Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom kontinuiranih napada na biskupa Franju Komaricu
POZIVAMO EVROPSKU I SVIJETSKU AKADEMSKU, KULTURNU I POLITIČKU JAVNOST DA ZAŠTITI BISKUPA KOMARICU OD NAPADA PREDSJEDNIKA GENOCIDNE TVOREVINE
Autor: B.net
Objavljeno: 21. April 2017. 14:04:50
Kontinuitet antibosanskog djelovanja iz manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta postaje destabilizirajući faktor ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za regiju, Evropu i svijet u cjelini

„Ferhadija je dokaz da đavo nije toliko jak i kao rođeni Banjalučanin imam poseban osjećaj za sve što se tiče Banjaluke, pa tako i za simbol ovog grada džamije Ferhadije koji je bio sastavni dio ovog naroda i grada“, rekao je biskup Franjo Komarica.


Anticivilizacijska reakcija antibosanskog faktora Milorada Dodika je samo znak istinitosti navoda banjalučkog biskupa. Antibosanska šutnja hrvatskog političkog faktora u Bosni i Hercegovini prema napadima na banjalučkog biskupa i kontinuirano dodvoravanje Milorodu Dodiku je očigledan znak da bosanski Hrvati, a posebni oni iz manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta, nemaju istinskog političkog predstavnika. Dok se položaj Hrvata u manjem bosansko-hercegovačkom entitetu kontinuiranio pogoršava, dok se ostaje antibosanski neutralno po pitanju revizije tužbe za genocid, Hrvati u manjem bosansko-hercegovačkom entitetu ostaju dehumanizirani ne samo od političkog liderstva tog entiteta, već i od svog vlastitog liderstva.


Navedena izjava biskupa Komarice na otvaranju Ferhat-pašine džamije poznata kao Ferhadija, govori o veličini ovog čovjeka, koji kontinuirano radi na promicanaju istinskih vrijednosti države Bosne i Hercegovine, prava svih građana, posebno prava povratnika. U uvjetima kada živimo u sistemu iskrivljenih vrijednosti, ograničavanju ljudskih prava građanima Bosne i Hercegovine, samo zato što pripadaju drugom narodu, drugoj religiji, djelovanje biskupa Franje Komarice ulijeva nadu da će u Bosni i Hercegovini ponovo zaživjeti Ideja Bosne i bosanski duh, koje su nas krasile, gdje su kulturna, religijska i etnička raznolikost bili prednost, a ne povod na nove sukobe. Suočeni agresijom i genocidom koji je preživjela bosansko-hercegovačka država, kada se jedan entitet u Bosni Hercegovina naziva Republika Srpska u kojem su izvršeni monstruozni zločini nad nesrpskim stanovništvom, biskup Komarica je nastavio dalje, da se bori za istinske vrijednosti, a to su istina i pravda, pomirenje, prihvatanje, poštovanje, priznavanje drugog i drugačijeg.

Danas se kontinuitet antibosanske ideje ogleda u masovnom kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda prognanika i povratnika, preživjelih žrtava i svjedoka genocida u menjem bosanskohercegovačkom entitetu. Frustrirana politička pozicija i opozicija manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta nikada nije javno priznala djela tadašnjih antibosanskih vlasti i odala pokajanje za patnje kroz koje su prošle na hiljade žrtava, te pružila ruku pomirenja i pokajanja. Ataci na osnovna ljudska prava i slobode u manjem bosansko-hercegovačkom entitetu napadaju na osnovne temelje savremene demokratije i posebno teško krše temeljne odrednice međunarodnog prava. Niko nema pravo da žrtvama genocida zabranjuje sjećanje na zločin.

Milorad Dodik i njegov establišment je u miru nastavio ono što su ratni zločinci započeli u agresiji. On je lažni demokrata koji ne uvažava i ne poštuje žrtve. Dodik je izraz velikosrpske licemjerne i ekspanzionističke politike prema Bosni i Hercegovini.

U manjem bosansko-hercegovačkom entitetu je izdan ljudski rod i ta izdaja još traje. Na nju upozorava biskup Franjo Komarica. Slažući se sa ocjenama i stajalištima o položaju Hrvata u manjem bosansko-hercegovačkom entitetu, podržavamo neupitno pravo biskupa Franje Komarice da javno iznosi svoja stajališta i kao biskup i kao građanin Bosne i Hercegovine te da apsolutno razumije višegodišnje nataloženo razočarenje i nezadovoljstvo položajem nesrba u menjem bosansko-hercegovačkom entitetu, a naročito opstrukcijama u povratku i ostvarivanju temeljnih ljudskih i demokratskih prava. Anticivilizacijska reakcija antibosanskog faktora Milorada Dodika je samo znak istinitosti navoda banjalučkog biskupa. Antibosanska šutnja hrvatskog političkog faktora u Bosni i Hercegovini prema napadima na banjalučkog biskupa i kontinuirano dodvoravanje Milorodu Dodiku je očigledan znak da bosanski Hrvati, a posebni oni iz manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta, nemaju istinskog političkog predstavnika. Dok se položaj Hrvata u manjem bosansko-hercegovačkom entitetu kontinuiranio pogoršava, dok se ostaje antibosanski neutralno po pitanju revizije tužbe za genocid, Hrvati u manjem bosansko-hercegovačkom entitetu ostaju dehumanizirani ne samo od političkog liderstva tog entiteta, već i od svog vlastitog liderstva.

Imajući to u vidu Institut za istraživanje genocida Kanada poziva bosansko-hercegovačku, evropsku i svijetsku akademsku, kulturnu i političku javnost da zaštiti biskupa Franju Komaricu i sve druge koji dižu glas protiv udara na državu Bosnu i Hercegovinu. Još jednom upozoravamo da manji bosanskohercegovački entitet treba vezati s presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu iz feburara 2007. godine, kojom je sudski potvrđeno da su vojne i policijske institucije tog entiteta počinile genocid. Tom presudom delegitimiran je taj entitet što je genocidna tvorevina, a legitimirano pravo žrtava i svjedoka agresije i genocida na istinu i pravdu. Presuda treba da služi za traženje i poštovanje prava, za ostvarivanje pravde za žrtve, za utemeljenje istine o zločinu. Oni koji ne shvataju da je manji bosansko-hercegovački entitet antibosanski projekt trebaju odstupiti iz struktura vlasti. Stvarna istina o agresiji i genocidu na Republiku Bosnu i Hercegovinu živi u djelima istinskih pripadnika Ideje Bosne i Bosanskog duha poput biskupa Franje Komarice, koji se služi logikom i jezikom historijskih činjenica, ustaje protiv zla i staje na stranu žrtve i njenog prava na povijesnu i ljudsku pravdu. Franjo Komarica zna ko su agresori, planeri i izvršioci genocida od kojih mnogi nisu ni odgovarali za počinjene zločine, koji ne priznaju sudske odluke i ne prihvaćaju odgovornost za učinjeno, ali zato traže da se prihvati njihova navodno pružena ruka kao čista i to od žrtava. Na tu navodno pruženu ruku nasjedaju politički predstavnici žrtava, ali i neki navodni prijatelji istine i pravde u svijetu. Obavjestićemo američke i kanadske nadležne institucije o kršenju ljudskih prava i sloboda u manjem bosansko-hercegovačkom entitetu i posebno o kontinuiranim napadaima na biskupa Franju Komaricu, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: