Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Inicijativa za monitoring evropskih integracija
NEDOPUSTIO POMILOVANJE ZLOČINACA
Autor: Fena
Objavljeno: 21. April 2017. 15:04:11


Preporuke međunarodnih tijela za zaštitu ljudskih prava ne predlažu uvođenje mogućnosti za pomilovanje osoba osuđenih za ratne zločine, upozorila je danas Inicijativa za monitoring evropskih integracija reagirajući tako na najavu izmjena Zakona o pomilovanju koji bi to bilo omogućeno.

Kako su u saopćenju naveli organizacije civilnog društva u ovoj koaliciji smatraju da je potpuno nedopustivo da za najteža kršenja međunarodnog prava počinitelji mogu biti pomilovani te su osudili svaki pokušaj nadležnih institucija da to omoguće.

Vijeće ministara odgodilo je ove sedmice izjašnjavanje o nacrtu takvog zakonskog rješenja kojeg je predložilo Ministarstvo pravde BiH, a iz ove inicijative podsjećaju da se tim izmjenama predlaže pomilovanje za krivična djela genocida i ratnih zločina, te da se za izrečenu kaznu dugotrajnog zatvora pomilovanje može dati nakon izdržane tri petine te kazne.

Također su podsjetili da je u važećem zakonu, mogućnost pomilovanja za najteže zločine protiv čovječnosti eksplicitno zabranjena, a izjašnjavanje o njemu odgođeno dok se ne provedu konsultacije s Predsjedništvom BiH, koje ima nadležnosti za odobravanje pomilovanja.

Udruženja žrtava, te organizacija koje se bave tranzicijskom pravdom - TRIAL International ured u BiH navode da je ovo već drugi pokušaj da se uvedu olakšice za kažnjavanje ratnih zločina, nakon što je sličan pokušaj iz 2013. godine propao.

- Poslije ovih reakcija, Ministarstvo pravde BiH oglasilo se tvrdnjom da se ovakvim izmjenama zapravo ispunjavaju međunarodne obaveze BiH odnosno da bi se ova oblast značajnije uskladila s međunarodnim pravom, ali i zbog obaveza BiH proisteklih iz Ženevske konvencije o ljudskim pravima - rečeno je u saopćenu Inicijative.

Međutim, iz Inicijative naglašavaju da se Ženevska konvencija niti protokoli uz nju ne bave pitanjem pomilovanja osuđenih za ratne zločine, već se pitanje pomilovanja odnosi na mogućnost pomilovanja osuđenika na smrtnu kaznu i to u uvjetima okupacije (Član 75. Konvencije o zaštiti prava civila za vrijeme rata).

Istovremeno, preporuke međunarodnih tijela za zaštitu ljudskih prava nigdje ne predlažu uvođenje mogućnosti za pomilovanje za ratne zločine.

Štaviše, u preporukama koje su tijela Ujedinjenih nacija u posljednjim godinama uputila BiH se uvijek stavlja fokus na značaj procesuiranja zločina protiv čovječnosti i drugih međunarodnih zločina, tvrde u ovoj organizaciji.

Također, jedna od preporuka UN Komiteta za ljudska prava usvojenih u prošlom mjesecu u odnosu na BiH glasi "da država treba osigurati da nema nekažnjivosti za međunarodne zločine".

I Radna grupa Ujedinjenih nacija za prisilne i nedobrovoljne nestanke u septembru 2014. godine također je izrazila zabrinutost da bi nacrt Zakona o pomilovanju omogućilo pomilovanje osoba koje su osuđene za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti nakon služenja tri petine kazne.

- Ne samo da se od BiH ne očekuje da ublažavanja kaznene politike prema ratnim zločinima, već postoje izričite kritičke ocjene ovakvih pokušaja iz prošlosti, i preporuka da BiH povuče ovakve prijedloge. BiH će u narednom periodu biti pozvana da izvijesti ova tijela o provođenju tih preporuka - upozorili su.

Kako je u saopćenju zaključeno i temeljni pravni akti domaćeg pravnog sistema ukazuju na neprihvatljivost ovakve prakse, jer primjera radi Ustav Federacije BiH isključuje mogućnost pomilovanja od predsjednika FBiH za najteža krivična djela - ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.



Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: