojem pripadaju, udruže u zajedničkoj borbi za bolji položaj svih građana, a posebno Hrvata i Bošnjaka, kao konstitutivnih naroda u ovom entitetu.

-Prava prilika za to su predstojeće izmjene Izbornog zakona. Svi se trebamo udružiti da se osigura da Bošnjaci i Hrvati biraju svoje predstavnike na prostoru bh. entiteta. Trenutno Hrvatima predstavnike u NS RS biraju srpske političke partije, polovina delegata u Vijeću naroda RS Hrvata biraju srpske političke partije. Ministri Bošnjaci i Hrvati u Vladi RS imenovani su voljom srpskih političkih partija i oni zastupaju interese partija i naroda koji ih biraju, a ne naroda kojem pripadaju, što bi bilo normalno. Trebamo tražiti i obezbijediti da potpredsjednike bh. entiteta RS biraju Bošnjaci i Hrvati, a ne građani srpske nacionalnosti kakav je Hrvatima bio slučaj, kazao je Salkić, te poručio da se "trebamo ujediniti i boriti za prava naših građana, da nam imenovanja, postavljenja i izbore naših predstavnika ne vrši trenutno najbrojniji narod u ovom entitetu čime smo majorizirani i diskriminirani".

Ujedinjenjem u borbi, istakao je potpredsjednik Salkić, može se postići ravnopravnost u svim institucijama u ovom entitetu, te dodao da se zajednički trebaju tražiti veće ovlasti za Vijeće naroda RS i potpredsjednike RS, koje se trebaju podići na nivo ovlasti u bh. entitetu FBiH. Samo na takav način, naglasio je, ispunit će se misija borbe za prava građana koje predstavljaju.

-Zbog toga biskup Komarica zaslužuje naše puno poštovanje i podršku u borbi za istinu i pravdu. Puno bi bilo lakše da imamo više onih koji iz Banjaluke šalju glas istine. Ovaj entitet ima budućnost samo ako obezbijedi jednaka prava i mogućnosti za sve svoje građane, bez obzira kako se zovu i kako se Bogu mole. Nažalost, pokazatelji koje danas imamo su porazni i nisu ohrabrujući na ovom putu istinske ravnopravnosti za sve građane. Ponašanje predsjednika Dodika nije primjereno ine dolikuje predsjedniku. Prema njegovom mišljenju svi mi koji živimo u bh. entitetu RS moramo misliti i pričati kako on želi. Takav odnos prema ljudskim slobodama i pravima jasno pokazuje kakvo on ustvari društvo želi - poručio je potpredsjednik Salkić.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: